Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα Πέμπτη δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, πραγματοποιώντας την έκτη πυραυλική δοκιμή της μέσα στον τρέχοντα μήνα. Και οι δύο πύραυλοι έπεσαν έξω από την ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα Πέμπτη στην εκτόξευση δύο πυραύλων (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/KCNA) που θεωρείται πως ήταν βαλλιστικοί, προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη θάλασσα της Κορέας, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.
Η έκτη δοκιμή
Eπεσαν στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η σημερινή είναι η έκτη πυραυλική δοκιμή στην οποία προχωρά η Πιονγιάνγκ μέσα στον τρέχοντα μήνα, από την 5η Ιανουαρίου και μετά.
Hδη δοκιμάστηκαν δύο φορές πύραυλοι που, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, ήταν υπερηχητικοί (5η, 11η), δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξευόμενοι από τρένο (14η), δύο τακτικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι (17η) και δύο πύραυλοι Κρουζ (25η).
Η Βόρεια Κορέα είχε να προχωρήσει σε τόσες οπλικές δοκιμές μέσα σε έναν μήνα από το 2019, όταν είχε καταλήξει σε αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ.
Εκτοτε, οι διαπραγματεύσεις της Πιονγιάνγκ και της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε νεκρό σημείο, ενώ οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και το κλείσιμο των συνόρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη Βόρεια Κορέα έχουν γονατίσει την οικονομία της.
Ταχεία πρόοδος
Από την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν δέκα χρόνια, η Πιονγιάνγκ έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά το πεδίο της στρατιωτικής τεχνολογίας, με τίμημα τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Παρά την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο κ. Κιμ ξεκαθάρισε τον Δεκέμβριο πως εννοεί να συνεχίσει την ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγιάνγκ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς – των λεγόμενων διηπειρωτικών –, τις οποίες είχε αναστείλει από το 2017.
Οι αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές σημειώνονται σε ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία για την περιοχή. Ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας με κύρος σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο και η Νότια Κορέα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
Η σειρά εκτοξεύσεων πυροδότησε ανακοινώσεις καταδίκης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κυρώσεις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Βόρεια Κορέα και στη Ρωσία, αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας τα πως βοηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ, ωστόσο Κίνα και Ρωσία φρέναραν την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις του ΟΗΕ σε πέντε Βορειοκορεάτες.
Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο κ. Μπάιντεν, πριν έναν χρόνο, η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να αρχίσει διαπραγματεύσεις οπουδήποτε, χωρίς προαπαιτούμενα, με τη Βόρεια Κορέα.
Η Πιονγιάνγκ απορρίπτει την προσφορά, ερίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ασκεί «εχθρική» πολιτική.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις