Ο διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία συνεχίζεται, με άλλη μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Πούτιν ανέφερε ότι οι απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια δεν φαίνεται να καλύπτουν τις βασικές ανησυχίες της Μόσχας, όμως η ρωσική ηγεσία θα τις μελετήσει και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε  ότι κατά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ένταση με την Ουκρανία. Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει σύντομα συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη με γερμανούς επιχειρηματίες, παρόμοια με αυτή που έκανε με ιταλούς επιχειρηματίες την Τετάρτη.

«Η Μόσχα δε θέλει πόλεμο»

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πρόσφατα πως η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια που έκαναν οι ΗΠΑ. «Οι αμερικανικές προτάσεις ήταν καλύτερες από τις προτάσεις του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Λαβρόφ ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Σημείωσε πάντως ότι  οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν «το καθεστώς», όπως το χαρακτήρισε, του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υποθάλψουν εντάσεις με τη Μόσχα. Ο Λαβρόφ, αναμενόταν χθες το βράδυ να έχει τηλεφωνική συνομιλία με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που γίνεται γνωστό ότι Λιθουανία και Γερμανία βρίσκονται σε συνομιλίες προκειμένου να αυξηθεί η γερμανική στρατιωτική παρουσία σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ λόγω των εξελίξεων».

Η διαμάχη που εκτυλίσσεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία οροθετείται από χερσαία σύνορα και διαμορφώνεται από στρατηγική επιρροή. Η Μόσχα βλέπει την Ουκρανία ως μία απαραίτητη ουδέτερη ζώνη έναντι του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, του ΝΑΤΟ, ενώ η Ουκρανία βλέπει τη Ρωσία ως έναν εισβολέα που έχει ήδη καταλάβει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας. Οι τέσσερις χάρτες που ακολουθούν βοηθούν στην αποσαφήνιση των βαθύτερων ριζών της διαμάχης.