Ο Κλάτενμπεργκ αποκάλυψε απειλές για την παρουσία του σε εστιατόριο – «Τεράστιο λάθος στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ»
Νέες αποκαλύψεις του Μαρκ Κλάτενμπεργκ για απειλές, μετά τα δημοσιεύματα που τον στοχοποίησαν επειδή... έτρωγε! Τι είπε για τη διαιτησία και για το «τεράστιο λάθος» όπως χαρακτήρισε το πέναλτι του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ, αλλά και για τη συνομιλία του με προέδρους ομάδων που τηλεφωνούν σε διαιτητές
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Η πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη του Μαρκ Κλάτενμπεργκ έβγαλε στη… φόρα νέες αποκαλύψεις περί απειλών προς τον Βρετανό αρχιδιαιτητή. Ο οποίος πριν από λίγο καιρό στοχοποιήθηκε μέσω δημοσιευμάτων για την παρουσία του σε ένα εστιατόριο με αποτέλεσμα να δεχτεί απειλές, όπως ο ίδιος είπε στη σημερινή παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή του Ντέμη Νικολαΐδη στη NOVA.
Ο Κλάτενμπεργκ ρωτήθηκε για τις απειλές για τις οποίες είχε δεχτεί, κάτι που είχε αποκαλύψει ο Λευτέρης Αυγενάκης και στην απάντησή του αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό, δείχνοντας ξεκάθαρα την απορία του για το πως μπορεί να στοχοποιηθεί ένας άνθρωπος επειδή… τρώει σε ένα εστιατόριο, ενώ έκανε λόγο για απειλές από τότε και έπειτα, με την υπόθεση πλέον να έχει κλείσει.
«Υπάρχουν διαφορετικές πτυχές απειλών. Στα social media μου, μου επιτίθενται κάθε εβδομάδα οπαδοί ομάδων. Όταν ήμουν διαιτητής λάμβανα τέτοια μηνύματα. Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα για την παρουσία μου σε ένα εστιατόριο. Μίλησα για αυτές τις απειλές για να μειωθούν. Η υπόθεση έκλεισε και προχωράμε», ανέφερε ο Κλάτενμπεργκ, ο οποίος φυσικά αναφέρθηκε την περισσότερη ώρα στην διαιτησία στην Ελλάδα.
Και μιλώντας για τη φάση του πρωταθλήματος έως τώρα, το πέναλτι – φάντασμα του ΠΑΟΚ στο ματς με τον ΟΦΗ που αλλοίωσε ξεκάθαρα αποτέλεσμα μετατρέποντας το 0-1 σε… 3-0, τη χαρακτήρισε ως ένα πολύ μεγάλο λάθος για το οποίο ο ίδιος έχει μιλήσει τόσο στον διαιτητή εκείνης της αναμέτρησης (Φωτιάς), όσο και στον διαιτητή VAR (Τζοβάρας) επισημαίνοντάς τους πως η φάση είναι ξεκάθαρη και έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Μάλιστα του έδειξαν και άλλες παρόμοιες φάσεις, όπως ένα πέναλτι που είχε ζητήσει ο Άρης στο Περιστέρι, με την μπάλα να βρίσκει πρώτα στο πόδι και μετά στο χέρι του αμυνόμενου και να μη δίνεται πέναλτι, αλλά και τη χθεσινή στην Τούμπα που επίσης η μπάλα βρήκε πρώτα στο πόδι και μετά στο χέρι. Με τον Κλάτενμπεργκ να είναι ξεκάθαρος και να τονίζει πως δεν υπάρχει πέναλτι σε τέτοιες περιπτώσεις, δικαίωνοντας μεταξύ άλλων και τον προπονητή του ΟΦΗ, Νίκο Νιόπλια, ο οποίος αναρωτιόταν αν… άλλαξε ο κανονισμός σε ένα βράδυ πριν παίξει η ομάδα του στην Τούμπα.
Το τρίτο βίντεο είναι λάθος (εννοεί λάθος απόφαση για το ΠΑΟΚ – ΟΦΗ). Είπα στους διαιτητές ότι έκαναν λάθος. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν ξεκάθαρο λάθος του διαιτητή και του το μεταφέραμε αυτό. Μιλήσαμε και στον διαιτητή και στον διαιτητή που ήταν στο VAR και τους επισημάναμε πόσο μεγάλο λάθος έκαναν με τη συγκεκριμένη υπόδειξη. Είδατε και στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός χθες, ο διαιτητής ήταν Πορτογάλος και στην Πορτογαλία δεν θα δινόταν κάτι τέτοιο. Ούτε στην Ευρώπη. Έκαναν μεγάλο λάθος στο ΠΑΟΚ – ΟΦΗ και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια λάθη στην εποχή του VAR. Με το VAR επιζητούμε την τελειότητα, δεν γίνεται να οιτάζουν τη φάση και να κάνουν λάθη.»
Από ‘κει και πέρα ο Κλάτενμπεργκ μίλησε για:
Τις αρμοδιότητες και τους στόχους του στην ΚΕΔ / ΕΠΟ: Ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση. Είχα τελειώσει την πορεία μου μου στην Κίνα. Όταν ήρθε η ευκαιρία στην Ελλάδα ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Παρότι ήξερα ότι θα ήταν ένα τοξικό περιβάλλον ήθελα να βοήθησω με την εμπειρία του με την Premier. Ήταν δύσκολη η επιμόρφωση των διαιτητών λόγω του covid-19. Ήθελα να κάνω τους διαιτητές επαγγελματίες. Να ελέγχονται έτσι καλύτερα.
Τις επαφές του με το Big 4: Έχω μιλήσει με όλους τους προέδρους και όχι μόνο με το Big 4. Κάθε εβδομάδα προσπαθώ να σιγουρέψω ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Φέρνουμε ξένους διαιτητές αλλά αυτό ήταν μία απόφαση πριν έρθω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ήθελαν τη διαιτησία να είσαι όσο πιο δίκαιη. Θέλω να επανέλθουν οι Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι αλλά με τον σωστό δρόμο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν παράπονα. Παντού υπάρχουν. Όλοι κάνουμε λάθη ειδικά εφόσον τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν έχουν δόλο. Κάνω το καλύτερο δυνατό σε ένα δύσκολο περιβάλλον.
Τη διαιτησία στην Ελλάδα: Νομίζω ότι όταν χάνει μία ομάδα υπάρχουν παράπονα. Στην Ελλάδα πάντα ευθύνεται ο διαιτητής ακόμα και όταν οι ομάδες χάνουν δίκαια. Εάν δούμε αυτή τη σεζόν και τις προηγούμενες δεν βλέπω μεγάλα σκάνδαλα. Στην Ευρώπη κάνουν πιο μεγάλα λάθη. Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με προέδρους για παράπονα.
Την παραμονή του σε σχέση με το Big 4: Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με το Big 4 η παραμονή μου. Εάν η ΕΠΟ, η Κυβέρνηση και όλες οι ομάδες πιστεύουν ότι κάνω καλή δουλειά μπορούν να μου προσφέρουν νέο συμβόλαιο. Δεν πιστεύω ότι το Big 4 έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον μου. Εάν θέλουν να συνεχίσω το πρότζεκτ μου. Δεν μπορώ να τα αλλάξω όλα σε μία νύχτα. Αντικατέστησα κάποιους διαιτητές την περασμένη περίοδο. Θα το κάνω και φέτος. Εάν συνεχίσετε να αλλάζετε τους επικεφαλής της ΚΕΔ θα αλλάζετε πλάνα. Θέλω να βάλω VAR στη Super League 2. Για μένα το καλύτερο είναι να συνεχίσει ένας ξένος ειδικός και στα επόμενα χρόνια. Να επανέλθει Έλληνας αρχιδιαιτητής όταν επανέλθει η εμπιστοσύνη των ομάδων.
Τις επαφές του με την ΕΠΟ και τα σεμινάρια: Συναντώ συχνά τον πρόεδρο της ΕΠΟ και μιλάμε. Τα διαδικτυακά σεμινάρια δεν είναι ίδιο αλλά εκπαιδεύουμε συνεχώς τους διαιτητές και για τη διαχείριση των αγώνων. Θα ήθελα παραπάνω συναντήσεις αλλά η πανδημία μας δημιούργησε προβλήματα.
