Κοροναϊός: Φόβος για νέο κύμα ενώ η πανδημία «εξουδετερώνει» τα όπλα εναντίον της
Ο κοροναϊός επιμένει να ταλαιπωρεί τον πλανήτη και αλλάζει όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι πριν από λίγους μήνες.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο κοροναϊός συνεχίζει να «δίνει» τρομακτικά νούμερα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους «σκληρούς» πανδημικούς δείκτες. Νέο σοκ είχαμε σήμερα με 119 νεκρούς από τον φονικό ιό, ενώ οι διασωληνωμένοι που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις ΜΕΘ είναι 576 (μικρή άνοδος από χθες που ήταν 571).
Μπορεί, λοιπόν, τα μέτρα για τον κοροναϊό να χαλαρώνουν από σήμερα για την εστίαση και τη διασκέδαση, όμως, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Δεν είναι, μάλιστα, παράλογο να πει κανείς ότι οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη γωνία σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης του κοροναϊού αφού τα όπλα που είχαν αξιοποιήσει το αμέσως προηγούμενο διάστημα τώρα είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες φοβούνται ότι η «Όμικρον 2» μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα μολύνσεων και να απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ημερομηνία για το τέλος της πανδημίας.
«Κουρελόχαρτο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Η είδηση που προκάλεσε εντύπωση σήμερα ήρθε από το Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Υγείας της χώρας είναι πιθανό να εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πιστοποιητικό (σ.σ. σε άλλες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό ή έχουν πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άνευ ουσίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κοροναϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.
Αυτό δεν αποτελεί ακόμα απόφαση αφού, σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κοροναϊό αυτή την εβδομάδα.
Όμως, και μόνο η σκέψη ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για το οποίο έχουν υπάρξει τόσες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι μια εξέλιξη που δείχνει ότι η πορεία της πανδημίας μπορεί να αλλάξει σε μικρό χρονικό διάστημα ό, τι θεωρούσαμε δεδομένο τους προηγούμενους λίγους μήνες.
- Διαβάστε επίσης: Εκτόξευση κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς – Εντοπίστηκαν σχεδόν 7.000 μολύνσεις
Πάμε για πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων;
Την ίδια ώρα πολλές είναι οι κυβερνήσεις που προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό, το ίδιο φαίνεται ότι σκέφτεται και το κυβερνητικό επιτελείο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ σήμερα.
«Από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η Όμικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό, τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην Ελλάδα τα μέτρα είναι αρκετά ήπια και αυτά που έχουν παραμείνει προς συζήτηση στην πραγματικότητα είναι τα γήπεδα και η διασκέδαση.
«Πιστεύω πως τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα με την εβδομάδα. Όσο φαίνεται μία σταθεροποίηση, πηγαίνουμε και σε αποκλιμάκωση. Η πρόθεση μας είναι να αποκλιμακώνονται μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα».
Ο κ. Πλεύρης δικαιολόγησε επίσης την αποκλιμάκωση που έρχεται επισημαίνοντας πως το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα βρήκε τη χώρα με εμβολιαστική κάλυψη στο 67% του γενικού πληθυσμού, ενώ τώρα έχουμε φτάσει στο 84%.
Οι φόβοι των ειδικών
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορεί οι κυβερνήσεις να είναι σε τροχιά αποκλιμάκωσης των μέτρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ειδικοί και πολίτες δεν ανησυχούν.
Η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2 μπορεί να δώσει νέο κύμα μολύνσεων επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Η ΒΑ.2 έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες στη βόρεια Ευρώπη, είναι πιθανό ότι μετά από μερικές εβδομάδες ότι μπορεί να έχουμε κύμα νέο μολύνσεων και στη Νότια Ευρώπη τόνισε.
«Φαίνεται ότι η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ πιο αργή από ό, τι περιμέναμε… Τα λύματα αυτή την εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση, μάλιστα μπορεί να κλείσουμε με οριακή αύξηση. Αυτή τη στιγμή και αισιόδοξα να το δούμε, τις επόμενες μέρες τις επόμενες εβδομάδες δεν φαίνεται γρήγορη αποκλιμάκωση όπως είχαμε αναγγείλει», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό» σχολίασε ερωτηθείς, όμως φαίνεται κι από την κλινική επιτήρηση ότι έχουμε μια σταθεροποίηση.
- Διαβάστε επίσης: Όμικρον 2: Δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα
Η «Δέλτα» εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο
«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι η Δέλτα δεν φεύγει από το προσκήνιο, παραμένει, είναι περίπου στο 10% αυτή τη στιγμή», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε εξαφάνιση των ιώσεων, όταν πάντα αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, παραπέμποντας σε αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο.
«Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος απωλειών είναι πολύ υψηλός 102, αλλά αποκλιμακώνεται ο δείκτης των ΜΕΘ. Η μόνη προστασία είναι ο τριπλός εμβολιασμός» σημείωσε.
Ανησυχία και από τους πολίτες
Η πορεία της πανδημίας ανησυχεί και τους πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού παρά το ότι έχει σίγουρα κουραστεί να τα τηρεί.
Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης των μέτρων και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο ήπια.
Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κοροναϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».
Φαίνεται ότι ο αριθμός των νεκρών που καθημερινά είναι γύρω στους 100, οδηγεί τους πολίτες να βρίσκουν την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων αντιφατική με την τωρινή υγειονομική συγκυρία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις