Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι συνέπειες του 30–20–15

Οι συνέπειες του 30–20–15

Οι δημοσκοπήσεις και ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ

Φαίνεται ότι «κινούσα δύναμη» της πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε ήδη  η εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 20%, ΚΙΝΑΛ 15%. Ήτοι, διαμορφώνεται σκηνικό που δεν είναι δικομματικό – ούτε «μικρός δικομματισμός» ούτε «ελλιπής δικομματισμός»: το σύστημα εμφανίζεται ως τρικομματικό που εύκολα θα γίνει πολυκομματικό, αν παγιωθεί η απλή αναλογική. Κατάσταση ανήκουστη (πλην των εκλογών του 2012) για τα τελευταία 70 χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν το 30-20-15 και να διαμορφώσουν ξανά «δικομματικά ποσοστά»· ήδη η κυβέρνηση παρουσιάζει ως δεδομένη (και μάλιστα ως ευεργετική!) την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, αφού με την απλή αναλογική πρέπει η ΝΔ να προσεγγίσει το 50% για να αποκτήσει πλειοψηφία.

Αλλά και με το δικό της πλειοψηφικό σύστημα, η ΝΔ πρέπει να υπερβεί το 37,5% για να αποκτήσει 151 βουλευτές (υπολογίζοντας σε 8 % ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής).

Το να δηλώνει ευθύς εξαρχής κάποιο κόμμα «δεν συνεργάζομαι, θέλω αυτοδυναμία» είναι ανεύθυνο, πολωτικό, αντιδημοκρατικό, προκλητικό. Επιπλέον, αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει 37% στις κανονικές εκλογές της απλής αναλογικής, με ποιο σκεπτικό δεν θα δεχθεί να συγκυβερνήσει με άλλα κόμματα αφού πιθανότατα και μετά από τις δεύτερες εκλογές θα προκύψει ανάγκη συμμαχικών κυβερνήσεων;

Και μάλιστα με την ίδια σε χειρότερη θέση, αφού οι λογικοί ψηφοφόροι της θα την τιμωρήσουν για την ανευθυνότητά της -κάτι για το οποίο δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ: ψηφοφόροι που ανέχονται τον Παύλο Πολάκη, μάλλον είναι υπέρ των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων για να απολαμβάνουν τις βωμολοχίες του.

Μπορούμε να φοβόμαστε λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι μπορεί για να πλησιάσει το 37%, θα είναι κρισιμότερο για την ηγεσία της να το πετύχει ώστε να εξασφαλίσει τις διπλές εκλογές και τη μακροπρόθεσμη μονοκρατορία της από όσο για τον Αλέξη Τσίπρα να κρατηθεί στο 20%.

Και για να το καταφέρει, το τέχνασμά της Νέα Δημοκρατία θα είναι να «αποδεικνύει» ότι το ΚΙΝΑΛ/ΠαΣοΚ ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι παρά νέος Αλέξης Τσίπρας. Το ακούσαμε ήδη.

Όμως η αποδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ/ΠαΣοΚ συμφέρει απολύτως και τον Αλέξη Τσίπρα. Οδηγούμαστε λοιπόν σε εκλογές όπου στόχος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα είναι η εξόντωση του τρίτου, όχι απλώς για να νικήσουν αλλά για να συνεχιστεί ο δικομματισμός και οι κακοδαιμονίες του. Παράλογη, διχαστική, καταστροφική κατάσταση για την οποία μόνο το ΚΙΝΑΛ δεν ευθύνεται.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024