Spotify: Μέτρα για την παραπληροφόρηση μετά τις καταγγελίες του Νιλ Γιανγκ
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής αναγνωρίζει την «υποχρέωση» να περιορίσει τις ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία.
Αντιμέτωπη με τις κατηγορίες του Νιλ Γιανγκ και της Τζόνι Μίτσελ ότι αφήνει ελεύθερο το έδαφος για παραπληροφόρηση σχετικά με τον κοροναϊό στα podcast, η σουηδική πλατφόρμα streaming Spotify ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα αποκλείει τα podcast που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε σειρά μέτρων, ανάμεσά τους την εισαγωγή link σε όλα τα podcast που αναφέρονται στην Covid , τα οποία θα παραπέμπουν τους χρήστες σε πληροφόρηση που στηρίζεται σε γεγονότα και επιστημονικά θεμελιωμένα στοιχεία. Υποσχέθηκε δε ότι το μέτρο θα ισχύσει από «τις προσεχείς ημέρες».
«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σουηδός δισεκατομμυριούχος.
Το Spotify δημοσιοποίησε χθες τους κανόνες χρήσης για την παραπληροφόρηση και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.
Ο Τζο Ρόγκαν στο στόχαστρο
Αρκούν αυτά για να ηρεμήσει η κατάσταση; Ο θρύλος της μουσικής Νιλ Γιανγκ είναι αυτός που κινήθηκε πρώτος κατά της σουηδικής πλατφόρμας, ζητώντας από το Spotify να σταματήσει να φιλοξενεί τον αμφιλεγόμενο, αλλά με μεγάλη απήχηση, αμερικανό σχολιαστή Τζο Ρόγκαν, νούμερο 1 στην ακρόαση των podcast του Spotify τον περασμένο χρόνο.
Ο Ρόγκαν, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων με τον σουηδικό όμιλο, κατηγορείται ότι αποθαρρύνει τους νέους να εμβολιασθούν και προωθεί την χρήση της ιβερμεκτίνης, μιας μη εγκεκριμένης θεραπείας κατά της Covid.
Περισσότεροι από 200 αμερικανοί επαγγελματίες του τομέα υγείας σήμαναν πρόσφατα συναγερμό όταν ο Ρόγκαν φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ρόμπερτ Μαλόουν, γιατρό του αντιεμβολιαστικού κυκλώματος.
Αφού το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε, ο Νιλ Γιανγκ έβαλε σε εφαρμογή την απειλή του την περασμένη βδομάδα και αποχώρησε από την πλατφόρμα. Αρχικά, το Spotify αρκέστηκε να εκφράσει την λύπη του για την αποχώρηση του αμερικανοκαναδού σταρ, η κίνηση του οποίου επικροτήθηκε από την γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Λογοκρισία;
«Το Spotify έχει γίνει χώρος εν δυνάμει θανατηφόρας παραπληροφόρησης για την Covid. Ψέματα που πωλούνται έναντι χρημάτων», κατήγγειλε ο Νιλ Γιανγκ
Η πολεμική συνέχισε να παίρνει διαστάσεις: την Παρασκευή, η Τζόνι Μίτσελ, η οποία έχει εκατομμύρια ακολούθους, αποσύρθηκε με την σειρά της από την πλατφόρμα, ενώ παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινούσε κίνημα διακοπής συνδρομής από το Spotify.
Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν, οι οποίοι έχουν υπογράψει με την πλατφόρμα συμβόλαιο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκέστηκαν να εκφράσουν «τις ανησυχίες» τους στο Spotify.
Από την θεαματική του εμφάνιση ως σουηδική start-up μέχρι την ανάδειξή του σε παγκόσμιο ηγέτη εισηγμένο στην Wall Street, το Spotify επικρίνεται συστηματικά από τους καλλιτέχνες για τα ποσά που λαμβάνουν, αν και επαινείται ο ρόλος του στην ανάκαμψη της μουσικής βιομηχανίας.
Διευρύνοντας τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στα podcast τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του 38χρονου Ντάνιελ Εκ επεκτείνει πέραν της μουσικής την ευθύνη του Spotify για την φιλοξενία περιεχομένου που το θέτει ενώπιον νέων ευθυνών για παραπληροφόρηση, φέρνοντάς στο σε θέση αντίστοιχη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.
Τον περασμένο χρόνο, ο Ντάνιελ Εκ είχε δηλώσει σε podcast του Axios ότι η πλατφόρμα δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο. «Εχουμε επίσης και ράπερς (…) οι οποίοι κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ή και περισσότερα, κάθε χρόνο στο Spotify. Και δεν τους υπαγορεύουμε τι πρέπει να βάλουν στα τραγούδια τους…».
Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από το AFP παραδέχονται ότι το θέμα του ελέγχου του περιεχομένου δεν είναι απλό, τόσο από απόψεως ελευθερίας της έκφρασης, όσο και από απόψεως εύρους περιεχομένου διάρκειας εκατομμυρίων ωρών στην πλατφόρμα.
Ο Νιλ Γιανγκ, που προσβλήθηκε στα παιδικά του χρόνια από πολιομυελίτιδα, η οποία του άφησε τα σημάδια της σε όλη του την ζωή, απέρριψε κάθε πρόθεση λογοκρισίας σε ό,τι αφορά την Covid-19.
«Το έκανα διότι στο βάθος της καρδιάς μου δεν είχα άλλη επιλογή», έγραψε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη