Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μύθοι, αλήθειες και αγώνες

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μύθοι, αλήθειες και αγώνες

Με το ελληνικό #MeToo να παραμένει ισχυρό, φέτος αξίζει να γιορτάσουμε την 8η Μαρτίου για τους σωστούς λόγους

Δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με τα λουλούδια και τα «χρόνια πολλά», τις αναρτήσεις για τις γυναίκες που σημάδεψαν τις ζωές μας και τις ζωές των φίλων μας ή τις τιμητικές εκδηλώσεις. Φτάνει ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε την πραγματική σημασία της Ημέρας της Γυναίκας: τους αγώνες που δόθηκαν για την ισότητα, κι εκείνους που μένουν να δοθούν.

Μύθοι και αλήθειες

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα είναι ιδιαιτέρως ανοιχτή σε παρερμηνείες. Επί πολύ καιρό, η γέννησή της αποδιδόταν σε μια φημολογούμενη μαζική απεργία των εργατριών του τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού, στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη – συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι οι ίδιες αυτές γυναίκες ίδρυσαν δυο χρόνια αργότερα το πρώτο γυναικείο εργατικό σωματείο.

Ωστόσο, οι ιστορικοί έχουν καταρρίψει αυτό τον ισχυρισμό, αποδίδοντάς τον στην ψυχροπολεμική ανάγκη για απεμπλοκή της Ημέρας της Γυναίκας από το… σοσιαλιστικό παρελθόν της, σε μια περίοδο που ήδη γιορταζόταν σε όλο τον κόσμο.

.

.

Σε κάθε περίπτωση, η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, αρχικά μόνο στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του εκεί Σοσιαλιστικού Κόμματος, την επόμενη χρονιά υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και ξεκίνησε την παγκόσμια πορεία της. Αρχικά, επρόκειτο για… κινητή εορτή, ενώ είναι γνωστό ότι γιορτάστηκε στη Ρωσία τόσο το 1913 όσο και το 1914.

Μάλιστα, η διαδήλωση γυναικών εργατριών της 8ης Μαρτίου 1917 στην Αγία Πετρούπολη, θεωρείται η πρώτη πράξη της Ρωσικής Επανάστασης. Επτά ημέρες αργότερα, ο Τσάρος Νικόλαος Β’ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Η σημασία που απέκτησε από εκεί και έπειτα η 8η Μαρτίου, γίνεται σαφής από το γεγονός ότι σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται όσο και η Ημέρα της Μητέρας.

Διαδηλώσεις και λουλούδια

Αν και αρχικά οι σχετικοί εορτασμοί περιορίζονταν στα τότε σοσιαλιστικά κράτη, αργότερα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1977 τα Ηνωμένα Έθνη θεσμοθέτησαν και επισήμως την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Σήμερα, σε 27 κράτη η Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία – είτε για το σύνολο του πληθυσμού, είτε αποκλειστικά για τις γυναίκες – ενώ σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συνηθίζεται η προσφορά λουλουδιών και ευχών προς τις γυναίκες. Ωστόσο, ακόμη και μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, πολλές φορές έχει γίνει η αφορμή για γυναικείες διαμαρτυρίες με αίτημα την ισότητα.

Στο τέλος της ημέρας, ούτε οι αργίες είναι κακές, ούτε τα δώρα και οι κινήσεις αγάπης. Όμως η Ημέρα της Γυναίκας, πάνω και πρώτα από όλα, είναι μια αφορμή για απολογισμό όλων εκείνων που πέτυχαν οι γυναικείες διεκδικήσεις μέχρι και σήμερα – και για επιμονή σε όλα εκείνα που μένουν ακόμη να κερδηθούν.

Only in

Φουντώνουν τα σενάρια: Οι δύο ομάδες της Euroleague που «παίζουν» δυνατά για Μίτσιτς και η «χρυσή» πρόταση

Ο Βασίλιε Μίτσιτς και οι φήμες γύρω από το όνομα του – Οι δύο ομάδες που μιλάνε ήδη μαζί του και η μεγαλύτερη πρόταση που φέρεται να έχει στα χέρια του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024