Όλα για τη ζωή μας: Τελικά μας παχαίνει ή όχι το βραδινό φαγητό;
Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το πλέον ενοχοποιημένο γεύμα για τα περιττά κιλά, που δεν είναι άλλο από το βραδινό.
Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το πλέον ενοχοποιημένο γεύμα για τα περιττά κιλά, που δεν είναι άλλο από το βραδινό. Πολλοί έχουμε συνηθίσει να ρίχνουμε την ευθύνη για τα κιλά μας στο βραδινό φαγητό, για αυτό και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουμε πράγματα στο τελευταίο γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο στην πράξη δεν είναι εύκολο.
Στην εκπομπή μίλησαν σχετικά η τραγουδίστρια Ειρήνη Παπαδοπούλου, και ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης.
«Οι τραγουδιστές έχουμε άστατο πρόγραμμα, το ίδιο ισχύει και για το φαγητό μας. Ξενυχτάω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ πριν τις 12, άρα μπορεί να φάω και στις 12», είπε η Ειρήνη Παπαδοπούλου.
«Το τελευταίο γεύμα εξαρτάται και από την ώρα που θα πάμε για ύπνο. Οπότε ένας άνθρωπος που θα κοιμηθεί στις 3-4 μπορεί να φάει και στις 12 τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η υπερκατανάλωση φαγητού τις βραδινές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Μιλάμε όμως για υπερκατανάλωση», εξήγησε ο κ. Δημητρούλης.
«Καλό είναι τις βραδινές ώρες το γεύμα μας να μην απαρτίζεται από πολλά λιπαρά», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αν όλη η μέρα μου ήταν έντονη και δεν προλάβαινα να φάω, έτρωγα λαίμαργα και πολύ. Το έκανα αυτό και μετά απέκτησα τη συνήθεια να έχω πολλά σνακς μαζί μου», σημείωσε η Ειρήνη Παπαδοπούλου.
«Ένα πολύ λιπαρό γεύμα θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στο να πάρουμε κιλά. Το τι θα φάμε το βράδυ είναι σε συνάρτηση και με το τι τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν φάμε το βράδυ μετά από 8 ώρες, με το που θα φάμε θα δημιουργηθεί εκ νέου υπογλυκαιμία περίπου μισή με μία ώρα μετά την κατανάλωση του φαγητού, που θα μας οδηγήσει στο να θέλουμε κάποιο σνακ», εξήγησε ο Μάνος Δημητρούλης.
«Υπάρχει σύνδεση του ύπνου με τη διατροφή. Οι άνθρωποι που τείνουν να κοιμούνται 1,5-2 ώρες λιγότερες από τον μέσο όρο, τείνουν να παίρνουν την επόμενη ημέρα 350 θερμίδες παραπάνω. Η διαταραχή ύπνου φέρνει υπερπρόσληψη θερμίδων, και η υπερπρόσληψη θερμίδων φέρνει κακή ποιότητα ύπνου», σημείωσε ο ίδιος.
«Πρέπει να υπάρχει πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό. Χρειάζεται να προηγούνται 4 γεύματα πριν το βραδινό», πρόσθεσε ο κ. Δημητρούλης.
«Όταν μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου κάνω γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα. Όταν δεν μπορώ να κάνω γυμναστική είμαι πιο επιλεκτική στο τι τρώω. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα βάρους», ανέφερε η νεαρή τραγουδίστρια.
«Όσο πιο πρωτεϊνικό είναι το σνακ πριν τον ύπνο, τόσο καλύτερα για το βάρος μας. Ένα αυγό βραστό, λίγο κοτόπουλο, ένα γιαούρτι με λίγο μέλι, θα ήταν καλές επιλογές για τελευταίο σνακ πριν τον ύπνο. Αν για 6-7-8 ώρες έχουμε μείνει νηστικοί και μετά φάμε πολύ το βράδυ, ο οργανισμός στέλνει πολύ ινσουλίνη και μετά πέφτουν τα επίπεδα γλυκόζης και θέλουμε κάποιο σνακ», είπε κλείνοντας ο κ. Δημητρούλης.
Δείτε το βίντεο
- Σπεύδουν στο Μαγδεμβούργο ο Σολτς και η υπ. Εσωτερικών – Πρώτες εκτιμήσεις για το αιματηρό συμβάν
- Χιρόνα – Βαγιαδολίδ 3-0: Επέστρεψαν στις νίκες οι Καταλανοί
- Βερόνα – Μίλαν 0-1: Ο Ρέιντερς έδωσε το τρίποντο στους Ροσονέρι (vid)
- ΟΗΕ: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο» λένε διπλωματικές πηγές για την ψηφοφορία για τη Γάζα
- Σάκης Αρναούτογλου: Χριστούγεννα με χιόνια ακόμη και στα 400μ. – Δείτε σε ποιες περιοχές
- Ουκρανία: Κατονομάζει Ρώσο αξιωματικό ως υπεύθυνο για το θάνατηφόρο πλήγμα με θύμα εργαζόμενο του Reuters