Το εάν υπάρχει πίεση στους διαιτητές: Δεν νομίζω ότι οι διαιτητές είναι πλέον υπό πίεση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από πέρυσι. Οι κακοί διαιτητές δεν θα διαιτητεύουν στη Super League. Έχουμε έναν πίνακα αξιολόγησης που έδειξε πως οι διαιτητές που δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε αντικαταστάθηκαν. Δεν θα ανεχθώ λάθη. Προς τους διαιτητές: εάν αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο θα παίρνουν παιχνίδια. Εάν όχι θα φέρνουμε ξένους. Έχουμε πολύ καλούς Έλληνες διαιτητές και τους στηρίζουμε. Λέω στους προέδρους να μην τηλεφωνούν στους διαιτητές. Δεν είναι αποδεκτό να το κάνουν. Λέω στους διαιτητές να μην σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να συγκεντρώνονται στο να διαιτητεύουν τους αγώνες με δίκαιο τρόπο.
Τους Έλληνες και τους ξένους διαιτητές: Πολλές φορές οι ξένοι παίρνουν την πίεση μακριά από τους Έλληνες διαιτητές σε σημαντικά ματς.
Τα reports και γιατί σταμάτησαν και το πότε είναι χέρι – πέναλτι: Όταν έφερα το βίντεο ήταν μία ευκαιρία για διαφάνεια. Να δείξουμε την επικοινωνία και τα ηχητικά των διαιτητών. Να γίνουν πιο επαγγελματίες οι διαιτητές. Ήταν σημαντικό να αλλάξουμε το πρότζεκτ. Το εκπαιδευτικό κομμάτι τώρα δεν ήταν τόσο σημαντικό. Εάν οι ομάδες θέλουν να μου μιλήσουν για αποφάσεις μπορώ να τους μιλήσω. Τα εβδομαδιαία βίντεο νιώθω ότι έχασαν το νόημά τους. Τώρα θέλουμε να κάνουμε αυτό για τη Super League 2. Το χέρι είναι από τις πιο υποκειμενικές αποφάσεις. Δεν χαροποιεί κανέναν η απόφαση. Ένα από τα κριτήρια είναι εάν μεγαλώνει το σώμα. Επίσης άλλαξε ο κανονισμός στο χέρι. Εάν το χέρι είναι πάνω από το κεφάλι είναι πέναλτι. Συνεπώς κοιτάς για διαφορετικά κριτήρια. Υπάρχει αυτό το υποκειμενικό στοιχείο. Εάν κόψω τη μπάλα και κάνω κίνηση με το χέρι είναι παράβαση. Ο VAR έχει όλες τις κινήσεις και μπορεί να πάρει αποφάσεις. Είχαμε περιπτώσεις που δεν θεωρώ ότι ήταν χέρι – παράβαση το τελευταίο διάστημα.
Τη συνέχεια στη διαιτησία: Κάποιες ομάδες από πιο χαμηλές θέσεις παλεύουν με τις πιο μεγάλες. Δεν είμαστε τέλειοι. Θέλω και θέλουμε να προωθήσουμε νέους διαιτητές. Θέλω την ευκαιρία στους Έλληνες διαιτητές να επιστρέψουν στα γήπεδα. Εάν φέρουμε την επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα και φέρουμε κεντρικά τη διαιτησία στην Αθήνα αυτό θα δώσει χρόνο στους διαιτητές να αφοσιωθούν στη διαιτησία. Δεν μπορώ να τους χαροποιήσω όλους. Εάν ένας διαιτητής κάνει λάθος θα το πω. Είμαι ειλικρινής. Εγώ έκανα πολλά λάθη ως διαιτητής. Όσο είναι ανθρώπινα τα λάθη τα αποδεχόμαστε. Το χέρι στο ματς του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ (τη φάση αυτή) δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Το VAR δεν μπορεί να κάνει λάθη. Πιστεύω πως τα λάθη των διαιτητών είναι λιγότερα.
Την απουσία Ελλήνων διαιτητών από μεγάλες διοργανώσεις: Άλλαξα λίγο τη λίστα με τους διαιτητές για τη FIFA. Μετά τα 45-46 χρόνια δεν μπορεί να διευθύνεις αγώνες. Χρειαζόμαστε χρόνο. Ο Σιδηρόπουλος ήταν μαζί μου στο Euro της Γαλλίας. Ήταν 4ος μαζί μου σε 2 ματς. Είναι θέμα διδακτικής εμπειρίας και μετά είναι θέμα ποιότητας. Πρέπει να βελτιωθούμε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις