Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Νέο φθηνό τεστ ακριβείας για Covid-19 και γρίπη που βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο

Κοροναϊός: Νέο φθηνό τεστ ακριβείας για Covid-19 και γρίπη που βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο

Πώς λειτουργεί η ανακάλυψη αμερικανών επιστημόνων

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα άκρως ευαίσθητο τεστ διάγνωσης του κοροναϊού αλλά και των ιών της γρίπης, με βάση δείγμα σάλιου, το οποίο αν και κοστίζει πολύ λιγότερο ενός μοριακού τεστ PCR, έχει ανάλογη ευαισθησία και ακρίβεια.

Το τεστ με την ονομασία SmaRT-LAMP, που βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο και βγάζει επί τόπου αποτέλεσμα μέσα σε 25 λεπτά, μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί στο σπίτι ή στη δουλειά, αποτελώντας μια ενδιάμεση εναλλακτική λύση σε σχέση τόσο με τα πιο γρήγορα (rapid) τεστ που όμως είναι λιγότερο ευαίσθητα, όσο και τα μοριακά τεστ που είναι πιο ευαίσθητα αλλά επίσης πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρά.

Η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μάχαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, δοκίμασαν το τεστ σε 50 άτομα με μέση ηλικία 57 ετών και διαπίστωσαν ότι έχει αποτελεσματικότητα ανάλογη ενός τεστ PCR, ενώ ανάλογη είναι η ευαισθησία του και στις λοιμώξεις από γρίπη.

Το τεστ, που απαιτεί τη χρήση ενός φορητού εργαστηριακού «κιτ» (που προμηθεύεται κανείς άπαξ) και μιας δωρεάν εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, χρησιμοποιεί μια διαδικασία (LAMP-Loop-mediated Isothermal Amplification) ενίσχυσης του ιικού RNA στο δείγμα του σάλιου, προκειμένου να ανιχνεύσει συγκεκριμένα γονίδια του ιού.

Η εφαρμογή (app) χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού τηλεφώνου για να μετρήσει τις χρωματικές αλλαγές στο δείγμα, οι οποίες «μαρτυρούν» την παρουσία ή όχι του ιού και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 25 λεπτά.

«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου έχει ‘έξυπνο’ κινητό τηλέφωνο, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το νέο τεστ έχει τη δυνατότητα να παρέχει ίση και εύκολη πρόσβαση σε μια διαγνωστική ιατρική ακριβείας», δήλωσε ο δρ Μάχαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «υπάρχει άμεση ανάγκη ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για χαμηλού κόστους και χαμηλής τεχνολογίας, παρόλα αυτά άκρως αξιόπιστα τεστ διάγνωσης του κοροναϊού και των παραλλαγών του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο