Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός εξέπληξε το συμβούλιο, αλλά θα υποχωρήσει

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός εξέπληξε το συμβούλιο, αλλά θα υποχωρήσει

Η οικονομία της Ευρωζώνης επηρεάζεται όλο και λιγότερο από την πανδημία, έτσι παρά τις μεγαλύτερες πιέσεις που θα δεχτεί το πρώτο τρίμηνο, θα ανακάμψει δυναμικά μέσα στο 2022 με όχημα τα επίπεδα ζήτησης.

Σε μια οικονομία που συνεχίζει να ανακάμπτει, μαζί με τη σταθερή βελτίωση και της αγοράς εργασίας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα του πληθωρισμού, η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε η νέα κάθετη άνοδος του εξέπληξε το συμβούλιο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εμμένουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό σε σχέση με αυτό που αναμενόταν, όμως επέμεινε και πάλι πως ο δείκτης θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στη χρονιά.

«Αν οι ανοδικές πιέσεις αρχίσουν να μετακυλίονται στους μισθούς και η οικονομία περάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο πληθωρισμός ενδεχομένως να παραμείναι ψηλά για περισσότερο (διάστημα)» επεσήμανε, αναγνωρίζοντας πως το θέμα ανησυχεί όλο το συμβούλιο της ΕΚΤ και θα επανέλθει στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Υπάρχει ανησυχία σε όλο το συμβούλιο. Η συνεδρίαση του Μαρτίου και αμέσως μετά η συνάντηση μας τον Ιούνιο θα είναι κρίσιμης σημασίας για να καθορίσουμε αν τα τρία κριτήρια του μελλοντικού guidance έχουν εκπληρωθεί» τόνισε χαρακτηριστικά, με τρόπο που άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για αλλαγές σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πάντως, το ράλι του πληθωρισμού, με τον δείκτη να εκτοξεύεται τον Ιανουάριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο 5,1% τον Ιανουάριο, οφείλεται κυρίως στην ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών, οπότε από το σημείο αυτό εντοπίζεται και η πηγή για την αποκλιμάκωση των πιέσεων τους επόμενους μήνες. Αν και η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε πως για την ώρα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, με αφορμή το μπρα-ντε-φερ Δύσης/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Η επίπτωση της πανδημίας

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά επηρεάζεται όλο και λιγότερο από την πανδημία και μάλιστα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ανακάμψουν δυναμικά μέσα στο 2022, με όχημα τα επίπεδα ζήτησης.

Βέβαια για την ώρα, το τωρινό κύμα της πανδημίας πιθανότατα θα ασκήσει πιέσεις στην οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αποδυναμώνονται στο 0,3%.

Ο βιομηχανικός τομέας θα συνεχίσει να υποφέρει από τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ανταλλακτικά, αλλά και προσωπικό, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα περιορίσει το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τα κέρδη των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας πιθανότατα τις δαπάνες.

Αναλόγως, αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχουν σημάδια πως τα προβλήματα εξομαλύνονται, όμως η πίεση θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη.

Για τους λόγους αυτούς, το σημερινό συμβούλιο επιβεβαίωσε την συνέχιση της μείωσης του ρυθμού αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτού προγράμματος PEPP, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, το συμβούλιο θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και ανοιχτό σε αλλαγές της νομισματικής πολιτικής εφόσον χρειαστεί.

Στο σημείο δε, αυτό η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε και την άποψη που αναφέρεται στο ανακοινωθέν του συμβουλίου, πως είναι έτοιμο να πρσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα το συμβούλιο αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής, αποφεύγοντας αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Βόμβες Σαμαρά - Ζητά την παραίτηση Γεραπετρίτη, προτείνει για ΠτΔ τον Καραμανλή

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον πρωθυπουργό προσωπικά σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024