Δημόσιο χρέος: Η επιστροφή στο 200% και οι πρόωρες αποπληρωμές
«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή στους επόμενους δύο μήνες»
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος που εκτοξεύθηκε σε επίπεδα άνω του 200% του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, όπως ανέφεραν πρόσφατα στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα προτίθεται να εξοφλήσει πρόωρα τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των Μνημονίων αλλά και άλλα δάνεια από χώρες της ευρωζώνης ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ.
«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή στους επόμενους δύο μήνες», είπε στο Reuters έλληνας αξιωματούχος ενώ δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι «αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Θα δώσει επίσης ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής». Πρόκειται για τα τελευταία δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων το διάστημα 2010-2014 και ήταν προγραμματισμένο να αποπληρωθούν σε δόσεις έως το 2024. Η χώρα μας έχει ήδη εξοφλήσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019 και το 2021.
Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ εκπέμπεται ηχηρό μήνυμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία καθότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στις σχέσεις Ελλάδας – Ταμείου, το οποίο συνδέθηκε όσο τίποτα άλλο με τα χρόνια της σκληρής λιτότητας και των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Αφορά, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, δάνεια που λήγουν αργότερα φέτος και το 2023.
Ολα αυτά γίνονται, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα προετοιμάζει την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία (που τοποθετείται το καλοκαίρι) ενώ μετρά αντίστροφα για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Η ανάγκη να βελτιωθεί το δανειακό προφίλ της Ελλάδας είναι εμφανής, σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα παραμένει, με την ενεργειακή κρίση να εξελίσσεται σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα και τον γεωπολιτικό κίνδυνο από το μέτωπο της Ουκρανίας να ενισχύεται.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ελληνικό δημόσιο χρέος ανήλθε στο 200,7% του ΑΕΠ έναντι 207,3% στο δεύτερο τρίμηνο ενώ σε απόλυτα ποσά αυξήθηκε στα 357,3 δισ. ευρώ από 354 δισ. ευρώ. Το χρέος της ευρωζώνης είναι στο 98,6%.
- Η Γουλβς ανακοίνωσε την πρόσληψη του Βίτορ Περέιρα (pic)
- Συρία: Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών
- Flat Earther έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ανταρκτική… για να πειστεί ότι η Γη είναι σφαιρική
- Live από το inSports και το Megaplay: Ο Ολυμπιακός για την ανατροπή κόντρα στην Πετς
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη