Εμβόλιο: Ελπίδα για ιστορική συμφωνία άρσης των πατεντών
«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες» λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Τις επόμενες εβδομάδες οι πλούσιες και οι ανεπτυγμένες χώρες ίσως καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να ανασταλούν οι πατέντες των εμβολίων Covid-19, δήλωσε την Παρασκευή η η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
«Πιστεύουμε πως μπορεί να εξευρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης, ένας λογικός συμβιβασμός που θα επέτρεπε στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε μεταφορά τεχνολογίας και στην πνευματική ιδιοκτησία ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και την έρευνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Διαβάστε επίσης: Η Merk συμφώνησε για γενόσημο του χαπιού τις στις φτωχές χώρες
«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες» εκτίμησε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είναι σίγουρη ότι θα υπάρξει συμβιβασμός πριν από τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Υπενθύμισε πως στο θέμα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια αντιπαρατίθενται δύο ομάδες χωρών.
Διαβάστε επίσης: Πατέντες εμβολίων, δίκοπο μαχαίρι εν μέσω πανδημίας
Από τη μία πλευρά, «μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, σχεδόν 100 τον αριθμό, που πιστεύουν πως μια άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η ικανότητα παρασκευής».
Από την άλλη, μια ομάδα «ανεπτυγμένων κυρίως χωρών που πιστεύουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση [στα εμβόλια]… αλλά δεν θέλουν να κάνουν κάτι που θα αποθάρρυνε την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη επειδή με αυτόν τον τρόπο επινοήθηκαν τα νέα εμβόλια» είπε η διευθύντρια του ΠΟΕ.
Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις πατέντες της Moderna
«Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει ποτέ να είναι τροχοπέδη» δήλωσε από την πλευρά του του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.
«Αν πρέπει -αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να διευκολύνουμε περισσότερο την πρόσβαση σε εθελοντικές άδειες εκμετάλλευσης, σε υποχρεωτικές άδειες εκμετάλλευσης που ήδη υπάρχουν, εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με όσο πιο εποικοδομητικό τρόπο γίνεται» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις