Κοροναϊός: Τρομάζει ο αριθμός των θανάτων – Γιατί η υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς επέστρεψε
Μετά και την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, η ανησυχία σε ότι αφορά στους ανεμβολίαστους επιστρέφει
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο Ιανουάριος πέρασε στην κορυφή των θανάτων από κοροναϊό δεδομένου ότι 2.710 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει περίτρανα ότι η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει στο ελάχιστο, αντίθετα επιδεινώνεται κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να υπάρξει χαλάρωση, σε ότι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει ο καθένας μας προκειμένου να προστατευτεί.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση μετά από εισήγηση και της αρμόδιας επιτροπής, προχώρησε από χθες Δευτέρα σε άρση κάποιων από τα μέτρα που ίσχυαν. Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πάντως ότι αυτή η χαλάρωση των μέτρων έρχεται την ώρα που οι νεκροί είναι περίπου 100 ημερησίως, ενώ ζητούν την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς.
Οι αριθμοί που τρομάζουν
Ο Ιανουάριος όπως προαναφέραμε έκλεισε με 2.710 θανάτους. Ο Δεκέμβριος είχε παραδώσει τη «μαύρη» σκυτάλη με 2.633.
Ο αριθμός του Ιανουαρίου, αντιστοιχεί σε 87 θανάτους ανά ημέρα. Να σημειωθεί ότι πάνω από οκτώ στους δέκα ασθενείς (83%) που κατέληξαν ήταν 65 ετών και άνω, ήτοι 2.276 νεκροί.
Η αμέσως επόμενη ομάδα, 40 – 64 ετών, αριθμεί 442 απώλειες και άλλες 22 η ομάδα κάτω των 40 ετών.
Τα μέτρα που χαλάρωσαν
Θυμίζουμε ότι από χθες υπάρχει απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αν και θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι σε τραπέζια έως έξι ατόμων.
Ακόμα και ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι αυτή η απόφαση φαίνεται αντιφατική. Από τη μεριά της κυβέρνησης και των ειδικών της Επιτροπής, σημειώνουν, όμως, ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του ότι η εστίαση και η διασκέδαση δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πλήττονται, αλλά και ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα τα οποία έχουν πάρει παράταση δύο φορές από τότε που αποφασίστηκαν.
Επίσης, πολλοί από τους πολίτες θεωρούν ότι η «Όμικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα». Ποιο, λοιπόν, είναι το ρίσκο και ποιος ο κίνδυνος; Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρονται αρκετοί επιστήμονες που σημειώνουν ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας αφού δεν είναι σίγουροι αν η επόμενη μετάλλαξη θα είναι λιγότερο παθογόνα από την «Όμικρον».
«Έχουμε σταθεί μακριά από αυτές τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν είμαστε σύμφωνοι. Χθες η θετικότητα ήταν στο 17%, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Δεν μπορούμε να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο. Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεώτικοτητα εάν θέλουμε να έχουμε ένα ηπιότερο 5ο κύμα και να μη χαλαρώσουμε καθόλου», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος σήμερα μιλώντας στο MEGA.
«Οι 800 εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση δεν θα απολυθούν. Για τους νέους προσληφθέντες, ωστόσο, δεν είναι απλά υποχρέωση του υγειονομικού να εμβολιαστεί αλλά είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υγειονομικού», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καπραβέλος.
Υπερμεταδοτικότητα της όμικρον και υποχρεωτικότητα
«Σε όλον τον κόσμο, η όμικρον είναι ένα στέλεχος υπερμεταδοτικό, δεν οδηγεί και δεν πιέζει το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. Έχουμε μείωση των εισαγωγών μας και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τα εισιτήρια. Ωστόσο είναι πολύ υψηλά τα νούμερα των κρουσμάτων καθώς η πανδημία αναζωπυρώθηκε από την όμικρον», συμπλήρωσε.
«Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε ήταν ότι δεν επεκτείναμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Διαφωνώ με την πολιτεία που δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είμαστε λιγότερο δημοκράτες όταν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μπορεί να περάσει ως υποχρεωτική ενέργεια. Έτσι προστατεύεται η ζωή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Ελλείψεις στα νοσοκομεία
Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού των νοσοκομείων.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την θνητότητα και την νοσηρότητα, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με 7.500 θανάτους το 4ο κύμα. Η πρώτη και αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι. Το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες ανάγκες. Όταν αυτές υπερβαίνουν τα όρια μας έχουν επίπτωση στην νοσηρότητα και την θνητότητα», δήλωσε αρχικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις