Τουρκία: Ο Ερντογάν απειλεί με αντίποινα τα μέσα ενημέρωσης που διασπείρουν «επιβλαβές» περιεχόμενο
Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως χρειάζονται μέτρα για να προστατευτεί η «εθνική κουλτούρα» της Τουρκίας και να προστατευτούν τα παιδιά της
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με αντίποινα, αν διασπείρουν περιεχόμενο που βλάπτει τις κεντρικές αξίες της χώρας, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αποτελεί προοίμιο για περαιτέρω λογοκρισία.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως χρειάζονται μέτρα για να προστατευτεί η «εθνική κουλτούρα» της Τουρκίας και να προστατευτούν τα παιδιά της «από την αρνητική επιρροή ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε επιβλαβές περιεχόμενο σε όλα τα έντυπα, προφορικά και οπτικά μέσα ενημέρωσης».
Ο Ερντογάν δε διευκρινίζει ποιο είναι αυτό το περιεχόμενο, όμως αναφέρει πως μπορεί να αναληφθούν νομικές ενέργειες εναντίον «φανερών ή συγκαλυμμένων δραστηριοτήτων μέσω των μέσων ενημέρωσης με στόχο την υπονόμευση των εθνικών και ηθικών αξιών μας και τη διάλυση της οικογενειακής και κοινωνικής δομής μας».
Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και συχνά επικρίνει μέσα ενημέρωσης για περιεχόμενο που δε συμβαδίζει με τις συντηρητικές ισλαμικές αξίες που ασπάζεται το κόμμα του, το AKP.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Αυτήν τη στιγμή περίπου το 90% των μεγάλων μέσων ενημέρωσης ανήκει στο κράτος ή πρόσκειται στην κυβέρνηση.
Δυτικοί σύμμαχοι και επικριτές έχουν δηλώσει πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 για να φιμώσει τους διαφωνούντες και να διαβρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και την ανεκτικότητα.
Η κυβέρνηση το αρνείται, ισχυριζόμενη πως τα μέτρα είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει η Τουρκία και ότι η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης έχει αποκατασταθεί σε αυτήν την άλλοτε πολύ κοσμική δημοκρατία.
Το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο (RTUK) διαθέτει σαρωτικές εξουσίες ελέγχου κάθε περιεχομένου ηλεκτρονικού μέσου και μπορεί επίσης να το αφαιρεί.
Έχει επιβάλει πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς για εικόνες για τις οποίες λέει πως παραβιάζουν τουρκικές αξίες, όπως μουσικά βίντεο, τα οποία χαρακτήρισε «ερωτικά», αναφορές στους ΛΟΑΤΚΙ ή περιεχόμενο που θεωρεί ότι προσβάλλει τον πρόεδρο.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν υποστεί διώξεις, όπως η Σεντέφ Καμπάς, μία γνωστή δημοσιογράφος που προφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter μια παροιμία για το μέγαρο του Ερντογάν και την επανέλαβε σε τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις