Ολα βαίνουν καλώς στη χειρότερη δυνατή Ουγγαρία
Μια χαρά πάει ο Ορμπαν, απτόητος συνεχίζει να υπονομεύει την ΕΕ εκ των έσω
Η αφίσα κολλήθηκε υποχρεωτικά την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, στην πόρτα όλων των σουπερμάρκετ της Ουγγαρίας, ακόμα και στα μικρότερα παντοπωλεία στα βάθη της χώρας: «Αγαπητοί πελάτες! Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει πάγωμα των τιμών βασικών τροφίμων», διακηρύσσει το κείμενο πάνω σε μπλε φόντο, το σύνηθες χρώμα της επίσημης προπαγάνδας στην Ουγγαρία. «Οι τιμές των εν λόγω προϊόντων δεν πρέπει να ξεπερνούν εκείνες της 15ης Οκτωβρίου του 2021», συνεχίζει και ακολουθεί η λίστα: ζάχαρη, σιτάλευρο, ηλιέλαιο, γάλα χαμηλών λιπαρών, στήθος χοιρινό, ψαχνό και κόκαλα κοτόπουλου.
Το πάγωμα αυτό δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος, επιβαρύνει αποκλειστικά τους εμπόρους. Και σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι περιορισμένα, θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 200 φιορίνια, δηλαδή 56 λεπτά του ευρώ, μηνιαίως. Στο σουπερμάρκετ Spar της Βουδαπέστης, ωστόσο, οι πελάτες δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για αυτό το μέτρο, που προβλέπεται να διαρκέσει, όλως τυχαίως, μέχρι την 1η Μαΐου, μόλις λίγες εβδομάδες, δηλαδή, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στην Ουγγαρία για τις 3 Απριλίου. «Οι τιμές ανέβαιναν καθημερινά, έπρεπε πραγματικά να κάνει κάτι η κυβέρνηση», δήλωνε ένας από αυτούς, ο Μπενιαμίν Ουνγκάρ.
Οι εκλογές του Απριλίου προαναγγέλλονται ως οι δυσκολότερες για τον Βίκτορ Ορμπαν από το 2010, όταν επέστρεψε στην πρωθυπουργία. Για πρώτη φορά, η αντιπολίτευση, έξι κόμματα που κυμαίνονται από την Αριστερά μέχρι την Ακροδεξιά, κατεβάζει έναν κοινό υποψήφιο ως αντίπαλό του, τον 49χρονο Πέτερ Μάρκι-Ζέι, που κέρδισε τις προκριματικές εκλογές παρότι ανεξάρτητος, και δήμαρχος μιας μικρής πόλης. Αλλά ο Ορμπαν πάει καλά. Ξεκίνησε την εκστρατεία του τέλη Οκτωβρίου από το κέντρο της Βουδαπέστης, με αφορμή την καθιερωμένη πορεία και συγκέντρωση μνήμης για την αντισοβιετική εξέγερση του 1956, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι χειραγωγείται από το εξωτερικό και τον Μάρκι-Ζέι ότι «δίνει μάχη για να γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος των Βρυξελλών και του Σόρος», ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κράδαιναν πλακάτ που δήλωναν, στα αγγλικά, «Βρυξέλλες = δικτατορία». Παράλληλα, και χάρη στην πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει στη Βουλή από το 2018, ο Ορμπαν άλλαξε τους κανόνες διορισμού του γενικού εισαγγελέα, τοποθέτησε σχεδόν το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας σε ιδρύματα που βρίσκονται νομικά εκτός ελέγχου της κυβέρνησης αλλά διευθύνονται όλα από αχυρανθρώπους που είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν, και φρόντισε να μεταθέσει λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της την πρόεδρο του ουγγρικού Συμβουλίου Μέσων Ενημέρωσης – αφού πρώτα αυτή αφαίρεσε την άδεια του Klubradio, του τελευταίου επικριτικού προς την κυβέρνηση ραδιοφωνικού σταθμού της Ουγγαρίας – ώστε να βάλει στη θέση της έναν δικό του άνθρωπο για τα επόμενα εννέα χρόνια.
Ο Ορμπαν πάει καλά. «Μπορεί να χάσει ήσυχα τις εκλογές», δήλωνε τις προάλλες στη γαλλική «Le Monde» ο Ζόλταν Φλεκ, καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο ELTE της Βουδαπέστης, «αφού οι βασικοί θεσμοί, όπως ο γενικός εισαγγελέας, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο ή και το Συνταγματικό Δικαστήριο ελέγχονται όλα από τσιράκια του που προστατεύονται από την πλειοψηφία των δύο τρίτων», πλειοψηφία απαραίτητη για τους περισσότερους διορισμούς ή αποπομπές, καθώς και για την τροποποίηση του Συντάγματος. «Εχει φροντίσει να αφήσει αρκετές παγίδες ώστε να παρεμποδίσει την οποιαδήποτε αλλαγή», προσέθετε ο Φλεκ. Και δεν είναι βέβαιο ότι ο Ορμπαν θα χάσει. Οι προεκλογικές παροχές δίνουν και παίρνουν. Τον Ιανουάριο αποφασίστηκε μία γερή αύξηση του κατώτατου μισθού. Τον Φεβρουάριο, οι συνταξιούχοι θα λάβουν για πρώτη φορά 13η σύνταξη. Για τη φετινή χρονιά, οι νέοι κάτω των 25 χρόνων εξαιρούνται πλήρως από όλους τους φόρους. Και πέραν των τιμών έξι βασικών αγαθών, έχει παγώσει και η τιμή της βενζίνης, από τα μέσα Νοεμβρίου, στα 480 φιορίνια (1,35 ευρώ) το λίτρο.
Μια χαρά πάει ο Ορμπαν, απτόητος συνεχίζει να υπονομεύει την ΕΕ εκ των έσω. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ήταν ουγγρική η τράπεζα που χορήγησε στη Μαρίν Λεπέν, η υποψήφια της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης για την προεδρία της Γαλλίας, δάνειο ύψους 10,6 εκατομμυρίων ευρώ για την προεκλογική της εκστρατεία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ούγγρος πρωθυπουργός έδωσε μία ωραία ευκαιρία στον Βλαντίμιρ Πούτιν να μιλήσει για την Ουκρανία για πρώτη φορά από τις αρχές της χρονιάς: στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στη Μόσχα κατηγόρησε ο ρώσος πρόεδρος τη Δύση ότι σκοπίμως εξυφαίνει ένα σενάριο σχεδιασμένο να παρασύρει τη Ρωσία σε πόλεμο. Λίγες ακόμα ημέρες νωρίτερα, ενώ το Καζακστάν συγκλονιζόταν από ταραχές και ο ηγέτης του έδινε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν τους διαδηλωτές εν ψυχρώ, ο Ορμπαν τού τηλεφώνησε προκειμένου να του εκφράσει την αλληλεγγύη του. Και ας μην ξεχνάμε την τεράστια πανεπιστημιούπολη που θα ανοίξει, κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουδαπέστη το πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης – το πρώτο κινεζικό πανεπιστήμιο στην ΕΕ. Απέναντι σε όλα αυτά, ο Μάρκι-Ζέι, που αυτοπεριγράφεται ως «συντηρητικός και χριστιανός» πλην όμως «ένθερμος φιλοευρωπαίος», φιλοδοξεί να κερδίσει με το σύνθημα «Η αγάπη νικάει το μίσος». Καλά θα πάει αυτό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις