Πώς και ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμα COVID – Πόσοι άνω των 60 παρέμειναν αμετανόητοι
Γύρω στις 250.000 είναι αυτοί που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω και θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη
Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμών πολιτών, είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει πρόστιμο σε όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Γεωργαντά, «επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των προστίμων που έχουν επιβληθεί θα έχουμε στις 31 Ιανουαρίου» και αυτό γιατί υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εξαίρεσης, οι οποίες ακόμα διασταυρώνονται.
Οπως αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς, «θεωρητικά είναι περίπου 300.000 όσοι είναι πάνω από 60 ετών και δεν έχουν εμβολιστεί. Πρέπει όμως να δούμε πόσοι εξ αυτών είχαν πραγματικά την υποχρέωση να εμβολιαστούν».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου έχουν εμβολιαστεί 24.338 άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
«Δηλαδή οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν. Ισως επειδή κάποιοι το ξανασκέφτηκαν, ίσως κάποιοι είχαν αργήσει να το προγραμματίσουν και το προγραμμάτισαν μετά τις 17 Ιανουαρίου και κάποιοι το αποφασίζουν τώρα με τη σκέψη ας πληρώσουμε μόνο τον Ιανουάριο τα 50 ευρώ. Αρα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται» λέει ο κ. Γεωργαντάς.
Ποιοι εξαιρούνται
Ολοι όσοι νοσούν και για 90 ημέρες από τη νόσησή τους. «Το λέω αυτό γιατί αυτοί που νόσησαν τον Δεκέμβριο και να ήθελαν να εμβολιαστούν δεν μπορούσαν. Δηλαδή εξαιρούνται προς το παρόν από την επιβολή προστίμου όσοι στις 16 Ιανουαρίου νοσούσαν» εξηγεί ο κ. Γεωργαντάς.
«Υπάρχουν επίσης περίπου 15.000 Ελληνες οι οποίοι έχουν ζητήσει κατ’ οίκον εμβολιασμό και τους οποίους δεν έχουμε προλάβει να πάμε να τους εμβολιάσουμε. Εχετε υπόψη ότι ενώ οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί ήταν περίπου 26.000 τον Σεπτέμβριο που είχαν ζητηθεί και είχαν εκτελεστεί, στη συνέχεια έφθασαν τις 77.000 περίπου. Από αυτές εξυπηρετήσαμε τις 62.000, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε προλάβει να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Αρα για περίπου 15.000 εκκρεμούν τα ραντεβού τους, ενώ έχουν κάνει εμπρόθεσμα την αίτηση».
Ο κ. Γεωργαντάς επισημαίνει ότι μια ακόμα περίπτωση εξαίρεσης είναι όσοι έχουν ζητήσει από την ειδική υγειονομική επιτροπή, μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού τους, να εξαιρεθούν για λόγους υγείας.
Οι λόγοι εξαίρεσης είναι πολύ περιοριστικοί, καθώς ο νόμος δεν αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια. Αυτές οι αιτήσεις εξετάστηκαν όλες μέχρι την περασμένη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. Οσες έγιναν δεκτές εξαιρούνται και για όσες απορρίφθηκαν θα πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.
Οσοι διαμένουν στο εξωτερικό
Επίσης υπάρχει ένας αριθμός Ελλήνων οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και είναι γραμμένοι σε ΔΟΥ του εσωτερικού και έχουν και ΑΜΚΑ. Ομως δεν είναι κάτοικοι του εσωτερικού.
«Αυτό κανονικά δεν είναι ορθό γιατί όποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πρέπει να γραφτεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι και έχουν εξαιρεθεί. Είναι περίπου 1.000.000. Ομως υπάρχουν και για παράδειγμα Ελληνες που διαμένουν στην Αυστραλία και είναι παράλληλα γραμμένοι και σε κάποια ελληνική ΔΟΥ. Η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουμε να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους έτσι ώστε σε περίπτωση που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό να μην τους επιβληθεί πρόστιμο. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμε. Μας ενδιαφέρει να μην επιβληθεί κατά λάθος πρόστιμο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα πόσοι άνθρωποι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, αλλά προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να τους βρούμε και να τους εξαιρέσουμε από το πρόστιμο. Για αυτόν τον λόγο θα δώσουμε τη δυνατότητα στους διαμένοντες στο εξωτερικό να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσουμε και θα είναι εύχρηστη» τονίζει ο κ. Γεωργαντάς.
«Το καλό είναι ότι με την επιβολή προστίμου ανεβήκαμε 12 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό, δηλαδή είχαν εμβολιαστεί 208.000 και με όσους εκκρεμούν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον πηγαίναμε στις 223.000. Οσοι πραγματικά είναι υπόχρεοι να πληρώσουν το πρόστιμο πιστεύω ότι είναι γύρω στις 250.000» συμπληρώνει.
Αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης μετά τα 500 ευρώ
Οι Ελληνες που είναι άνω των 60 και δεν έχουν εμβολιαστεί, όταν θα πάνε στην Εφορία για να πάρουν φορολογική ενημερότητα από τον Φεβρουάριο και μετά θα βλέπουν ότι υπάρχει οφειλή 50 ευρώ και δεν θα μπορεί να την πάρουν. Από τον Μάρτιο και μετά θα βλέπουν 150 ευρώ κ.ο.κ.
Ομως, σύμφωνα με τους αρμοδίους, αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν συμπληρωθούν 500 ευρώ και άνω. Δηλαδή ποτέ το Δημόσιο δεν επιδιώκει αναγκαστικά μέτρα σε οφειλή κάτω των 500 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα υπάρχει κανένα αναγκαστικό μέτρο για ποσόν κάτω των 500 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση για τους συνταξιούχους με χαμηλή σύνταξη, αλλά και για τους εργαζομένους με χαμηλές αποδοχές, το ακατάσχετο του λογαριασμού τους φτάνει το ποσόν των 1.250 ευρώ. Αυτό ισχύει και για τους εργαζομένους αλλά και για τους εμπόρους.