Κοροναϊός: Το ελληνικό παράδοξο των 100 νεκρών και άλλες ιστορίες τρόμου
Τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, ήρθησαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο το ελληνικό παράδοξο με τους 100 και βάλε νεκρούς καθημερινά, παραμένει.
Υπερπηδώντας τον εφιαλτικό πήχη των 100 και πλέον νεκρών καθημερινά αλλά και το θολό σημείο στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξαιτίας των λιγότερων τέστ λόγω της κακοκαιρίας, κυβέρνηση και ειδικοί προέκριναν την άρση των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση.
Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που αρκετοί επιστήμονες εικάζουν ότι η όποια αποκλιμάκωση αναμένεται, δεν θα έρθει ούτε στα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση δεν εμφανίζει ουσιαστική βελτίωση σε καμία χώρα.
Εξακολουθεί να σκοτώνει
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι και στην Ευρώπη πολλές χώρες προχωρούν σε άρση των περιορισμών αν και καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, όπως η Δανία, η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί σε όλη τη Γηραιά ήπειρο να στέλνει ανθρώπους στα νοσοκομεία και μάλιστα να προκαλεί και θανάτους.
Οπως στη χώρα μας, όπου οι 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κοροναϊό, έχουν την παραλλαγή Όμικρον.
Παράθυρα
Και μπορεί κατά τον Γκίκα Μαγιορκίνη να είναι πιθανό η χώρα μας να εισέρχεται σε μία άλλη κατάσταση της πανδημίας, αυτή του πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον, επειδή εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης και επιπέδωσης – όπως το Ηνωμένο Βασίλειο – όμως οι θάνατοι που ξεπερνούν και εκείνους σε χώρες με μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού, αφήνουν παράθυρα και για άλλες ερμηνείες.
Πώς γίνεται
Οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση της Πέμπτης εξέφρασαν την ελπίδα να περάσει η χώρα σε μεταπανδημικό στάδιο, όμως η Όμικρον, η οποία είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, προκαλεί θανάτους στη χώρα μας, όπως είπε η Μίνα Γκάγκα, κυρίως ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας.
Ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται πώς γίνεται με την μετάλλαξη Όμικρον να είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, και τους διπλά εμβολιασμένους να θεωρούνται ουσιαστικά ανεμβολίαστοι, η άρση των περιορισμών στην εστίαση να μην επηρεάσει καθόλου το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης της πανδημίας, έτσι όπως το θέτουν τα μέλη της Επιτροπής. Δηλαδή να έρθουν τα πάνω κάτω.
Κάνουμε αναστροφή;
Ο Δημοσθένης Σαρρηγιάννης εκτιμά ότι η μικρή μείωση των διασωληνωμένων είναι προβλεπόμενη αλλά ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση των νεκρών. «Επίσης ανησυχητική είναι η μείωση στη πτώση των κρουσμάτων. Πλέον παρατηρούμε μια σημαντική επιβράδυνση και είμαστε στα όρια της ανατροπής της αποκλιμάκωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης Rt είναι κοντά στο 0,91 ενώ πριν έξι ημέρες είχε κατέβει στο 0,67. Αν συνεχίσουμε έτσι σε δύο, τρεις ημέρες θα μιλάμε για επίσημη αύξηση πανελλαδικά».
Το 75% των ημερήσιων θανάτων, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά προσκλητηρίου πολέμου, αφορά ανθρώπους 70 χρονών και άνω, μερικώς ή καθόλου εμβολιασμένους. Με πάνω από 800.000 ανθρώπους να μην έχουν κάνει ακόμη τρίτη δόση, και 300.000 ηλικιωμένους ούτε την πρώτη δόση, δημιουργείται μία δεξαμενή έρματος με χαοτική συμπεριφορά εφόσον εγκολπώσει μία μετάλλαξη, όχι και τόσο κατανοητή.
Περισσότεροι νεκροί
Η αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα κατά 6%, έστω κι αν τα ημερήσια κρούσματα σταθεροποιούνται στις 18.000 και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία στις 400, καταδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό προβλημα, που δεν είναι στην ολότητά του κατανοητό.
Μην ξεχνάμε και τους περισσότερους από 150.000 φορείς του ιού που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, το χιόνι μπορεί να τους κράτησε στο σπίτι.
Ωστόσο τα μέτρα κρίθηκε πως έπρεπε να αρθούν με κυριότερο γνώμονα πως ο καθένας πλέον έχει μάθει τους κανόνες επιβίωσης στο ναρκοπέδιο της πανδημίας και πως αν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, αυξάνει πολύ περισσότερο τις πιθανότητες να φτάσει στην άλλη μεριά αλώβητος.
Πάγωσαν τα τεστ
Γεγονός πάντως είναι ότι η κακοκαιρία και το ψύχος που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία 24ωρα «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς και θόλωσαν την επιδημιολογική εικόνα της. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την αρχή της εβδομάδας δεν καθρεφτίζουν την πραγματική εικόνα της διασποράς του κοροναϊού. Αυτό οφείλεται στο ότι λόγω των δυσκολιών στις μετακινήσεις υποβλήθηκε μικρότερος αριθμός πολιτών σε έλεγχο (rapid test ή PCR), ενώ παράλληλα μεγάλο τμήμα του μαθητικού πληθυσμού απείχε από τη διαδικασία του αυτοελέγχου (self test), καθώς δεν λειτούργησαν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.
Χάθηκαν τα δεδομένα
Συνεπακόλουθα, χάθηκαν από το ραντάρ της επιδημιολογικής επιτήρησης σημαντικά δεδομένα που θα «κλείδωναν» την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης. Από τα στοιχεία που έχουν, εντούτοις, συλλέξει οι ειδικοί δημιουργείται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση στην κυκλοφορία του ιού, έστω και με αργούς ρυθμούς. Στη Χίο εκλεισαν τα σχολεία λόγω των κρουσμάτων στα παιδιά.
Αποκλιμάκωση
Γεγονός επίσης είναι ότι σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, «παρακολουθώντας την εικόνα της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην Όμικρον, κι αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο πανδημικό κύμα της Όμικρον και όλοι τροποποιήσαμε τη συμπεριφορά μας, ο καθένας ξεχωριστά»
Εντέλει, «προφανώς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Τα πράγματα πάνε όπως πάνε και στον υπόλοιπο κόσμο».
Διαβάστε επίσης:Υπερδιπλάσιες οι πιθανότητες νέας νοσηλείας 10 μήνες μετά την ανάρρωση από κοροναϊό
Διαβάστε επίσης:Κοροναϊός: Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις