Η Ελλάδα σε πρόγραμμα ανάπτυξης γυαλιών AR για την αστυνομία
Στο ερευνητικό έργο συμμετέχει η αστυνομία της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας, όχι όμως και η ΕΛ.ΑΣ.
To ελληνικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε τον συντονισμό ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου για την ανάπτυξη γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας για τις αστυνομικές δυνάμεις, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας με ανάρτηση στο Τwitter.
Δεν διευκρίνισε πάντως αν η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευτεί τη νέα τεχνολογία.
«Με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος που να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια μίας αστυνομικής επιχείρησης, ξεκίνησε με το συντονισμό του ΕΚΕΤΑ – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ερευνητικό έργο Darlene» ανέφερε ο κ. Δίμας.
Με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης στην 🇬🇷 & 🇪🇺 ασφάλεια το @CERTHellas στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος που να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και θα επιτρέπει στους αστυνομικούς να έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης στη διάρκεια επιχειρήσεων. https://t.co/AEFG5OiP02
— Χρίστος Δήμας (@ChristosDimas_) January 31, 2022
Στο έργο συμμετέχει επίσης το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, άλλοι ευρωπαϊκοί ερευνητικοί φορείς, καθώς και η αστυνομία της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Λιθουανίας –όχι όμως και η ΕΛ.ΑΣ.
Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) χρησιμοποιούν συνήθως φακούς που λειτουργούν και ως οθόνες και προβάλλουν στο οπτικό πεδίο του χρήστη πληροφορίες και εφαρμογές.
Διαβάστε επίσης:
- H Europol υποχρεώνεται να διαγράψει προσωπικά δεδομένα που δεν σχετίζονται με το έγκλημα
- Google – Επένδυση στο metaverse με γυαλιά AR
Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν έτσι να λαμβάνουν οδηγίες ή νεότερες πληροφορίες στη διάρκεια επιχειρήσεων.
Στον δικτυακό τόπο του Darlene αναφέρεται πως για την υλοποίηση του έργου «θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη εκτίμηση» για τις ηθικές διαστάσεις της τεχνολογίας, την προστασία των δεδομένων και τις ενδεχόμενες κοινωνικές συνέπειες.
Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις