Ηλεκτρονικό Μητρώο Σωματείων: Ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου Χατζηδάκη
Τα Πρωτοδικεία πλέον δεν αποδέχονται πρακτικά αρχαιρεσιών σωματείων και παραπέμπουν στο ΓΕΜΗΣΟΕ
Μία από τις πλευρές του Νόμου Χατζηδάκη για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα (Ν. 4808/2021) που έχει δεχτεί τα περισσότερα πυρά από τα συνδικάτα και τις αρχαιρεσίες είναι αυτή που αφορά το ΓΕΜΗΣΟΕ, το «ηλεκτρονικό μητρώο», όπου πλέον υποχρεώνονται τα σωματεία εργαζομένων να καταθέτουν τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρακτικών αρχαιρεσιών τους.
Η ρύθμιση αυτή είχε συναντήσει την αντίθεση της ΓΣΕΕ, του ΠΑΜΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ, όπως και αρκετα πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες έχουν δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσουν τις σχετικές ρυθμίσεις (όπως δεν θα εφαρμόσουν ούτε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες), ενώ και η ΓΣΕΕ ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου.
Η βασική κριτική που έχει δεχτεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο είναι προϋπόθεση για την κήρυξη απεργίας ή τη συλλογική διαπραγμάτευση, είναι αποτελεί ένα είδος «ηλεκτρονικού φακελώματος» των σωματείων και των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε αυτά, που είναι ασύμβατο με την αναγκαία ελευθερία και προστασία της συνδικαλιστικής δράσης.
Τα πρωτοδικεία ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το νόμο
Πάντως η απαίτηση για κατάθεση των στοιχείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ έχει ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται από τα Πρωτοδικεία.
Αυτό διαπίστωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας που πρόσφατα πραγματοποίησε το 26ο συνέδριό της, όταν πήγε να καταθέσει τα σχετικά πρακτικά και έγγραφα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Εκεί διαπίστωσαν ότι οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου αρνήθηκε να τα παραλάβει, παραπέμποντας στην εκκίνηση της εφαρμογής του «Νόμου Χατζηδάκη» και υποδεικνύοντας να κατατεθούν τα έγγραφα στο ΓΕΜΗΣΟΕ.
Τι ακριβώς ισχύει θεσμικά;
Η στάση αυτή του Πρωτοδικείου αντιστοιχεί στην αλλαγή που έχει φέρει ο νόμος. Η υποχρέωση των σωματείων να καταθέτουν τα σχετικά έγγραφα στο Πρωτοδικείο (ή στο Ειρηνοδικείο για μικρότερες πόλεις), που ήταν και η προϋπόθεση ώστε να «επικυρώνονται» οι αρχαιρεσίες των σωματείων, όπως προβλεπόταν από τον νόμο 1264/82, το νόμο που ουσιαστικά εκδημοκράτισε το συνδικαλιστικό κίνημα, έχει πλέον αντικατασταθεί από την υποχρέωση να τα «ανεβάζουν» στο ΓΕΜΗΣΟΕ, εάν θέλουν ουσιαστικά να αναγνωρίζονται ως σωματεία. Δεν προστέθηκε δηλαδή η κοινοποίηση στο ΓΕΜΗΣΟΕ στην κατάθεση στο Πρωτοδικείο, την αντικατέστησε.
Πλέον, τα Πρωτοδικεία, με βάση το νόμο, δεν παραλαμβάνουν τα πρακτικά των αρχαιρεσιών σωματείων εργαζομένων και η σχέση τους με τα σωματεία περιορίζεται σε αυτά που αφορούν την ίδρυση, την αλλαγή καταστατικού, το διορισμό προσωρινής διοίκησης ή τη διάλυση.
Μια σύγκρουση που συνεχίζεται
Ωστόσο, το γεγονός ότι ξεκίνησε η εφαρμογή της ρύθμισης, δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η αντιπαράθεση γύρω απο αυτή.
Πολλά θα κριθούν από το εάν και σε ποια κλίμακα, μια σειρά από σωματεία και ομοσπονδίες θα επιμείνουν στη θέση τους ότι δεν θα πειθαρχήσουν στις προβλέψεις του νέου νόμου, δεν θα ανεβάσουν στοιχεία στο ΓΕΜΗΣΟΕ και προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ή απεργίες παρ’ όλα αυτά, οπότε θα φανεί και ποια θα είναι η αντίδραση και της κυβέρνησης.
Πάντως το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν σε διάφορους κλάδους ξανά διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των διανομέων), τροφοδοτημένες και από πλευρές κοινωνικής δυσαρέσκειας, δείχνει ότι γύρω από αυτό το θέμα μπορεί να υπάρξει μια συνολικότερη σύγκρουση.
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]