Βαγγελιώ Σκευοφύλακα: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών – Είχε εξοριστεί και βασανιστεί στη Μακρόνησο
Η Βαγγελιώ Σκευοφύλακα είχε γεννηθεί το 1930 στην Αθήνα. Ο αποχαιρετισμός της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι πέθανε η Βαγγελιώ Σκευοφύλακα, μια σπουδαία αγωνίστρια. Η Πανελλήνια Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατό της όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι: «Στο κολαστήριο της Μακρονήσου αψήφησε τους βασανιστές της, που απαιτούσαν να υπογράψει δήλωση μετανοίας, να απαρνηθεί τις ιδέες της και να «συνετιστεί»».
Το «αντίο» στη Βαγγελιώ Σκευοφύλακα
«Το ΔΣ και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο της συναγωνίστριας Σκευοφύλακα Ευαγγελίας και μεταφέρουν τα συλλυπητήρια τους προς τους οικείους της.
Η Βαγγελιώ Σκευοφύλακα γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1930 στην Αθήνα. Ως μέλος της ΠΕΚΑΜ συμμετείχε στη δράση και στις εκδηλώσεις της Ένωσής μας ενεργά ακόμη και τα τελευταία χρόνια, όσο της επέτρεπε η κατάσταση της υγείας της. Εξορίστηκε και βασανίστηκε στη Μακρόνησο όπου τη χαρακτήρισε η αλύγιστη στάση της απέναντι στους βασανιστές της, όταν μεταφέρθηκε με άλλες εξόριστες στο ΕΣΑΓ (Ειδική Σχολή Αναμορφώσεως Γυναικών) το Γενάρη του 1950 από το Τρίκερι.
Στο κολαστήριο της Μακρονήσου αψήφησε τους βασανιστές της, που απαιτούσαν να υπογράψει δήλωση μετανοίας, να απαρνηθεί τις ιδέες της και να «συνετιστεί».
Οι βασανιστές των γυναικών, όταν έφτασαν αυτές στη Μακρόνησο, θεώρησαν ότι σε λίγες μέρες όλες θα υπογράψουν δήλωση. Παρά τους εξευτελισμούς, τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, τα βασανιστήρια, την απομάκρυνση δια της βίας των παιδιών από την αγκαλιά των μητέρων , οι αλύγιστες κρατούμενες έδειξαν θάρρος και σθεναρή στάση που κατέπληξε και τους ίδιους τους βασανιστές .
Τη νύχτα της 30 Γενάρη 1950 οι ΑΜίτες έβγαλαν από τις σκηνές στην παγωνιά τις γυναίκες και τις χτυπούσαν με βούρδουλα, όπου έβρισκαν, για να τους αποσπάσουν «αβιάστως» δήλωση. Ακούγονταν βογκητά και φωνές στο στρατόπεδο.
(…) Θα ήταν δυο μετά τα μεσάνυχτα όταν ακούσαμε περίεργες φωνές: δεν ήταν λυγμοί! Δεν ήτανε κλάματα. Κάποια γυναίκα ή παιδί φώναζε δυνατά σα να συζητούσε με κάποιον. Η φράση αυτή είχε ένα τόνο ξεχωριστά τραγικό. Η φωνή πλησίαζε , άρχισε να μας είναι γνώριμη.
– Ποιόνε ν’ αποκηρύξω, μωρέ; Το αίμα του αδελφού μου, ε; το αίμα του αδελφού μου; Δεν αποκηρύσσω τίποτα! Σκευοφύλακα με λένε. Ναι. Δεκαεφτά χρονών ! Τι θέλετε από μένα, φασίστες; Χτυπάτε! …Σκυλιά , φασίστες, χτυπάτε, χτυπάτε ! ( από το βιβλίο Στρατόπεδα Γυναικών, συλλογικό έργο, επιμ. Β. Θεοδώρου, σ. 357, Αθήνα 1976). Μετά από αυτόν τον άγριο ξυλοδαρμό οι ΑΜίτες μετέφεραν τη Βαγγελιώ με σπασμούς στη σκηνή της, με σοβαρή εγκεφαλική διάσειση.
Αυτή ήταν η Βαγγελίτσα! Λαμπρό παράδειγμα αγώνα και θυσίας για τους νεότερους! Η κηδεία της θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών το Σάββατο 5 Φλεβάρη στις 12.45μμ.
ΑΘΑΝΑΤΗ!
Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις