Χωρίς σοβαρά προβλήματα ο εμβολιασμός ρευματοπαθών για κοροναϊό
Μόνο 4,4% των πασχόντων από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις είδαν έξαρση της νόσου τους μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κοροναϊού, ενώ οι περισσότεροι συνέχισαν την χρόνια θεραπεία τους κανονικά
Καλά ανεκτά είναι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού στην πλειονότητα των ατόμων με φλεγμονώδεις παθήσεις και δεν υπάρχει διαφορά ως προς την ασφάλειά των εμβολίων σε αυτή την κατηγορία ασθενών, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Μόνο στο 4,4% των ατόμων με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις προκλήθηκε έξαρση της νόσου τους και μόνο στο 0,6% η έξαρση αυτή ήταν σοβαρή. Ποσοστό πάνω από 98% μπόρεσε να συνεχίσει τη λήψη της αγωγής του χωρίς αλλαγές.
Οι πάσχοντες από φλεγμονώδεις νόσους που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί, εμφάνισαν χαμηλό ποσοστό προσβολής από κοροναϊό.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη με στοιχεία από το μητρώο COVAX της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Ρευματολογίας EULAR, τα οποία παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), επισημαίνοντας πως τα ανωτέρω ευρήματα είναι πολύτιμα και θα υποστηρίξουν τις συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αναλογία οφέλους/κινδύνου για τον COVID εμβολιασμό σε άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές θα φανούν χρήσιμες για την ανάπτυξη νέων και αναθεωρημένων συστάσεων.
Όπως εξηγεί η ΕΛΕΑΝΑ, «γενικά, άτομα με φλεγμονώδεις ή αυτοάνοσες ρευματικές και μυοσκελετικές νόσους (RMDs) δεν έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα κλινικών δοκιμών για εμβόλια κατά της COVID-19. Το γεγονός, αυτό, είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των COVID εμβολίων σε ασθενείς με φλεγμονώδεις RMDs. Το Μητρώο COVAX επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του COVID εμβολιασμού σε άτομα με RMDs. Η πιο πρόσφατη δημοσίευση αποκαλύπτει δεδομένα από περισσότερα από 5.000 άτομα που νοσούν από διάφορες RMDs και εμβολιάστηκαν με διαφορετικά είδη COVID-19 εμβολίων. Τα ευρήματα θα καθησυχάσουν τους επαγγελματίες υγείας και τους εμβολιασμένους αλλά θα ενισχύσουν και την εμπιστοσύνη των νοσούντων στην ασφάλεια των εμβολίων».
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Επιδείνωση στο 11% των ρευματοπαθών που εμβολιάστηκαν
Το Φεβρουάριο 2021, η EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology), δημιούργησε το μητρώο COVAX, το οποίο αποτελεί μητρώο όπου ιατροί συλλέγουν και καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με τον COVID εμβολιασμό σε άτομα με φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις RMDs. Στους ρευματολόγους, σε χώρες που συνεργάζονται με την EULAR, ζητήθηκε αν καταγράψουν όσα περισσότερα περιστατικά γίνεται σε άτομα με RMDs που έλαβαν ένα COVID-19 εμβόλιο, ανεξαρτήτως της εμφάνισης ή όχι ανεπιθύμητων ενεργειών.
Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 2021, συλλέχθηκαν πληροφορίες για 5.121 άτομα με διαφορετικές RMDs που έλαβαν μία τουλάχιστον δόση από ένα COVID εμβόλιο. Οι πιο κοινές φλεγμονώδεις RMDs ήταν η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα. Οι πιο κοινές μη φλεγμονώδεις RMDs ήταν η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση. Μεταξύ των φλεγμονωδών RMDs ασθενών, το 54% λάμβανε καθιερωμένο συνθετικό αντιρρευματικό τροποποιητικό της νόσου (csDMARD), το 42% λάμβανε βιολογικά DMARDs (bDMARDs) και το 35% λάμβανε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (ήτοι glucocorticoids, mycophenolate, azathioprine).
- Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι: Το 56% και η χαοτική διαφορά κόντρα στην ΑΕΚ (pic, vids)
- Εκείνο το βράδυ που ο μεθυσμένος Τζον Λένον έμεινε ολόγυμνος στην έπαυλη του Χιου Χέφνερ
- Φέτα: «Είναι πλέον αδικαιολόγητες οι τιμές» λένε οι παραγωγοί – Οι παράγοντες που τις καθορίζουν
- Αγρίνιο: Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ελλάδα – Μ. Βρετανία: Στόχος η ρεβάνς για την Εθνική και… στο «βάθος» πρόκριση
- Ρουμανία: Στις κάλπες η χώρα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – Θα κόψει το νήμα ο ακροδεξιός;