ΕΕ: Εξετάζει την εισαγωγή Δείκτη Δυνατότητας Επισκευής για κινητά και μικροσυσκευές
Εχετε αναρωτηθεί αν το κινητό σας ή άλλες μικροσυσκευές σας επισκευάζονται;
Η ΕΕ και η Γερμανία εξετάζουν την εισαγωγή ενός Δείκτη Δυνατότητας Επισκευής κινητών ή άλλων μικροσυσκευών. H Γαλλία προχώρησε ήδη πέρυσι σε αυτό το βήμα. Αποδίδει;
Πριν έναν χρόνο η Γαλλία εισήγαγε ένα Δείκτη Δυνατότητας Επισκευής κινητών, φορητών υπολογιστών, τηλεοράσεων και άλλων παρόμοιων συσκευών.
Το αυτοκόλλητο
Πρόκειται, στην ουσία, για αυτοκόλλητο, το οποίο δείχνει στους καταναλωτές με βαθμολογία από το 1 ως το 10 αν η συσκευή που αγοράζουν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί, αν υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση για τη σωστή χρήση και συντήρηση, αν είναι διαθέσιμες μακροπρόθεσμα πληροφορίες για το μοντέλο και πόσο γρήγορα και με ποιο κόστος οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν ανταλλακτικά.
Σκοπός της γαλλικής κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το ποσοστό επισκευής συσκευών από 40% σήμερα στο 60% μέχρι το 2026. Και στη Γαλλία πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται μπροστά σε δυσεπίλυτο πρόβλημα όταν χαλάσει η συσκευή.
Δύο πελάτισσες σε κατάστημα ηλεκτρονικών στη Γαλλία δηλώνουν: «Θέλησα να επισκευάσω την τηλεόραση και ο τεχνικός που ήρθε στο σπίτι είπε ότι η εταιρία δεν κατασκευάζει πια αυτό το μοντέλο», λέει η μια κυρία.
Η άλλη συμπληρώνει: «Εμένα ο τεχνικός μού είπε ότι η επισκευή θα ήταν τελικά ακριβότερη από την αγορά καινούργιου».
Στηρίζουν αλλά ασκούν και κριτική
Οταν χαλάσει έχεις πρόβλημα, λένε πολλοί Γάλλοι
Οι ενώσεις καταναλωτών στη Γαλλία στηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ασκούν ωστόσο και κριτική.
Οπως λέει η Αν Λανί από την Οργάνωση Προστασίας Καταναλωτών UFC Que choisir, το πρόβλημα είναι ότι η τελική αξιολόγηση, από το 1 ως το 10, προκύπτει από τον μέσο όρο της ξεχωριστής βαθμολογίας των πέντε επιμέρους κριτηρίων.
Κατά αυτό τον τρόπο δεν είναι εμφανή στους καταναλωτές σημαντικά μειονεκτήματα ενός προϊόντος:
«Ενα κινητό για παράδειγμα μπορεί να βαθμολογείται με 10 στα 10 για την τεκμηρίωση, με 10 στα 10 στην αποσυναρμολόγηση, αλλά να παίρνει 0 στα ανταλλακτικά λόγω υψηλού κόστους. Που σημαίνει ότι μια επισκευή δεν συμφέρει. Ο μέσος όρος δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα».
Και άλλες συσκευές
Στον Δείκτη Επισκευής συμπεριλαμβάνονται από φέτος και άλλες συσκευές, όπως ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια πιάτων και μηχανές γκαζόν.
Από το 2024, ο δείκτης θα μετονομαστεί σε Δείκτη Βιωσιμότητας και θα προστεθούν τα κριτήρια βιωσιμότητα και η δυνατότητα αγοράς συμπληρωματικού εξοπλισμού.
Το κρίσιμο ερώτημα έναν χρόνο μετά την εισαγωγή του Δείκτη Επισκευής είναι: Εχει επίδραση στον τρόπο κατασκευής προϊόντων και την καταναλωτική συμπεριφορά;
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι γαλλικές αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