Δολοφονία Άλκη: «Το χρώμα εξατμίστηκε» – Συγκινητική πρωτοβουλία φωτορεπόρτερ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες
Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, εκφράζοντας την αγανάκτησή της απέναντι στην οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό.
Τη τοξική πλευρά οπαδισμού έφερε στην επιφάνεια η δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή Χαριλάου, την 1η Φεβρουαρίου.
Αφορμή στάθηκαν τα χρώματα της «φανέλας» του, με τους δολοφόνους του να μην σταματάνε στις εκκλήσεις του, αλλά να συνεχίζουν να τον χτυπούν μέχρι θανάτου.
Την επόμενη μέρα το αίμα του Άλκη δεν είχε προλάβει να στεγνώσει, ενώ ποδοσφαιρικός αγώνας της αγωνιστικής της SL1, Άρης-ΑΕΚ, διεξήχθη κανονικά.
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ήταν η πρώτη που αποφάσισε να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα από την πρώτη στιγμή πως ματς της 21ης αγωνιστικής δεν θα ήταν όπως όλα τα άλλα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΦΕ αποφάσισε σε ένδειξη πένθους η φωτογραφική κάλυψη της αγωνιστικής της SL1 να αποτελείται από ασπρόμαυρες εικόνες χωρίς καμία διάκριση ως προς την χρήση των εικόνων.
Η ανάρτηση του φωτορεπόρτερ Δημήτρη Τοσίδη ήταν η σπίθα που άναψε την φωτιά της πρωτοβουλίας.
«Ως φωτορεπόρτερ και ως φωτογράφος της ομάδας του Άρη, με το ζόρι θα σύρω τα πόδια μου σήμερα το απόγευμα στις 19:30 να φωτογραφίσω το παιχνίδι Άρης-ΑΕΚ για το πρωτάθλημα της Super League, ενώ στο ακριβώς απέναντι πεζοδρόμιο το αίμα του 19χρόνου Άλκη Καμπανού κυριολεκτικά δεν έχει ακόμα στεγνώσει.
» Ως απειροελάχιστη ένδειξη πένθους αλλά και οργής, όλοι οι φωτορεπόρτερ που καλύπτουμε το σημερινό παιχνίδι (…) φωνάζουμε ‘ΩΣ ΕΔΩ’ και θα ανεβάσουμε μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες γιατί το χρώμα εξατμίστηκε. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα το φέρουμε πίσω», έγραφε η ανάρτηση του φωτορεπόρτερ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δημήτρης Τοσίδης, στο in δεν ήταν ένα απλό μήνυμα, αλλά «ένδειξη πένθους και οργής για τη δολοφονία του Άλκη και τη βία στα γήπεδα».
«Δεν γίνεται να υπάρχει χρώμα στις εικόνες ποδοσφαίρου τη στιγμή που κάποιος δολοφονήθηκε με αφορμή αυτό. Δεν υπάρχει χρώμα στον θάνατο» τονίζει ο φωτογράφος.
«Ενάντια σε οποιονδήποτε δεν δέχεται το διαφορετικό»
«Το μήνυμα που εμείς εκλαμβάνουμε και θέλουμε ως αγωνιστική συσπείρωση φωτορεπόρτερ να επικοινωνήσουμε ότι η κίνηση να καλυφθούν όλοι οι αγώνες της 21ης αγωνιστικής της SL1 να αναδείξει ένα οικουμενικό μήνυμα, ότι είμαστε ενάντια σε οποιονδήποτε δεν δέχεται την ύπαρξη του διαφορετικού», αναφέρει στο in ο γραμματέας της Ένωσης, Σωτήρης Δημητρόπουλος.
«Αποτελεί αντικειμενικά μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι οι εφημερίδες βγήκαν με ασπρόμαυρο εξώφυλλο. Είναι σημάδι της προσπάθειας μας η οποία ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχουμε ως κλάδος» τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος και καταλήγει:
«Με την συμβολική μας πράξη γενικότερα επιθυμούμε με το μαύρο στις εικόνες μας να πρωτοστατήσουμε στο να μην αμαυρωθεί η μνήμη και το μήνυμα του Άλκη».
«Αφαιρέσαμε τα χρώματα, γιατί αυτά ώθησαν τον δολοφόνο»
«Η ασπρόμαυρη φωτογραφία αφαιρεί σαφώς τα χρώματα από το κάδρο. Τα χρώματα στην προκειμένη περίπτωση ώθησαν τον δολοφόνο να τελειώσει τη ζωή ενός παιδιού, καθώς για παιδί πρόκειται σε αυτή την ηλικία» αναφέρει από πλευράς του στο in ο ειδικός γραμματέας της ΕΦΕ, Νίκος Παλαιολόγος.
«Έτσι, την επόμενη μέρα των αγώνων, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ήταν γεμάτα με αυτές τις ασπρόμαυρες εικόνες σαν απώτερο φόρο τιμής στην ανάγκη μας για ‘’αχρωματοψία’’ όταν μιλάμε για οπαδικό χουλιγκανισμό».
«Το χρώμα εξατμίστηκε»
«Η απόφαση αυτή πάρθηκε για να τιμήσουμε την μνήμη του αδικοσκοτωμένου Άλκη, το θέτει εξαιρετικά ο συνάδελφος Δημήτρης τοσιδης, ότι το χρώμα εξατμίστηκε, πρώτα στην κοινωνία στην συνέχεια στο ποδόσφαιρο και τέλος στις φωτογραφίες μας…» αναφέρει στο in ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου InTime, Στέλιος Στεφάνου.
«Το μήνυμα όπως το νιώθω εγώ, είναι ότι από την στιγμή που δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος γιατί σε κάποιον δεν άρεσαν τα χρώματα της ομάδας του, το ποδόσφαιρο και ο επαγγελματικός αθλητισμός έχουν χάσει εν γένει το νόημα τους, οπότε ποιο το νόημα εμείς να το φωτογραφίζουμε λαμπερό και με φανταχτερά χρώματα… Προσωπικά είμαι περήφανος που με αυτόν τον συμβολικό τρόπο μπορέσαμε σαν κλάδος να δείξουμε ότι είμαστε μέρος της κοινωνίας και όχι απλοί καταγραφείς-ρομποτ της επικαιρότητας» αναφέρει ο φωτορεπόρτερ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stelios Stefanou (@stelios_stefanou)
- Ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στις αιτίες του σεισμού του 1956 στην Αμοργό
- Τα ζώδια σήμερα: Νισάφι πια
- Τραγωδία στην Ινδία: Νεκρά δέκα νεογέννητα λόγω πυρκαγιάς σε νοσοκομείο
- «Γυάλινος Κόσμος»: Ο Antonio Latella σκηνοθετεί Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης
- Ριζικές αλλαγές σε Airbnb: Σε ποιες περιοχές δεν θα δίνονται νέες άδειες
- Πριν τον Μάικλ Τζόρνταν ήταν η κοκαΐνη: Η σκοτεινή εποχή του NBA για την οποία κανείς δεν μιλάει