Ισπανία: Με μία μόλις ψήφο διαφορά εγκρίθηκε η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση
Η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση είναι γεγονός στην Ισπανία.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
«Πέρασε» η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση στην Ισπανία μετά από 17 συμφωνίες και εννέα μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών ενώσεων, με διαιτητή το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Δώρας Μακρή για την ΕΡΤ, μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση επικυρώθηκε η νέα μεταρρύθμιση με 175 ψήφους υπέρ και 174 κατά. Δηλαδή μόλις με διαφορά μίας ψήφου. Η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση ήρθε μετά από 12 χρόνια.
Πώς ψήφισαν τα κόμματα
Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Ουνίδας Ποδέμος είχε τη στήριξη και των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος και αρκετών μικρότερων κομμάτων εκτός από το κόμμα ERC (Καταλανική Εθνικιστική αριστερά) και το PNV (Βάσκοι εθνικιστές). Τη μεταρρύθμιση καταψήφισαν το Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Βοξ και άλλα μικρότερα κόμματα.
Η υπουργός Εργασίας και γ’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαθ υπερασπίστηκε από το βήμα ότι η μεταρρύθμιση τελειώνει «την κουλτούρα της επισφάλειας της αγοράς εργασίας» και ότι είναι ένα «ιστορικό κείμενο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».
Έχει την έγκριση των Βρυξελλών
Το περιεχόμενο των 48 σελίδων της μεταρρύθμισης έχει την έγκριση των Βρυξελλών και αυτό αποτυπώθηκε και στην επιστολή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς τον Πέδρο Σάντσεθ την περασμένη εβδομάδα.
Με τη νέα μεταρρύθμιση αποφασίζονται θέματα όπως η κατάργηση ή περιορισμός των προσωρινών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετατρέπονται σε αορίστου ενώ οι συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των εταιρικών σε μισθολογικά ζητήματα.
Από εδώ και στο εξής η εταιρεία δεν θα μπορεί να επιβάλει μονομερώς θέματα όπως η εργάσιμη ημέρα, ο μισθός, οι βάρδιες και οι αρμοδιότητες του εργαζομένου χωρίς την επίβλεψη των περιφερειακών ή κρατικών εργατικών αρχών.
Επίσης με βάση τη συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος να εφαρμοστεί στην Ισπανία ένα μοντέλο παρόμοιο με το γερμανικό «kurzabeit», το οποίο θα ονομάζεται Μηχανισμός RED, του οποίου η εφαρμογή θα απαιτεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η μεταρρύθμιση επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ισπανία, σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις