Sextortion: Οι άνδρες πέφτουν πιο συχνά θύματα σεξουαλικού εκβιασμού, εκτιμά μελέτη στις ΗΠΑ
Το 4,5% των ανδρών και το 2,3% των γυναικών δήλωσε ότι έγινε στόχος στη διάρκεια της πανδημίας,.
Στη διάρκεια της πανδημίας οι αμερικανοί άνδρες είναι δύο φορές πιθανότερο να πέσουν θύματα σεξουαλικού εκβιασμού συγκριτικά με τις γυναίκες, εκτιμά η πρώτη μελέτη για το φαινόμενο του sextortion.
Οι ερευνητές που δημοσιεύουν την έρευνα στην επιθεώρηση Victims & Offenders δηλώνουν ότι εξεπλάγησαν, καθώς περίμεναν ότι οι γυναίκες μπαίνουν συχνότερα στο στόχαστρο εκβιαστών στο Διαδίκτυο.
Οι Αφροαμερικανίδες, οι γηγενείς Αμερικανίδες και τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΚΤΙ αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, έδειξε η έρευνα μεταξύ 2.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Οι εφαρμογές dating είναι η νέα κανονικότητα, πόσο ασφαλείς είναι;
Το sextortion είναι μια μορφή εκβιασμού στην οποία ο εκβιαστής απειλεί να δημοσιεύσει γυμνές εικόνες ή βίντεο του θύματος αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
Δράστης μπορεί να είναι ο πρώην σύντροφος ή κάποιος χάκερ που έχει παραβιάσει την κάμερα ή τον υπολογιστής του θύματος.
Οι καταγγελίες για sextortion στο FBI αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η κοινωνία στρεφόταν στην τηλεργασία και τις διαδικτυακές επικοινωνίες, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης, βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 2006 εθελοντές. Η ερώτηση ήταν αν είχαν πέσει πέσει θύματα sextortion, το οποίο ορίζεται ως «η πράξη της απειλής για αποκάλυψη γυμνών ή σεξουαλικών εικόνων προκειμένου να αναγκαστεί ένα άτομο να προχωρήσει σε μια ενέργεια, όπως η αποστολή περισσότερων γυμνών εικόνω, η καταβολή χρημάτων ή η συμμετοχή σε σεξουαλικές πράξεις».
Το 4,5% των ανδρών και το 2,3% των γυναικών δήλωσε ότι έγινε στόχος sextortion στη διάρκεια της πανδημίας, αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η χρήση ερωτηματολογίων είναι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης.
Η αιτία της διαφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι σαφής, ωστόσο οι ερευνητές προτείνουν διάφορες εξηγήσεις. Για παράδειγμα, οι οι γυναίκες είναι περισσότερο επιφορτισμένες με τις δουλειές του σπιτιού, κάτι που σημαίνει ότι οι άνδρες «μπορούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο online από ό,τι οι γυναίκες στη διάρκεια της πανδημίας» λέει η δρ Έζια Ίτον, επιλεφαλής της μελέτης.
Επιπλέον, η τάση των ανδρών να είναι «λιγότερο επιλεκτικοί» από τις γυναίκες στις σεξουαλικές επαφές μπορεί επίσης να τους καθιστά πιο ευάλωτους, προσθέτει η ερευνήτρια.
Αυξημένες φαίνεται πάντως πως είναι και οι επιθέσεις σε άλλες ομάδες: οι μαύρες γυναίκες και οι γυναίκες αυτοχθόνων φυλών ήταν επτά φορές πιθανότερο να πέσουν θύματα sextortion συγκριτικά με τις λευκές γυναίκες. Στην κοινότητα ΛΟΑΚΤΙ, ο κίνδυνος ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι στην περίπτωση των ετεροφυλόφιλων.
Οι ερευνητές λένε ότι οι κλινικοί ψυχολόγοι θα πρέπει να ρωτούν τους πελάτες τους για τη διαδικτυακή σεξουαλική βία προκειμένου να αναγνωρίζονται οι ασθενείς που βιώνουν κακομεταχείριση στις σχέσεις τους.
Σύμφωνα με τη δρ Ίτον, «τα προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης που διδάσκουν για τη συναίνεση, την απόλαυση και τις υγιείς επικοινωνίες στη σχέση και τη λήψη αποφάσεων μπορεί να μειώσουν τη διαπροσωπική και τη διαδικτυακή βία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις