Βρετανία: Οι Big Tech ίσως υποχρεωθούν να αποζημιώνουν τα θύματα διαδικτυακής απάτης
«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κάποια ρύθμιση που αναγκάζει τους παραβάτες να πληρώνουν»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν διαφημίσεις απατεώνων θα πρέπει να αποζημιώνουν τα θύματα, προτείνει επιτροπή του κοινοβουλίου της Βρετανίας, η οποία έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα σε παγκόσμιο επίκεντρο της τραπεζικής απάτης.
Ενώ οι τράπεζες εφαρμόζουν εθελοντικό κώδικα για την αποζημίωση πελατών τους που πέφτουν θύματα επιτήδειων, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και άλλοι ιστότοποι δεν υπόκεινται σε κανόνες, δήλωσε στο Reuters ο Μελ Στράιντ, πρόεδρος διακομματικής επιτροπής Οικονομικών στο κοινοβούλιο.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κάποια ρύθμιση που αναγκάζει τους παραβάτες να πληρώνουν» είπε.
«Οι online πλατφόρμες φιλοξενούν αυτά τα πράγματα, χωρίς να καταβάλλουν αρκετή προσπάθεια να τα απομακρύνουν, και τελικά ωφελούνται οικονομικά επειδή έχουν διαφημιστικά έσοδα».
Η επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Στράιντ παρουσίασε την Δευτέρα τα ευρήματα έκθεσης για το οικονομικό έγκλημα, καλώντας την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κανόνων για τους Big Tech.
Η έκθεση επισημαίνει πως όλες οι περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες (Google, TikTok, Amazon, Microsoft, Twitter, Facebook) έχουν δεσμευθεί πως δεν θα συνεργάζονται με διαφημιστές που δεν έχουν άδεια από τη Βρετανική Αρχή Οικονομικής Δεοντολογίας.
Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αυτών των αλλαγών δεν έχει καθοριστεί και δεν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή άλλων δικτυακών τόπων.
Σύμφωνα με το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει στην επιτροπή ότι απαιτούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής απάτης και ότι το θέμα χρήζει κεντρικού συντονισμού από κάποιο υπουργείο.
Η Βρετανία μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από επιδημία online απάτης: το πρώτο εξάμηνο του 2021 επιτήδειοι έκλεψαν το ποσό-ρεκόρ των 754 εκατ. στερλινών (900 εκατ. ευρώ), νούμερο αυξημένο κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί σε διάφορους τομείς […] ο κόσμος πέφτει θύμα, συχνά σιωπηλά, και χάνει μεγάλα ποσά, χάνει τις οικονομίες μιας ζωής» σχολίασε ο Στράιντ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις