Κουτσούμπας: Η απάντηση του ιστορικού για το… «Παπαρατσένκο»
Ο γ.γ. του ΚΚΕ μπέρδεψε το όνομα του ιστορικού στον οποίο ήθελε να αναφερθεί
Εκτός από το πολωμένο σκηνικό κατά την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η οποία τελικώς καταψηφίστηκε, η συζήτηση στη Βουλή δημιούργησε και ένα… παράδοξο trend στο Twitter.
Πιο συγκεκριμένα, μία αποστροφή του λόγου από τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος «γέννησε» τον «Παπαρατσένκο», έγινε viral στα social media.
Στην ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση του ιστορικού Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος έφερε στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΣΣΔ, όπου αναφέρεται η παρεχόμενη στήριξη των σοβιετικών στο ΚΚΕ και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ μπέρδεψε το όνομα του ιστορικού στον οποίο ήθελε να αναφερθεί, «βαπτίζοντάς» τον από Ραντσένκο σε… Παπαρατσένκο, με τον ίδιο τον ιστορικό μάλιστα να σχολιάζει το περιστατικό.
«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης. Τον ξεχνάω, ο παπα, παπα, παπαρα… Παπαρατσένκο; Πώς τον λένε…κάπως έτσι… Παπαρατσένκο. Αλλά καλά αυτός. Οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι; Δεν ήξεραν; Δεν ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
Ε Π Ο Σ ❗️❗️ #παπαρατσένκο pic.twitter.com/CRtR8TTN4K
— 𝕻𝖆𝖓𝖆𝖌𝖎𝖔𝖙𝖎𝖘 (@panagiotisgki) January 30, 2022
Η απάντηση του ιστορικού
Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο καθηγητής ιστορίας του John Hopkins που μελετά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Σοβιετικών είπε πως «είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο, να επιτίθεται ad hominem σε έναν ιστορικό με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς».
«Γελάσαμε όλοι πολύ (κι εγώ), αλλά τώρα που έχω γίνει χασταγκ, ας πούμε δύο λόγια περί πολιτικού διαλόγου. Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Ρατσένκο.
«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων» κατέληξε ο καθηγητής με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter.
- Ρεύμα: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την παρέμβαση στις τιμές
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία – Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο