Τα Ellinika Hoaxes αποκαλύπτουν απάτη με μελέτη του καθηγητή Ιωαννίδη
Διαψεύδουν δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η μελέτη του θέτει υπό αμφισβήτηση τον εμβολιασμό των νέων
Μεγάλη αναπαραγωγή σε μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook γνώρισε ο ισχυρισμός πως μελέτη του καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη έδειξε ότι η θνητότητα της COVID-19 είναι παρόμοια με της γρίπης και έθεσε υπό αμφισβήτηση τον εμβολιασμό των νέων. «Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση», αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:
«Ναι, κατέστρεψαν τις ζωές μας για μια ίωση με θνητότητα 0,15% (όταν η κοινή γρίπη έχει 0,10%)».
Άρθρο του Paul J. Watson, που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021. Απόδοση στα ελληνικά, Νίκος Μαρής.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν από τη μελέτη ελήφθησαν πριν από την εμφάνιση των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν μη εμβολιασμένους ανθρώπους.
Ο δρ. Ιωαννίδης είχε δημοσιεύσει προηγουμένως μια ανάλυση μελετών οροθετικού επιπολασμού (αντισωμάτων) από το 2020, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλύψει ότι το ποσοστό θνησιμότητας από μόλυνση (Infection Fatality Rate/IFR) από COVID παγκοσμίως ήταν περίπου 0,15% (σ.σ. Το αντίστοιχο ποσοστό της κοινής γρίπης είναι περίπου 0,10%. Επιπλέον, ακόμα κι ο διεφθαρμένος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει 0,26% πλέον, από…3,4% που έδωσε στην αρχή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μαζική παράκρουση που επακολούθησε). Στην Ευρώπη, ο αριθμός διαμορφώνεται στο 0,3%-0,4%, ενώ στην Αφρική και την Ασία στο 0,05% (σ.σ. πιθανότατα λόγω χαμηλότερου ποσοστού ηλικιωμένων, παχύσαρκων και ευπαθών ατόμων στον γενικό πληθυσμό).
Τώρα ο καθηγητής δημοσιεύει νέες πληροφορίες που αναλύουν τα ποσοστά θνησιμότητας από μόλυνση (IFR) ανά ηλικία.
«Από την ανάλυση 25 ερευνών επιπολασμού σε 14 χώρες, ο καθηγητής Ιωαννίδης και ο συνάδελφός του βρήκαν ότι το IFR κυμαινόταν από 0,0013% στους κάτω των 20 ετών (περίπου ένας στους 100.000) έως 0,65% σε άτομα ηλικίας 60 ετών», γράφει ο Will Jones.
Για τα άτομα άνω των 70 ετών που δεν βρίσκονταν σε οίκο ευγηρίας ήταν 2,9%, αυξανόμενο στο 4,9% για το σύνολο άνω των 70 ετών (σ.σ. ανεξαρτήτως χώρου διαβίωσης δηλαδή). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για τους ηλικιωμένους, περισσότερο από το 95% των μολυσμένων επιβιώνουν – 97,1% όταν λαμβάνουμε υπόψη εκείνους που δεν βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας. Για τους νεότερους, ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι τάξεις μεγέθους μικρότερος, με το 99,9987% των ατόμων κάτω των 20 ετών να επιβιώνουν από μια μόλυνσή τους από τον ιό. Αυτά τα ποσοστά επιβίωσης περιλαμβάνουν και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, επομένως για τους υγιείς τα ποσοστά θνησιμότητας είναι ακόμα χαμηλότερα.
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ότι το ποσοστό θνησιμότητας λόγω μόλυνσης από τον COVID είναι σημαντικά χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι ο Covid είναι μια ήπια ασθένεια σε όλες, εκτός από μια μικρή μειοψηφία, των περιπτώσεων. Με την Omicron να μειώνει τώρα τη σοβαρότητα της νόσησης αρκετές φορές περισσότερο, ακόμη και οι υποστηρικτές του lockdown θα πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτός ο ιός είναι πολύ κάτω από ένα επίπεδο όπου οι περιορισμοί θα μπορούσαν να θεωρούνται δικαιολογημένοι», γράφει ο Jones.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης θέτουν για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση την λογική της χορήγησης εμβολίων κατά της COVID-19 σε νέους και παιδιά».
Τι ισχύει
Τα εν λόγω δημοσιεύματα βασίζονται σε άρθρο που αναρτήθηκε στο dailysceptic.org. Η ιστοσελίδα αυτή έχει σκοπό την προώθηση δημοσιευμάτων που εμπλέκουν τα μέτρα ασφαλείας και τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε μια υποτιθέμενη συνωμοσία ελέγχου του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστοσελίδα έχει μεταξύ άλλων αναρτήσει ψευδείς ισχυρισμούς κατά της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των επίμαχων εμβολίων.
Στη συνέχεια, οι εν λόγω αναφορές κυκλοφόρησαν στο summit.news, μια ιστοσελίδα με ακροδεξιό ιστορικό παραπληροφόρησης, όπως επισημαίνουν τα ελληνικά Hoaxes. Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας, ο οποίος υπογράφει και το συγκεκριμένο δημοσίευμα, Paul Joseph Watson, αποτελεί γνωστή προσωπικότητα στο χώρο της σχετικής συνωμοσιολογίας και, προηγουμένως, διατηρούσε θέση αρχισυντάκτη στην ιστοσελίδα InfoWars του Alex Jones. Το 2019, το Facebook χαρακτήρισε τα παραπάνω πρόσωπα και ιστοσελίδες «επικίνδυνα» και απαγόρευσε τα προφίλ τους στις πλατφόρμες του.
Τα επίμαχα άρθρα βασίζονται σε μία προδημοσίευση μελέτης του καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη από τις 23-12-2021, που αποτελούσε ανανέωση παλιότερης προδημοσίευσ;hς του από τον Ιούλιο. Μια συνολική σύγκριση μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι διαθέσιμη εδώ. Παρατηρούμε πως δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στα συμπεράσματα της μελέτης, που κάνει λόγο για σημαντικά μικρότερο ρίσκο θνητότητας από την COVID-19 σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, και συνολικά πολύ χαμηλό ρίσκο θνητότητας στις νεαρότερες ηλικίες, αναφέρουν τα ελληνικά Hoaxes.
Ενώ η ανανεωμένη προδημοσίευση αναφέρει ορισμένες μικρές αλλαγές, έπειτα από προτάσεις ομότιμων ερευνητών που εξέτασαν την αρχική προδημοσίευση, η μελέτη δεν έχει ακόμα εγκριθεί συνολικά από ομότιμους και από εκδότη κάποιου επιστημονικού περιοδικού ώστε να θεωρηθεί έγκριτο κομμάτι της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εξηγήσει το προβληματικό υπόβαθρο της υπόθεσης, που θα παραθέσουμε και παρακάτω με νέες προσθήκες.
Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι θνητότητα είναι η πιθανότητα θανάτου ανά λοίμωξη με ένα παθογόνο μικρόβιο, ενώ θνησιμότητα είναι η τάση των θανάτων σε καθορισμένο πληθυσμό και χρονικό διάστημα, λόγω των συνολικών λοιμώξεων του μικροβίου. Η θνησιμότητα εξαρτάται και από τη θνητότητα και από τη μεταδοτικότητα του εκάστοτε μικροβίου. Μερικά από τα επίμαχα δημοσιεύματα, όπως αυτό που παραθέσαμε παραπάνω, αναφέρουν λανθασμένα τις εκτιμήσεις του Δρ. Ιωαννίδη ως «θνησιμότητα» της COVID-19μ ενώ στην πραγματικότητα οι εκτιμήσεις του αφορούν τη θνητότητα, διευκρινίζουν τα ελληνικά Hoaxes.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»