«Το Τέρας κι εγώ» ανεβαίνει για έκτη χρονιά – Η Μαίρη Ραζή μίλησε στο in για την επιτυχία του
Η παράσταση αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά παρουσιάζεται στο Θέατρο Πρόβα η παράσταση «Το Τέρας κι Εγώ» βασισμένο στο μπεστ-σέλερ του Σταμάτη Μαλέλη.
Το έργο παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς. Το έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Τεχνών με το πρώτο βραβείο ΝΙΚΟΣ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ως το καλύτερο έργο 2016-2017.
Το «Το Τέρας κι Εγώ» αναφέρεται στην συναρπαστική ιστορία ενός λαμπρού επαγγελματία που ενώ έχει κατακτήσει την κορυφή της επιτυχίας, ζει για δεκαετίες αγκαλιά με το θάνατο. Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο, που καταγράφει με συνταρακτικές λεπτομέρειες, την μάχη που δίνει ο ήρωας με την κατάθλιψη και τον πανικό, και τον τρόπο που λυτρώνεται.
Το έργο έχει αγκαλιάσει πάρα πολύ το κοινό γιατί εκτός από την εξαιρετική δουλειά των συντελεστών πρόκειται για ένα κείμενο που βοηθάει επί της ουσίας ανθρώπους που βιώνουν αντίστοιχη κατάσταση και πολλές φορές μπορεί να μην το έχουν συνειδητοποιήσει.
Το ρόλο του Σταμάτη Μαλέλη υποδύεται ο Σωτήρης Τσόγκας, ο οποίος έχει αναλάβει και την σκηνοθεσία,την ψυχίατρο η Μαίρη Ραζή, τον αδελφικό του φίλο ο Κυριάκος Ντούμος και την γραμματέα του η Κοραλία Τσόγκα.
Στα video της παράστασης εμφανίζονται οι: Σταμάτης Μαλέλης, Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου , Γιούλη Πεζοπούλου, Κοραλία Τσόγκα, Ειρήνη Αντωνίου, Βανέσσα Αραπάκη. Εκφωνούν ο Μέμος Μπεγνής και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής «Πρόβα» Πάνος Παναγιωτόπουλος και Κωνσταντίνος Παντελιάς.
Η Μαίρη Ραζή μίλησε στο in για την μεγάλη επιτυχία του έργου και την θερμή ανταπόκριση του κοινού.
Ανεβαίνει φέτος για έκτη χρονιά «Το Τέρας κι εγώ». Πώς νιώθετε για την επιτυχία;
Το έργο το ανεβάζουμε για έκτη σεζόν. Την τελευταία φορά το ανεβάσαμε πριν από δύο χρόνια και σταματήσαμε λόγω του κοροναϊού. Ο κόσμος έχει αγαπήσει πολύ αυτή τη δουλειά αλλά και εμείς. Έχει πάρει πολλά βραβεία η παράσταση και εμείς ως ηθοποιοί για τις ερμηνείες μας.
Πώς καταφέρνει να ξεπεράσει ο ήρωας την κατάθλιψη που βιώνει;
Ο ήρωας του έργου περνάει πολύ δύσκολα. Παθαίνει κατάθλιψη από διάφορες αιτίες δικές του, από οικογενειακούς επαγγελματικούς λόγους και από διαπροσωπικού λόγους. Αργεί να καταλάβει ότι έχει κατάθλιψη και όταν το συνειδητοποιεί και αποφασίζει να πάει στο γιατρό αυτό σιγά σιγά γιατρεύεται. Και αυτό περνάμε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η κατάθλιψη αν πας στον ειδικό, μπορείς να την ξεπεράσεις και να γίνει καλά και να επιστρέψεις στην κανονική σου ζωή. Αυτό δεν το κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Μόλις ακούσουν ψυχίατρο ή ψυχολόγου τρομάζουν και το αποφεύγουν. Αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού;
Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους μέσα από μια παράσταση. Έχει έρθει μητέρα να με ευχαριστήσει μετά το τέλος της παράστασης γιατί βοήθησα το γιο της. Ή να μας πάρουν την επόμενη μέρα τηλέφωνο να μας πουν ότι τους βοηθήσαμε. Εκτός από την παράσταση έχουμε κάνει ημερίδες, διαλέξεις για το θέμα της κατάθλιψης. Σχεδόν κάθε βράδυ είναι εκεί ο Σταμάτης Μαλέλης και στο τέλος συζητάει με τους θεατές.
Ο κοροναϊός έχει επηρεάσει τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα;
Ο κόσμος έχει αγαπήσει πολύ την παράσταση και έτσι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες του κοροναϊού αποφασίσαμε να την ξανακάνουμε. Μην ξεχνάτε ότι ο κοροναϊός είναι κοινωνική αρρώστια και ο άνθρωπος απομονώνεται και δυσκολεύεται να επανέλθει στην κανονικότητα. Οποιαδήποτε πρόβλημα ψυχολογικό έχει του βγαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό. ο εγκλεισμός δεν κάνει καλό. Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την παράσταση ξανά.
Όλοι θα βρούμε κομμάτια του εαυτού μας. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος να μην έχει περάσει ξυστά από μια μεγάλη στεναχώρια, πένθος, απώλεια, όταν χωρίζουμε από ένα δεσμό. Όλα αυτά είναι μικρές καταθλίψεις που αν τις δούμε προσθετικά γίνονται πρόβλημα. Όπως όταν πάμε στον οδοντίατρο γίνεται καλά το δόντι μας. Η κατάθλιψη και ο οδοντίατρος συγγενεύουν μεταξύ τους γιατί και στις δύο περιπτώσεις γίνεται ο άνθρωπος καλά. Πολύ δύσκολα κάποιος φτάνει στο σημείο να αυτοκτονήσει με την κατάθλιψη, το ίδιο δύσκολα παθαίνει κάποιος κάτι με μια απονεύρωση. Όπως φοβόμαστε να πάμε στον οδοντίατρο, έτσι φοβόμαστε να πάμε στον ψυχολόγο να πούμε τα εσώψυχά μας.
Έχει περισσότερη δυσκολία για τους ηθοποιούς ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία;
Για εμάς είναι το ίδιο. Δεν παίζουμε αληθινούς ανθρώπους αλλά ρόλους. Έχει μια δυσκολία μόνο ότι ο θεατής όταν ξέρει ότι το πρόσωπό είναι ο Σταμάτης Μαλέλης και κάνει τη σύγκριση. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον ηθοποιό.
- ISOMAT: Η λύση στην εξωτερική θερμομόνωση είναι συνώνυμη της υψηλής ποιότητας και της αξιοπιστίας
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις