Oxford Economics: Η γερακίσια στροφή της Λαγκάρντ δείχνει πιθανή αύξηση των επιτοκίων
Πάντως, η ίδια η Oxford Economics συνιστά μια επιφυλακτική προσέγγιση δεδομένου του ιστορικού των λανθασμένων κινήσεων από την ΕΚΤ, το αβέβαιο περιβάλλον και τους αντίθετους ανέμους σε ανάπτυξη και πληθωρισμό
- Από το… ράφι στο ρεύμα – Η κυβέρνηση «καίγεται» για λύσεις μπροστά σε τιμές – «φωτιά»
- Πώς θα λάβετε το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Σάλος με τη δήλωση Ζελένσκι για το ότι ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα με κυβέρνηση Τραμπ
- Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον νότιου προαστίου της Βηρυτού - Είχε δοθεί εντολή εκκένωσης
Η συνεδρίαση του Φεβρουαρίου σηματοδότησε την αρχή μιας… γερακίσιας στροφής στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζει η Oxford Economics σε σημερινό σημείωμα της.
Αν και επισήμως η στάση της Τράπεζας δεν άλλαξε, ο τόνος που υιοθέτησε η Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη Τύπου έδειξε ένα αυξημένο επίπεδο ανησυχίας για τις προοπτικές ρίσκου στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Βεβαίως, η επικεφαλής της ΕΚΤ αρνήθηκε ακόμη να χαρακτηρίζει την άνοδο των επιτοκίων εντός του 2022 ως «εξαιρετικά πιθανή», όμως άνοιξε την… πόρτα στην προοπτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Πλέον τα προγνωστικά για μια αύξηση των επιτοκίων το 2022 έχουν σαφώς αυξηθεί, όμως μία αύξηση (ή αρκετές όπως προεξοφλούν οι αγορές) δεν είναι ακόμη στο βασικό σενάριο της Oxford Economics.
Η δέσμευση
Η κυρία Λαγκάρντ πάντως παράμεινε δεσμευμένη σε μια στρατηγική σύμφωνα με την οποία, πρώτα θα ολοκληρωθεί το QE και μετά θα ακολουθήσει μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει πως το QE θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου για να έχουμε την πρώτη αύξηση, το Δεκέμβριο.
Επιπρόσθετα φαίνεται πιθανό πως οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό το Μάρτιο θα δείξουν μια σχετικά κάθετη επιβράδυνση του πληθωρισμού σε σχέση και με τις ενεργειακές τιμές, στις αρχές του 2023.
Η Oxford Economics βλέπει επίσης πτώση των τιμών στα προϊόντα.
Βεβαρημένο ιστορικό
Πάντως δεδομένου του ιστορικού των λανθασμένων κινήσεων στρατηγικής από την ΕΚΤ, το εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον και τους αντίθετους ανέμους σε ανάπτυξη και πληθωρισμό, η Oxford Economics συνιστά μια επιφυλακτική προσέγγιση.
Πάντως, η φρασεολογία που επέλεξε η κυρία Λαγκάρντ ανοίγει πόρτα σε μια αυξανόμενη σύσφιγξη της πολιτικής μέσα από μη συμβατικά μέτρα που ανοίγουν το δρόμο σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο. Μάλιστα οι αναλυτές βλέπουν ταχύτερο tapering στις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος APP. Ωστόσο, η Oxford Economics προτιμά να κρατά ανοιχτές τις επιλογές αποδεσμεύοντας μια αύξηση των επιτοκίων από το τέλος του QE. Για το λόγο αυτό δηλώνει στο σημείωμα της πως δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσθέσει μια αύξηση των επιτοκίων στο βασικό σενάριο της για φέτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις