Κέρκυρα: Αποκαθίσταται ο Προμαχώνας των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο
Το μνημείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε ομόφωνα επί του συνόλου των μελετών -αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής- για την αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των Μνημείων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ επί των μελετών για την αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων», η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε:
«Η Πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου και έναν από τους πλέον προβεβλημένους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Τα Φρούρια περιλαμβάνονται στη μνημειακή ολότητα της Παλαιάς Πόλης της και η συνολική ανάδειξη και αξιοποίησή τους αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων προστασίας και ανάδειξης των οχυρώσεων που είναι σε εξέλιξη. Στρατηγική μας επιλογή είναι τα δύο Φρούρια να αντιμετωπιστούν ως ολότητα με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο μέσα από το Σχέδιο Διαχείρισης που εκπονούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».
Σε τι αφορά το έργο
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έργο της αποκατάστασης του νότιου τείχους του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο φρούριο αφορά στην τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην καταγραφή της παθολογίας των φθορών και βλαβών του και στη διατύπωση των προτεινόμενων εργασιών.
Λαμβάνοντας υπόψη την παθολογία του μνημείου, λόγω φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που έχουν επιδράσει αρνητικά με την πάροδο του χρόνου, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση του τείχους στο τμήμα που έχει καταρρεύσει, προκειμένου το μνημείο, ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας, να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού.
Με την ανέγερση του Νέου Φρουρίου στα τέλη του 16ου αιώνα, οι Ενετοί ολοκλήρωσαν το τεράστιο έργο της περιτείχισης της πόλης και μέχρι το α’ μισό του 18ου αιώνα είχε δημιουργηθεί νέα γραμμή άμυνας, απομονώνοντας την πόλη από την ύπαιθρο και τη θάλασσα.
Το Νέο Φρούριο βρίσκεται κοντά στο εμπορικό λιμάνι και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και καλά διατηρημένα μνημεία της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 16ου – 19ου αι. στην Ελλάδα. Δυτικά κατασκευάστηκαν οι δύο προμαχώνες των «Έξι και Επτά Ανέμων», οι οποίοι συνδέονται με μεταπύργιο – συνδετήριο τείχος (cortina).
Στο ανώτερο επίπεδο του φρουρίου κατασκευάστηκε το 1845 ο στρατώνας
📍Αποκαθίσταται ο Προμαχώνας των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο #Κέρκυρας μετά την έγκριση των μελετών από το ΚΑΣ.
👇https://t.co/QTDAmQaF9j#MinCultureGR #Corfu #fortress pic.twitter.com/YxCcna2XW0
— Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (@cultureGR) February 3, 2022
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις