Τα μαμούθ επιστρέφουν 10.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους
Επιστήμονες θα δημιουργήσουν υβρίδια μαμούθ και ασιατικού ελέφαντα
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Δέκα χιλιάδες χρόνια από την εξαφάνιση των μαμούθ από τη Γη, οι επιστήμονες ξεκινούν ένα φιλόδοξο σχέδιο για να τα επαναφέρουν. Επιστήμονας δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει να φέρει πίσω από την εξαφάνιση το μαλλιαρό μαμούθ ή τουλάχιστον τα γονίδιά του αφανισμένου ζώου.
Τα μαμούθ ως επί το πλείστον αφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, ο εναπομείνας πληθυσμός εγκλωβίστηκε στο νησί Wrangel και τελικά εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια. Πλέον επιστήμονες σχεδιάζουν να τα επαναφέρουν, δημιουργώντας ένα υβρίδιο ασιατικού ελέφαντα και μαμούθ. Πώς θα το κάνουν;
Καλά διατηρημένα δείγματα αυτών των εξαφανισμένων γιγαντιαίων θηλαστικών έχουν βρεθεί στο μόνιμο πάγο της Αρκτικής, επιτρέποντας στους ερευνητές να πάρουν μια γεύση από την αλληλουχία του DNA τους, σημειώνει δημοσίευμα του newsweek.
Με αυτά τα δείγματα, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ επεξεργάζονται σχέδια για να συνδυάσουν αυτό το DNA με δείγματα που ελήφθησαν από ασιατικούς ελέφαντες -τους πλησιέστερους ζωντανούς συγγενείς των μαμούθ- ώστε να επαναφέρουν τα γονίδια από τα εξαφανισμένα θηλαστικά .
Μιλώντας με το HMS News στις 12 Νοεμβρίου 2021, ο γενετιστής του HMS Τζωρτζ Τσερτς δήλωσε ότι τα σχέδια για τον συνδυασμό των ανθεκτικών στο ψύχος γονιδίων των μαμούθ με σύγχρονους ασιατικούς ελέφαντες δεν θα ξαναζωντανέψουν τα μαμούθ, όμως τα γονίδιά τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να κατοικήσουν ελέφαντες στην Αρκτική και να περιορίσουν ως έναν βαθμός την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώνεται εκεί.
«Προσπαθούμε να ξαναζωντανέψουμε αυτά τα γονίδια», δήλωσε ο επιστήμονας στο HMNews. «Ο τομέας το έχει ήδη κάνει αυτό πραγματικότητα να συνδυάσει δηλαδή δύο γονίδια που προσδίδουν στους οργανισμούς ιδιότητες ανθεκτικότητας στο κρύο. Η ιδέα είναι να εισάγουμε με ασφάλεια αυτά μαζί με άλλα γονίδια στους σημερινούς ελέφαντες, ώστε οι ελέφαντες να μπορούν να ζουν άνετα σε περιβάλλοντα της Αρκτικής και να τα αποκαθιστούν», υπογράμμισε.
Για το σκοπό αυτό, ο Τσερτς ίδρυσε μαζί με άλλους εταιρεία ονόματι Colossal που έχει ως στόχο να «παταντάρει» την τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας για να φέρει πίσω στη ζωή το «πεθαμένο» DNA των μαμούθ.
Ένας από τους κύριους παράγοντες που ενθαρρύνουν τους ερευνητές να δημιουργήσουν υβρίδια μαμούθ και ελέφαντα, τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες είναι η κλιματική αλλαγή. Μιλώντας στους Times, ο Τσερτς δήλωσε ότι αυτό το νέο ζώο δεν θα πρέπει να ονομάζεται μαλλιαρό μαμούθ: «Ένας αρκτικός ελέφαντας είναι καλύτερος όρος», είπε.
«Όλα τα είδη ελεφάντων απειλούνται με εξαφάνιση»
Ο Τσερτς δήλωσε στο HMNews ότι αυτά τα υβρίδια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους ελέφαντες που ζουν σήμερα. «Όλα τα είδη ελεφάντων απειλούνται με εξαφάνιση», είπε. «Προσπαθούμε να τους δώσουμε νέα γη στην Αρκτική ώστε να είναι μακριά από τον άνθρωπο, ο οποίος είναι ο κύριος ένοχος για την εξαφάνιση».
Καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και θερμαίνει την ατμόσφαιρα, θερμαίνει την Αρκτική ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη. Τις επόμενες δεκαετίες αυτό αναμένεται να έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, όπως το λιώσιμο του πάγου της Αρκτικής και η απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα και μεθανίου που αυτό το λιώσιμο συνεπάγεται επιδεινώνοντας περαιτέρω την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια θέρμανση.
Φέροντας στην φύση και ιδιαίτερα στην Αρκτική τα υβρίδια ελέφαντα-μαμούθ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της καταστροφής.
Τα ζώα αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν την ταχεία ανάπτυξη των δέντρων που λαμβάνει χώρα τώρα στην Αρκτική, η οποία δυσκολεύει τους πάγους να διεισδύσουν στο έδαφος και να το παγώσουν. Αν τα καταφέρουν, ο μόνιμος παγετώνας θα μπορούσε να σωθεί και ο άνθρακας που αποθηκεύει θα παρέμενε εγκλωβισμένος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις