Δουλειά στον τόπο μας και στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών
Θα μπορούσε άραγε η Ελλάδα να γίνει όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αποβάλλοντας την υδροκέφαλη κεντρική διοίκηση από την πρωτεύουσα δίνοντας την ευκαιρία ανάπτυξης και σε άλλες περιοχές της χώρας;
Γράφει ο Δημήτρης Πολιτόπουλος*
Η πανδημία του κορονοϊού μονοπωλεί την καθημερινότητά μας από τον Μάρτιο του 2020. Από τότε μέχρι σήμερα, ακραία θέματα επικαιρότητας αποσπούν για λίγο την προσοχή μας και μετά ξεκινάει ξανά το γαϊτανάκι της κορονοενημέρωσης.
Μέσα στο καθεστώς φόβου που βιώνουμε, έχουμε ξεχάσει δύο σημαντικά μακροχρόνια προβλήματα της χώρας μας. Το δημογραφικό. Και την ερημοποίηση της επαρχίας. Μια ζωντανή χώρα όπως ήταν η Ελλάδα του περασμένου αιώνα έχει γίνει σκιά του εαυτού της με τους νέους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και τα χωριά τους, για να ζήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με μισθούς πείνας που είναι απορίας άξιο αν τους εξασφαλίζουν το ενοίκιο για τη διαμονή τους και ένα σχετικά μικρό έσοδο για την διατροφή τους.
Τι θα μπορούσε να αντιστρέψει την εικόνα; Θα μπορούσε άραγε η Ελλάδα να γίνει όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αποβάλλοντας την υδροκέφαλη κεντρική διοίκηση από την πρωτεύουσα δίνοντας την ευκαιρία ανάπτυξης και σε άλλες περιοχές της χώρας; Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η ερημοποίηση αν όχι μέσα από την δημιουργία κινήτρων για τους νέους;
Η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Ποτέ δεν ήταν. Η πολιτική οικολογία έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Η ενίσχυση τής περιφέρειας με τεχνοοικονομικά εργαλεία που θα αμβλύνουν τις ανισότητες μεταξύ αυτής και των αστικών κέντρων, τα μέτρα ενθάρρυνσης για παραμονή των κάτοικων στις αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές είναι στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας. Με το σχέδιο «Δουλειά στον τόπο σου», μοντέλα που υπάρχουν ήδη στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη clusters, start ups και ερευνητικών μονάδων που θα συνδέονται με συγκεκριμένους τομείς, όπως η διαχείριση αποβλήτων, η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και κυρίως ο προηγμένος τρόπος αξιοποίησης της ελληνικής γης μέσα από τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Έτσι θα υπάρχει ορθολογικότερη κατανομή πληθυσμού, ισορροπημένη ανάπτυξη και αναβίωση της ζωής στην ύπαιθρο.
Άμεσα θα μπορούσε να επανεξεταστεί το ζήτημα των πολύτεκνων οικογενειών ώστε να στηριχθούν και να μπορέσουν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια τα παιδιά τους. Πως; Με σταθερή παροχή επιδόματος από το τρίτο παιδί και πάνω, έως τα 18 του χρόνια, σε ποσοστό 100% στις τρίτεκνες και πλέον οικογένειες που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές, 75% σε ημιαστικές – ημιαγροτικές περιοχές και 50% σε αστικές. Επίσης, θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν ιατρική περίθαλψη έως τα 18 χρόνια από τα δημόσια νοσοκομεία με την ίδια ποσοστιαία αναλογία, ενώ από τα 18 έως τα 25 έτη η στέγαση και η σίτιση για όσα παιδιά πολυτέκνων σπουδάζουν, θα πρέπει να είναι δωρεάν.
Φοροαπαλλαγές για νέους τρίτεκνων οικογενειών που επιχειρούν
Εάν ανοίξουν επιχείρηση στον τόπο καταγωγής τους θα έχουν φοροαπαλλαγή για τα πρώτα έξι χρόνια λειτουργίας αυτής ώστε να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη και τρία χρόνια για άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον η φοροαπαλλαγή ισχύει στο 100% για αγροτικές περιοχές στο 75% για ημιαγροτικές-ημιαστικές και στο 50% για αστικές.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό δίνονται κίνητρα ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνδυασμός υπογεννητικότητας και ερημοποίησης της υπαίθρου.
*Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια