Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες – Η «φούσκα» του Πεκίνου
Το διπλωματικό μποϊκοτάζ χωρών της Δύσης και ο «κλοιός» της παραλλαγής Όμικρον ρίχνουν βαριά σκιά στην έναρξη των Αγώνων, στους οποίους το ΚΚΚ έχει επενδύσει επικοινωνιακά για την ενίσχυση του ηγεμονικού προφίλ του
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη στα χρονιά που θα έχει φιλοξενήσει Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μεταξύ των δύο διοργανώσεων, έχουν μεσολαβήσει μόλις 14 χρόνια.
Όμως η Κίνα του 2008 διαφέρει κατά πολύ από αυτή του 2022…
Μεταξύ πολλών άλλων, το καταδεικνύει και ο βαθμός στον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας «επενδύει» πολιτικά και επικοινωνιακά στους φετινούς Αγώνες, σε μια πολλαπλά κρίσιμη συγκυρία.
Η πανδημία της COVID-19, οι προβλέψεις για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας μετά το περσινό ράλι ανάπτυξης, το οξύ δημογραφικό πρόβλημα εντός συνόρων και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ καθιστούν τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων (4-20 Φεβρουαρίου και 4-13 Μαρτίου αντίστοιχα) μια τεράστια πρόκληση για το Πεκίνο.
Το «στοίχημα» είναι ιδιαίτερα υψηλό για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, εν μέσω διπλωματικού μποϊκοτάζ της διοργάνωσης από πολλές δυτικές χώρες -οι περισσότερες σε μια έμπρακτη δημόσια καταδίκη για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα κι άλλες με προσχηματική επίκληση της πανδημίας.
Αφορά και για το ηγεμονικό προφίλ της χώρας του, και για την προπαγανδιζόμενη υπεροχή της εν γένει πολιτικής του, ενόψει του 20ου εθνικού συνεδρίου του ΚΚΚ, το φθινόπωρο, οπότε ο Σι θέλει να εκλεγεί πανηγυρικά σε μια ιστορική τρίτη συνεχή θητεία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η επιτυχής και υγειονομικά ασφαλής διεξαγωγή των Αγώνων εξελίσσεται σε κρίσιμο τεστ αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας των αρχών στην πολυπληθέστερη χώρα και δεύτερη οικονομία του πλανήτη.
Κι αυτό, ενώ έχει πρακτικά αποκοπεί από την υπόλοιπο κόσμο εδώ και δύο χρόνια, με την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής «zero Covid».
Σε πείσμα πάντως των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων και του υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού (επισήμως σχεδόν στο 87%), στην Κίνα ξεπηδούν διαρκώς νέες εστίες μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η παραλλαγή Όμικρον έκανε και εκεί την «απόβασή» της.
«Φούσκα» επιτήρησης… ολυμπιακών διαστάσεων
Υπολογίζεται ότι περίπου 13.000 αθλητές, μέλη της ΔΟΕ και εθνικών αποστολών, καθώς και ξένων δημοσιογράφοι θα συρρεύσουν αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο, από διάφορα σημεία του πλανήτη.
Όλοι πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι πριν από την άφιξή τους (ώστε να αποφύγουν καραντίνα 21 ημερών, χάνοντας έτσι τους Αγώνες). Με το που θα πατήσουν, δε, το πόδι τους στην Κίνα, μέχρι και να φύγουν, θα υποβάλλονται τεστ PCR καθημερινά. Και όχι μόνο…
Για την φιλοξενία τους και τη διεξαγωγή των Αγώνων, η κινεζική κυβέρνηση έχει φτιάξει μια ολυμπιακών διαστάσεων «φούσκα», πρωτόγνωρη σε μέγεθος και οργάνωση, συγκριτικά ακόμη και με τους πρόσφατους Αγώνες στο Τόκυο.
Αυτή περικλείει και τις τρεις ζώνες αθλημάτων (Πεκίνο, Γιανκίνγκ, Ζανγκιάκου) και ουσιαστικά αποκόπτει συμμετέχοντες, προσωπικό και εθελοντές από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ουσιαστικά, θα τους περιορίζει σε μία υγειονομική «γυάλα», υπό αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο, επισήμως με στόχο να αποτραπεί το εφιαλτικό σενάριο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου να γίνουν εστία υπερ-μετάδοσης του κοροναϊού στην κινεζική επικράτεια, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι εγκαταστάσεις των Αγώνων -από στάδια, μέχρι συνεδριακοί χώροι και ξενοδοχεία- έχουν περιφραχθεί και φρουρούνται.
Daily COVID-19 testing, robot services, and total isolation from the rest of Beijing — this is what China’s Winter Olympics bubble looks like pic.twitter.com/x32snEXql9
— NowThis (@nowthisnews) February 3, 2022
Μέχρι και ξεχωριστό δίκτυο μεταφοράς αθλητών και αποστολών -με τρένα υψηλής ταχύτητας, λεωφορεία και ταξί- έχει φτιαχτεί μεταξύ των τριών αγωνιστικών ζωνών, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 180 χιλιομέτρων.
Υπάρχει μάλιστα οδηγία για τον υπόλοιπο πληθυσμό να μην έρχεται σε επαφή με τα άτομα της ολυμπιακής «φούσκας» ούτε καν σε περίπτωση ατυχήματος και ανάγκης παροχής πρώτων βοηθειών.
Επ’ αυτού, ανακοινώθηκε, έχει δημιουργηθεί ειδικό σύστημα ειδοποίησης σωστικών συνεργείων και κλήσης ασθενοφόρου…
Άπαντες όσοι βρίσκονται στην ολυμπιακή «φούσκα» υποχρεούνται εν τω μεταξύ στη χρήση ειδικής εφαρμογής για κινητά, μέσω της οποίας δίνουν καθημερινά αναφορά για τη θερμοκρασία του σώματός τους και την κατάσταση της υγείας τους.
Η απαίτηση έχει σημάνει συναγερμό σε δυτικές πρωτεύουσες και σε ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.
Οι κινεζικές αρχές το διαψεύδουν.
Για παν ενδεχόμενο, οι αρχές των ΗΠΑ και άλλων χωρών συνέστησαν στα μέλη των εθνικών αποστολών τους την προσωρινή χρήση καρτοκινητών κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ισχυρές συστάσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους -από τις συνεντεύξεις Τύπου, έως τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- κατά την παραμονή τους στο Πεκίνο…
Κατά τα λοιπά, οι κινεζικές αρχές διαφημίζουν τις τεχνολογικές ανέσεις που παρέχονται στην Ολυμπιακή «φούσκα», με πλήρως αυτοματοποιημένα εστιατόρια: από την παρασκευή των φαγητών, έως το σερβίρισμα.
Πρώτα προβλήματα, επόμενες προκλήσεις
Παρά τα αυστηρά μέτρα, έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα κατά τις αφίξεις ξένων αντιπροσωπειών στο αεροδρόμιο και στον λεγόμενο «κλειστό βρόχο», αλλά και σε δεκάδες μέλη του προσωπικού των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όσοι εντοπίζονται θετικοί στην COVID-19, απομακρύνονται αμέσως από τους Αγώνες. Οι συμπτωματικοί μεταφέρονται σε νοσοκομείο αναφοράς για νοσηλεία. Οι ασυμπτωματικοί σε νοσοκομείο απομόνωσης.
Η επιστροφή τους στην «φούσκα» θα επιτρέπεται μόνον όταν παρουσιάσουν δύο αρνητικά τεστ και εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα κοροναϊού. Κάτι που σημαίνει ότι, σχεδόν σίγουρα, θα χάσουν τους αγώνες.
Αυτοί εν τω μεταξύ θα διεξαχθούν χωρίς θεατές επί της ουσίας. Οι ξένοι έχουν ήδη αποκλειστεί και οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα διαθετούν εισιτήρια στο ευρύ κοινό, παρά μόνο σε επιλεγμένους Κινέζους πολίτες, κατόπιν πρόσκλησης των αρχών.
Όσοι βρεθούν στις κερκίδες θα πρέπει να αρκεστούν σε… ταπεινά χειροκροτήματα, αντί για επευφημίες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διάδωσης της COVID-19, παρά το γεγονός ότι κατά την είσοδό τους στους χώρους των αθλημάτων θα έχουν ήδη υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.
Όσοι αθλητές ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους στους Αγώνες, θα αναχωρούν με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, περιορίζοντας την επαφή με το κοινό.
Με το που πέσει, δε, «αυλαία» στη διοργάνωση, οι περίπου 19.000 εθελοντές και μέλη του προσωπικού των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων -που ούτως ή άλλως θα έχουν ζήσει όλο αυτό το διάστημα σε καθεστώς απομόνωσης στη «φούσκα»- θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δύο έως τριών εβδομάδων, προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις οικογένειες και στις κανονικές ζωές τους.
Το πώς αυτές θα διαμορφωθούν μετέπειτα θα το καθορίσουν η πορεία της πανδημίας και οι αποφάσεις του προέδρου Σι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις