Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες νέας νοσηλείας 10 μήνες μετά την ανάρρωση από κοροναϊό
Εκτεταμένη Αγγλική ανάλυση συγκρίνει τις επιπτώσεις του κοροναϊού 10 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, σε σύγκριση με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για γρίπη και σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Τα άτομα που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και επέζησαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία, μέσα στους επόμενους 10 μήνες.
Το εύρημα προκύπτει από μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στην Αγγλία και η οποία συμπεριέλαβε περίπου 25.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με COVID-19 και πήραν εξιτήρια. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με περίπου 16.000 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για γρίπη και άλλες 123.000 ασθενείς από τον γενικό πληθυσμό, ως ομάδες ελέγχου. Τα στοιχεία των ασθενών αντλήθηκαν από σχετική βάση δεδομένων.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine από τον Κρίσναν Μπάσκαραν και τους συνεργάτες του από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο πάροχος κλινικού λογισμικού TPP.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα άτομα με COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας για αρκετούς μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση, αν και τα δεδομένα μέχρι στιγμής παραμένουν περιορισμένα.
Οι ερευνητές προχώρησαν στη στατιστική ανάλυση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των ασθενών εστιάζοντας στην αποσαφήνιση των μακροπρόθεσμων κινδύνων στην υγεία των ατόμων που πέρασαν COVID-19.
Η ανάλυση έδειξε ότι, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 και έζησαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο, είχαν διπλάσιο συνολικό κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου τους επόμενους μήνες. Αντιμετώπισαν επίσης σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους αυτούς σε σύγκριση με τη νοσηλεία από γρίπη, δημιουργώντας μια ομάδα ελέγχου σχεδόν 16.000 ασθενών με γρίπη που είχαν νοσηλευτεί κατά τα έτη 2017-2019. Η στατιστική ανάλυση διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με τους ασθενείς με γρίπη, οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετώπιζαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου συνδυαστικά.
Ωστόσο, τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 είχαν κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία πάνω από μιάμιση φορά μεγαλύτερο (1,75), σε σύγκριση τους ασθενείς της γρίπης και σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, εξαιτίας της αρχικής μόλυνσης με κοροναϊό.
Εντούτοις, οι νοσηλευθέντες με COVID ήταν πιο πιθανό από τους ασθενείς της γρίπης να επιστρέψουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν εξαιτίας της αρχικής μόλυνσης ή εξαιτίας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού κατά 1,37 φορές. Επίσης, σε σύγκριση με τους ασθενείς της γρίπης είχαν πάνω από μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου εξαιτίας της αρχικής τους μόλυνσης, αλλά και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω άνοιας, αν η άνοια προϋπήρχε της λοίμωξης.
Τα ευρήματα, είναι αντίστοιχα με αποτελέσματα άλλων ερευνών οι οποίες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο από προβλήματα υγείας που ακολουθούν μετά την COVID-19. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να μειωθούν με την στενή παρακολούθηση των ασθενών με COVID-19 μετά το εξιτήριο και την ενημέρωση των ασθενών για τις πιθανές επιπλοκές.
Ο Μπάσκαραν προσθέτει, «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν σοβαρή νόσηση από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα υγείας τους μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Είναι σημαντικό οι ασθενείς και οι γιατροί τους να το γνωρίζουν, ώστε τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του εμβολιασμού, που είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για την πρόληψη του σοβαρού COVID-19 εξαρχής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις