Δέκα Έλληνες που νίκησαν τον καρκίνο: «Η ζωή δεν σταματάει»
Ανάμεσα τους νικητές του καρκίνου είναι και πολλοί επώνυμοι Έλληνες οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν δημόσια την ιστορία τους και να δώσουν με αυτόν τον τρόπο κουράγιο σε όσους νοσούν
Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα και τα επίσημα στοιχεία συνεχίζουν να σοκάρουν.
Ένα στα πέντε άτομα αναπτύσσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της νόσου.
Ανάμεσα τους νικητές του καρκίνου είναι και πολλοί επώνυμοι Έλληνες οι οποίοι αποφάσισαν να μοιραστούν δημόσια την ιστορία τους και να δώσουν με αυτόν τον τρόπο κουράγιο σε όσους νοσούν.
Ο καθένας επέλεξε διαφορετική χρονική στιγμή για να αποκαλύψει το πρόβλημα υγείας που τον βασανίζει με τους περισσότερους να μιλούν ανοιχτά όταν πια έχουν βγει νικητές.
Αντίνοος Αλπάνης
Ο γνωστός ηθοποιός έχει μιλήσει πολλές φορές για τον καρκίνο δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για την δική του περιπέτεια.
Όπως ανέφερε πρόσφατα: «Είναι η στιγμή που λες «και τώρα τι;». Δεν ξέρεις αν θα πάει καλά ή δεν θα πάει, αν θα υπάρχει ζωή από εδώ και πέρα. Μου είχαν πει ότι είναι από τις περιπτώσεις που ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Στο στάδιο που ήμουν, ήταν διαχειρίσιμο, όλα ήταν υπέρ μου. Θα πρέπει να κλείσω πενταετία όμως, για να πω ότι κάπως ηρεμώ».
Ο Αντίνοος αλμπάνης αναφέρθηκε και σε αυτά που άλλαξαν μέσα του μετά την περιπέτεια του. «Κάθε πρωί ξυπνάω και νιώθω καλά, Ένα πράγμα έχει πια σημασία για εμένα, το σήμερα. Δεν κάνω όνειρα μακροπρόθεσμα, κοιτάζω πολύ κοντινά. Αυτό που σκέφτομαι είναι πότε θα έρθει το Πάσχα, να πάω στην Εύβοια να δω τους δικούς μου».
Όσο για την απόφασή του να μιλήσει δημόσια για τον καρκίνο ο ίδιος εξηγεί: «Θα ξαναμιλούσα ανοιχτά για το θέμα της υγείας μου άλλες 1.000 φορές. Η αγάπη που παίρνεις δεν συγκρίνεται με τίποτα. Το να ακούς πως έχεις καρκίνο, νομίζω πως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να ακούσει κανείς».
Σπύρος Παπαδόπουλος
Ο ηθοποιός και παρουσιαστής ανέφερε σχετικά με το πρόβλημα υγείας του: «Μου είπαν ότι έχω καρκίνο και θα κάναμε εξέταση να δούμε πόσο έχει προχωρήσει, αν έχει κάνει μετάσταση. Έχω μάθει να είμαι έτοιμος για όλα. Έπιασα το γιο μου, του είπα τι έχω και μιλήσαμε. Ο φόβος και η κατήφεια κάνει πολύ κακό στην υγεία. Η γενναιότητα και η ψυχραιμία σε βοηθάει πολύ. Έκανα ότι μου είπαν οι γιατροί. Είχα δύο τροχαία με τη μηχανή και ήμουν σίγουρος ότι θα πεθάνω. Σκεφτόμουν τι θα γίνει με το παιδί».
«Είμαι τρομερά προετοιμασμένος και για τα καλύτερα και για τα χειρότερα. Κι ο γιος μου είναι σαν κι εμένα. Ήταν κοντά μου συνέχεια. Κάναμε καλαμπούρια και πλάκες» είχε δηλώσει ο Σπύρος Παπαδόπουλος συνεχίζοντας: «Δεν φοβήθηκα. Οι γιατροί δεν το πιστεύανε, νόμιζαν ότι υποκρίνομαι. Ένας λόγος που πήγα πολύ καλά ήταν ο ψυχολογικός».
Στέφανος Κορκολής
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κορκολής μίλησε για τη διαρκή μάχη που δίνει με τον καρκίνο, μια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ.
«Σε μένα έρχεται και φεύγει. Είναι μία διαρκής μάχη. Το βασικό είναι ότι πρέπει να μάθουμε όλοι μας να κάνουμε προληπτικό έλεγχο. Μπορείς να σωθείς, να προλάβεις. Είναι μία αρρώστια που χτυπά ανεξαιρέτως. Δεν πρέπει να κατεβάσεις τα χέρια και να το δέχεσαι. Εγώ το πολεμάω», είχε δηλώσει ο Στέφανος Κορκολής και συνέχισε:
»Πρέπει να είμαστε συνεπείς και να μάθουμε να ακούμε τον γιατρό και να τον πιέζουμε να μας λέει τα πράγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τα πράγματα, πρέπει να τα λέμε όπως είναι. Είμαι πάντα έτοιμος. Υπάρχουν περιπτώσεις βαριές αλλά έχουν να κάνουν κουράγιο. Όταν πήγα να κάνω τις πρώτες μου θεραπείες και έβλεπα ανθρώπους σε πολύ χειρότερη κατάσταση, έλεγα πως δεν έχω τίποτα μπροστά σε αυτούς. Θα πρέπει όμως να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Είναι μια αρρώστια, η οποία χτυπάει αρκετά».
Ελένη Φουρέιρα
Η Ελένη Φουρέιρα σε παλιότερη συνέντευξή της στην εκπομπή «Όλα για την υγεία», είχε μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας της, καθώς είχε καρκίνωμα στις φωνητικές χορδές.
Όπως είχε παραδεχθεί, το σοκ ήταν τεράστιο. Ακολούθησαν αγωνιώδεις στιγμές. Η νεαρή τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία θα μπορούσε να αλλοιώσει τις φωνητικές της χορδές. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά.
Νίκος Κουρκούλης
Ο Νίκος Κουρκούλης μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για την υγεία» είχε αναφέρει: «Μετά από μια οξεία παγκρεατίτιδα, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα στην κεφαλή του παγκρέατος. Καρκίνος. Ηταν ένα ογκίδιο. Οι λέξεις δε με φοβίζουν. Οι γιατροί μου έδωσαν περιθώρια ελπίδας. Είχαν πει πως έπρεπε να πάω να χειρουργηθώ στο εξωτερικό. Είχα πολύ καλή διάθεση. Δεν πίστεψα ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν άρρωστος».
Ο τραγουδιστής έχει αναφέρει πολλές φορές την πίστη του στο θεό και τον τρόπο που βοήθησε στις δύσκολες στιγμές. «Ενας φίλος μου με παρακινεί να πάμε στον Αγιον Ορος. Μπαίνουμε μέσα στο καράβι και είναι δυο άνθρωποι δίπλα μου. Μου λένε είμαστε θαυμαστές από την Αμερική. Τους είπα ότι θα πήγαινα κι εγώ σε λίγο καιρό. Ανακαλύπτω, λοιπόν, ότι ο ένας από τους δυο ήταν αυτός που θα με χειρουργούσε. Οταν φτάνω εκεί βρίσκομαι δίπλα στην εικόνα και ένας παππούλης με καλεί μέσα. Εκεί κατέρρευσα. Ενιωσα την ανάγκη να ανοίξω την ψυχή μου. Εκανα Πάσχα εκεί. Κατέβηκα στην Αθήνα και έκανα εξετάσεις (…) Πρέπει να πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά. Ο πανικός και η κακή σκέψη δεν βοηθάνε καθόλου».
Βάσια Τριφύλλη
Η ηθοποιός πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην οποία πάλευε με τον καρκίνο του μαστού και ήταν από τις πρώτες γυναίκες που μίλησε ανοιχτά για αυτό.
«Δεν είναι καλή η ζωή, όταν σε τρώει το άγχος, αν θα κάνεις μετάσταση. Δεν μπορώ την αναμονή κι όταν έχεις καρκίνο ζεις με την αναμονή, πότε θα χτυπήσει ο μ…ς. Έχω έναν σεβασμό στην ασθένεια γιατί είναι σοβαρή αλλά είμαι εγώ και δεν με ξέρει καλά. Πρωτοδιαγνώσηκα στο peak της επιτυχίας μου. Ψηλάφισα στο στήθος ένα μπαλάκι και μου είπαν να πάω στον γιατρό λόγω βεβαρημένου ιστορικού και μου έπεσε ο καρκίνος στο κεφάλι. Δεν ήθελα να μιλήσω σε κανένα, μουγκάθηκα, λάλησα. Σκέφτηκα τι προλαβαίνω να κάνω, πριν πεθάνω. Έπεσε επάνω μου κεραυνός. Ο γιατρός μού είπε να ξεχάσω ότι θα κάνω παιδί» είχε δηλώσει συγκλονισμένη η ίδια.
Γωγώ Μαστροκώστα
Η ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο μόλις γέννησε και μίλησε λίγο αργότερα δημόσια για την σκληρή μάχη που έδωσε.
«Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Βίωνα εγώ αυτό το πράγμα και έπρεπε να χτενιστώ και να βγω με χαμόγελο γιατί από κάτω περίμεναν φωτογράφοι. Εκείνη την περίοδο δεν ήξερα καν τι μου γινόταν για να το συζητήσω. Κι ο λόγος που ακόμα δεν το συζητάω είναι γιατί σιχαίνομαι να με λυπούνται. Το κάνω τώρα γιατί νιώθω πια πολύ δυνατή μετά από τόσα χρόνια. Ξεπερνιούνται κάποια πράγματα στη ζωή. Τρεις μέρες αφότου γέννησα και ήμουν σε πελάγη ευτυχίας, ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι έχω καρκίνο στο στήθος. Εγώ είχα ψηλαφίσει κάτι πριν την εγκυμοσύνη, αλλά είχα πάει στο γιατρό και δε μου βρήκε τίποτα. Αυτό είναι κι ένα μήνυμα που θέλω να δώσω. Δε μένουμε ποτέ σε μία εξέταση και έναν γιατρό» ανέφερε η ίδια και συνέχισε:
«Δεν είναι δυνατόν να μην λιγοψυχήσεις, ούτε μία στο εκατομμύριο. Ο καθένας το βιώνει τελείως διαφορετικά. Εμείς που έχουμε βιώσει αυτές τις καταστάσεις παθαίνουμε ακόμα χειρότερο σοκ όταν κάποιος “φεύγει”, γιατί λες δεν έχει τελειώσει ποτέ. Σίγουρα ήταν μία από τις περιπτώσεις τις πολύ σπάνιες, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις πιο καλές, πιο ήπιες. Να μην τρομοκρατηθούν οι γυναίκες. Κάθε φορά που ακούς κάτι λες “ωχ δε θα τελειώσει ποτέ αυτό;”. Μετά μπαίνεις στη θέση της μάνας που δε θέλει να αφήσει τα παιδιά της. Συγκινήθηκε όλη η Ελλάδα. Ιατρικά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετικά».
Χάρις Αλεξίου
«Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού», εξομολογήθηκε η Χάρις Αλεξίου αρκετά χρόνια μετά την περιπέτειά της.
«Χρειαζόμαστε στήριξη και να αντιληφθούμε ότι η ζωή δεν σταματάει», είπε η αγαπημένη τραγουδίστρια. «Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου «Γιατί σε εμένα;» «Τι δεν έκανα καλά;» «Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;» απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες», συνέχισε.
«Αισθάνομαι τυχερή που το πέρασα τόσο ανώδυνα. Να φανταστείτε ότι ανέβαλα την πρεμιέρα μου μόνο για μια βδομάδα μετά την επέμβαση που έκανα και επέστρεψα και πάλι στην καθημερινότητα μου και στις υποχρεώσεις μου», δήλωσε η τραγουδίστρια.
Μαρία Χούκλη
Η δημοσιογράφος κατάφερε να βγει νικήτρια στη σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.
«Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό, όσο ενημερωμένος κι αν είναι. Η είδηση ότι διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος σε χτυπάει σαν κεραυνός. Αλλάζει εντός σου τον ρυθμό του κόσμου. Σε θυμώνει, σε τρομάζει, σε απελπίζει. Απλώνεται γύρω σου ένας γυάλινος θόλος που αφήνει έξω όσα μέχρι τότε ήταν η καθημερινότητά σου. Μετά η ζωή σε τραβάει από το μανίκι κι έτσι πρέπει. Ανασκουμπώνεσαι και ορμάς κατά πάνω στον εσωτερικό εχθρό. Όταν σου συμβαίνει κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι σου συμβαίνει. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι. Απλώς οι γύρω σου χρειάζεται να μπορούν και να θέλουν να κολυμπήσουν μαζί σου στην ίδια φορά του χειμάρρου. Αρκεί να είναι εκεί για να σε κρατήσουν μην πέσεις δίνοντας τη μεγάλη μάχη. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση είναι πόλεμος. Ιδίως στους δύσκολους καιρούς μας περισσότερο από ποτέ είναι και ένας πόλεμος οικονομικός διαχωρισμών – αποκλεισμών. Πάντοτε όμως θα είναι ένας αγώνας προσωπικός που έχει στρατηγική, έχει τακτική, απώλειες, μικρές ήττες, αλλά φέρνει τη μεγάλη νίκη» είχε εξηγήσει η ίδια.
Η Μαρία Χούκλη είχε αναφερθεί και στις μέρες μετά τη διάγνωση. «Τα γεγονότα μετά την είδηση ότι εμφάνισες καρκίνο του στήθους έχουν πολύ πόνο και φόβο. Το σώμα σου εξαθλιώνεται, αλλάζει, χαράσσεται δια βίου. Για πολύ καιρό η μόνη σου επιθυμία είναι να ξημερώσει και να είσαι καλά. Να νυχτώσει και να κοιμηθείς ήσυχα. Να το πω αλλιώς. Μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με άγρια θηρία. Θα σε κομματιάσουν, αλλά είναι στο χέρι σου να βρεις την έξοδο και να βγεις στο φως. Γιατί ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Μετά όλα ασφαλώς θα είναι αλλιώς. Αλλά δεν θα είσαι λιγότερο γυναίκα. Η ζωή μετά θα είναι πιο ουσιαστική. Αναδιατάσσονται οι προτεραιότητες. Αξιολογείς διαφορετικά πρόσωπα και καταστάσεις. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το κακό. Αλλά το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι», είπε χαρακτηριστικά.
Κώστας Χαρδαβέλλας
Για τις δύσκολες στιγμές που έζησε όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο μίλησε ο Κώστας Χαρδαβέλας: «Εάν πιστέψεις ότι έχεις 70% πιθανότητα να φύγεις και 30% να μείνεις τότε μπορεί και να τρελαθείς. Δεν ξέρω αν αντέχετε αυτό το πράγμα, δεν ξέρω πώς μπορείς να ζήσεις με μία τέτοια σκέψη, πώς μπορείς να κοιμηθείς με τέτοια σκέψη. Εγώ πάντως όταν μου το είπε ο γιατρός, ότι έχω 30% πιθανότητες να ζήσω και 70% να φύγω απλά δεν το πίστεψα. Μάλλον δεν το δέχτηκα, δεν μπορούσα να δεχτώ ότι εγώ αυτός που είμαι, με όλα αυτά που έχω κάνει στη ζωή μου, με όλες τις δραστηριότητες που έχω, που δεν έχω αρρωστήσει σχεδόν ποτέ μου, που ασχολούμαι με τον αθλητισμό, που έχω αντοχές φοβερές, δεν μπορούσα να πιστέψω, να δεχθώ ότι είχα μόνο 30% πιθανότητες να ζήσω» είχε πει και συνέχισε:
«Από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι έχω 100% πιθανότητες να ζήσω. Έτσι μπορούσα και κοιμόμουν, έτσι μπορούσα κι είχα ξεπεράσει την αγωνία ενός τέλους που ήταν αναπόφευκτο σχεδόν γιατί άμα σου δίνουν 70% πιθανότητες να φύγεις, είναι σαν να σου λένε ότι θα φύγεις. Το 70% είναι 7/10, 7 στις 10 πιθανότητες. Δεν με συνέτριψε αυτό το γεγονός, δεν με συνέθλιψε γιατί από την πρώτη στιγμή δεν το πίστεψα. Για μένα υπήρχε πιθανότητα πλέον, γιατί έτσι το έλεγε η ψυχή μου, 70% να ζήσω και 30% να φύγω, είχα ανατρέψεις τις ιατρικές στατιστικές».
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι