IN BETWEEN: Ένας διθύραμβος, μια διασκευή των Βακχών του Ευρυπίδη
Δέκα ηθοποιοί και ένας μουσικός συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής και με όχημα το τελετουργικό θέατρο συνθέτουν ένα μυητικό δρώμενο
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο Διόνυσος και οι ακόλουθοί του – οι Βάκχες του – έρχονται στην κεντρική σκηνή του Bios σε μια σκηνική τελετουργία σε διασκευή και σκηνοθεσία της Γεωργίας Τσαγκαράκη για 11 παραστάσεις, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 18/2 έως 13/3.
Δέκα ηθοποιοί και ένας μουσικός συμπράττουν ζωντανά επί σκηνής και με όχημα το τελετουργικό θέατρο συνθέτουν ένα μυητικό δρώμενο. Η ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, εμπνευσμένη από τα εκστατικά αναστενάρια δίνει τον ρυθμό ώστε να αναδυθούν τα πρόσωπα του μύθου και να καλέσουν επί σκηνής “τον θεό που δονεί και δονείται”.
Προσεγγίζοντας τις Βάκχες ως μια βίαιη διαβατήρια τελετή ενηλικίωσης του Πενθέα, οι ηθοποιοί παρασύρουν τους θεατές στο δύσκολο -In Between-, ένα ηλεκτρισμένο μεταβατικό στάδιο βασισμένο στην ενδιάμεση φάση των Διαβατήριων τελετών (αποκόλληση-μετάβαση-ενσωμάτωση). Εκεί θα συναντηθούν μετέωροι σε έναν κοινό τόπο, όπου μέσω της τελετουργίας -διθύραμβος- θα οδηγηθούν στη μεταμόρφωση, τον “θάνατο” και τελικά στην αποδοχή της ταυτότητας.
in-between (n.) /ɪnbɪˈtwiːn/ «an interval;»
- situated somewhere between two extremes or categories; intermediate
- μεταξύ δύο σαφών ή αποδεκτών σταδίων ή καταστάσεων, και επομένως δύσκολο να περιγραφεί ακριβώς: ενδιάμεσα
διθύραμβος (ουσ.) /ðiˈθi.ɾaɱ.vos/
αρσενικό
1.άσμα(μουσική) προς τιμήν του Διονύσου το οποίο ψαλλόταν από ομάδα ανδρών ή αγοριών με τη συνοδεία αυλού στις διονυσιακές γιορτές. Η εξέλιξή του οδήγησε στη γένεση της τραγωδίας
2.(μεταφορικά) ο έπαινος για κάποιον που γίνεται με έντονα εγκωμιαστικό τρόπο
Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη
Η Γεωργία Τσαγκαράκη είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου, με Post Graduate στην υποκριτική στο Arts Educational London Schools. Από το 1996 συμμετέχει σε παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου θεάτρου, έχοντας συνεργαστεί με αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λυδία Κονιόρδου, Σωτήρης Χατζάκης, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Χατζηπαπάς,Yannis Kokkos, Andrew Visnenski, Stephen Hutton μεταξύ άλλων).
Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και σκηνοθετεί παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του χώρου τέχνης και θεραπείας «Το κτήμα» και ιδρυτικό μέλος του THESYS Κέντρο Συστημικής θεραπείας Τα τελευταία 8 χρόνια ασχολείται εντατικά με την έννοια της τελετουργίας στην θεατρική εκπαίδευση, έχοντας δημιουργήσει μια μέθοδο που στηρίζεται πάνω στην σπειροειδή κίνηση των γεγονότων και των ερμηνευτών.
Χώρος: Bios Κεντρική Σκηνή, Πειραιώς 84
Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, 21:00
Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 13 Μαρτίου (*εκτός από Κυριακή 6/3)
Ώρα έναρξης: 21:00
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις