Πρόταση μομφής: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Κορυφώνεται η διαδικασία την Κυριακή
Μητσοτάκης - Τσίπρας ξεκίνησαν μια μέρα νωρίτερα το πολιτικό μπρα ντε φερ
Μία καλή… γεύση για το πώς θα κινηθεί την Κυριακή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε το Σάββατο, με την εκτός προγράμματος κονταρομαχία μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Αφορμή στάθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες ιδιαίτερα στην Αττική Οδό.
Χαρακτηριστικό τού τι θα επακολουθούσε ήταν το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολούθησαν την ομιλία Στυλιανίδη από τα έδρανα της Βουλής…
Έτσι, με το που ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και έλαβε τον λόγο, ζητώντας απαντήσεις από τον κ. Στυλιανίδη για τους εγκλωβισμένους πολίτες στη διάρκεια της χιονόπτωσης την Δευτέρα, ενώ δεν παράλειψε να επιτεθεί και στον πρωθυπουργό.
Τσίπρας: «Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη»
«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική (σ.σ. Οδός), αλλά η Κατεχάκη και η Μεσογείων, που έχουμε τόσα νοσοκομεία. Τι έφταιξε και σήμερα δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε πού κάνατε το λάθος ή θα πετάμε το λάθος στην εξέδρα; Ή μήπως θα μας πείτε ότι Κατεχάκη και Μαραθώνος δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του κράτους;», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Και προσέθεσε: «Θα αναλάβετε ποτέ έστω μία ευθύνη; Να μας πείτε τι κάνατε λάθος; Θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρωθυπουργέ και κύριε υπουργέ της Κλιματικής Κρίσης», είπε απευθυνόμενος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο τη διακοπή κυκλοφορίας στα βαρέα οχήματα; Η εταιρεία, που έχει βαρύτατες ευθύνες, άλλα λέει. Λέει ότι εσείς αρνηθήκατε», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, μάλιστα, να δοθούν τα πρακτικά των συζητήσεων των Αρχών με τους υπευθύνους της Αττικής Οδού: «Λέτε ότι δεν είχατε γράψει τα πρακτικά. Σας ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά, ο πρωθυπουργός έκανε τον μεσάζοντα με την εταιρεία, λες και δεν υπάρχουν νόμοι και συμβάσεις, αξιολόγησε μόνος του το κόστος, ώστε να δώσει ενδεχομένως την ευκαιρία στην εταιρεία ότι δεν θα έχουν άλλες απαιτήσεις οι πολίτες. Δεν είναι ρόλος μεσίτη ή διαμεσολαβητή του πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε κρίσιμα ραντάρ, όταν στις συσκέψεις που κάνατε με zoom δεν κάνατε record; Ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη;».
«Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης: «Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη της κυβέρνησης από την καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι»
Όπως ήταν αναμενόμενο, στη συζήτηση παρενέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, που τον κατηγόρησε για «προσχηματική συγγνώμη», είπε πως πως προτιμά την «ειλικρινή συγγνώμη της κυβέρνησης, από την καμία συγγνώμη του ΣΥΡΙΖΑ για τους 120 νεκρούς στο Μάτι».
Τσίπρας: «Πώς θα αποζημιωθούν οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν σε άλλους δρόμους;»
«Καλό θα ήταν να είστε λιγότερο προκλητικός, όχι στο ύφος, στα λόγια σας», ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι χιλιάδες πολίτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, όχι μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και σε άλλους δρόμους. «Αυτοί οι άνθρωποι από ποιον θα αποζημιωθούν;», ρώτησε και προσέθεσε: «Όταν λέτε συγγνώμη, πρέπει να εξηγήσετε πού κάνατε λάθος. Αλλά μας είπατε ότι φταίει η Αττική Οδός».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και στις αιχμές του πρωθυπουργού, που τον κατηγορόησε για ξαφνική «αγάπη» για την Αττική Οδό.
«Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές αιχμές ότι υπερασπιζόμαστε την εταιρεία, έχω να πω ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να διαμορφώνει το πλαίσιο που οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ορίζουν. Αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας ευθύνες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Και επανέλαβε: «Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά. Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι μεγαλύτερο ατόπημα από τη λάθος διαχείριση».
Απαντώντας δε στο «καμία συγγνώμη» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι το 2018, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως, «σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση, ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Τότε είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα τη δική σας στάση».
Μητσοτάκης: «Μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία»
Το λόγο πήρε ξανά ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι νόμος της ΝΔ η δυνατότητα του κράτους να ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία, αν ο δρόμος είναι κλειστός. «Αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά, γιατί παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλός τους; Γιατί δέχθηκαν να δώσουν αποζημίωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία, όταν είναι σαφές ότι αυτή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης».
Ο πρωθυπουργός επανήλθε και στη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας:
«Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι. Αναλάβατε την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Η κριτική ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν ξέρατε πως ήδη υπήρχαν νεκροί. Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσίας».
Την Κυριακή «η μητέρα των μαχών» – Οι στόχοι των μονομάχων
Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μάλιστα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι, πλην των υπουργών της κυβέρνησης, έχουν εγγραφεί να μιλήσουν συνολικά 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25, καθώς και οι 3 ανεξάρτητοι.
Ήδη, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσαν ένα σαφές δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί η τελική σύγκρουση μεταξύ των δύο, καθώς πήραν το Σάββατο το λόγο και «κονταροχτυπήθηκαν» για την διαχείριση της κακοκαιρίας, ανεβάζοντας τους τόνους στα ύψη.
Την Κυριακή, η συζήτηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αναμένεται να επεκταθεί και από τις δύο πλευρές. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως βρίσκεται σε πανικό λόγω δημοκοπικής καθίζησης, ενώ η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται πως το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε, όπως και με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές πριν από δύο μήνες.
Οι στόχοι Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει εκ νέου απαντήσεις στην κριτική που του έχει ασκηθεί για τη διαχείρηση της κακοκαιρίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μείνει εκεί, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο, αναφερόμενος στην οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και στην αμυντική θωράκιση της χώρας, με τις συμφωνίες που υπέγραψε με ΗΠΑ και Γαλλία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για απουσία κυβερνητικής πρότασης, τονίζοντας πως ζητεί εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει μια πλατφόρμα διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Και όπως είναι αναμενόμενο, θα επαναλάβει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους, δηλαδή το 2023.
Οι στόχοι Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, θα αναφερθεί εκ νέου στο ζήτημα της κακοκαιρίας, επιμένοντας πως δεν ήταν η Αττική Οδός το μόνο πρόβλημα, καθώς εγκλωβίστηκαν πολίτες ακόμη και στην Κατεχάκη, ενώ αναμένεται να επαναλάβει πως δεν υπήρξαν παραιτήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, «δείχνοντας» τον Χρήστο Στυλιανίδη.
Παράλληλα, θα κατακρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την ακρίβεια.
Στο «μικροσκόπιο» του κ. Τσίπρα, πάντως, θα μπει και το ΚΙΝΑΛ, υπό τη νέα του ηγεσία, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει την πρώτη του κοινοβουλευτική «μάχη», έστω και αν αυτό γίνει στη μικρή αίθουσα της Βουλής πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για την «αντίφαση», όπως την χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου, να λέει «ναι» στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά «όχι» σε πρόωρες εκλογές.
Οι στόχοι Ανδρουλάκη
Το διακύβευμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι να αποφύγει τις «τρικλοποδιές» τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα του ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία του κόμματος.
Παράλληλα, βασικός στόχος του νέου προέδρου του κόμματος είναι να δείξει ότι βρίσκεται σε θέση να «απειλήσει» την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, απορρίπτοντας τα διλήμματα του δικομματισμού και ασκώντας προγραμματική αντιπολίτευση, τονίζοντας την «ανικανότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική ήταν, εξάλλου, η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μίλησε για «στοίχημα», κάνοντας λόγο για «ένα επίπεδο γεμάτο κουραστικές κοινοτοπίες, βολικό για μια κυβέρνηση που παραμένει πάντα ικανοποιημένη από τον εαυτό της, γιατί επικαλείται διαρκώς τη χειρότερη ποιότητα της προκατόχου της, και μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να μετασχηματίσει την ανάγκη έκφρασης της κοινωνίας σε πρωτότυπο πολιτικό λόγο».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»