Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πεινασμένες για έρωτα: Γιατί οι καλοταϊσμένες μύγες έχουν όρεξη για σεξ

Πεινασμένες για έρωτα: Γιατί οι καλοταϊσμένες μύγες έχουν όρεξη για σεξ

Ορμόνη που παράγετα στο έντερο λέει στα έντομα αν πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο φαγητό ή το ζευγάρωμα.

Η φράση «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» φαίνεται πως δεν ισχύει μόνο για τον άνθρωπο.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα μόριο που παράγεται στο έντερο και δημιουργεί επιθυμία για έρωτα στις καλοταϊσμένες μύγες.

Όπως αναφέρουν στο κορυφαίο περιοδικό Nature, ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει στα έντομα να αλλάζουν προτεραιότητες στη συμπεριφορά τους ανάλογα με τις συνθήκες.

Μπορούν έτσι να αφιερώνονται στο ζευγάρωμα εφόσον έχουν ικανοποιήσει τη βιολογική ανάγκη για τροφή.

Ανάλογοι μηχανισμοί που κατευθύνουν τον οργανισμό στην κάλυψη βιολογικών αναγκών έχουν ανακαλυφθεί και στον άνθρωπο, αν και μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές αν το μόριο των μυγών λειτουργεί και στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Ορμόνη του έρωτα

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο πειραματίστηκαν με τη μύγα του ξιδιού, Drosophila melanogaster, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πειραματόζωο για κάθε είδος βιολογικών μελετών.

H μύγα του ξιδιού δροσόφιλα είναι το αγαπημένο πειραματόζωο πολλών βιολόγων (Sanjay Acharya / CC BY-SA 4.0)

Η τελευταία ανακάλυψη βασίστηκε σε μια σειρά πειραμάτων, τα οποία έδειξαν ότι οι πεινασμένες μύγες δίνουν προτεραιότητα στην τροφή έναντι του σεξ. Αντίθετα, οι μύγες που έχουν καταναλώσει μια ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης παράγουν το εν λόγω μόριο στο έντερο και εκδηλώνουν σεξουαλικές ορέξεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακόμα, οι ερευνητές δημιούργησαν μεταξύ άλλων γενετικά τροποποιημένες μύγες, από τις οποίες απουσίαζε το γονίδιο για την παραγωγή μιας μικρής πρωτεΐνης που ονομάζεται «διουρητική ορμόνη 31», ή Dh31 για συντομία.

Οι μύγες αυτές συνέχιζαν να τρέφονται αγνοώντας τις σεξουαλικές προκλήσεις, ένδειξη ότι η Dh31 παίζει ρόλο στη σεξουαλική κινητοποίηση.

Αντίθετα, η τεχνητή ενεργοποίηση της Dh31 έκανε τις μύγες να εγκαταλείπουν πρόωρα το δείπνο για χάρη του ζευγαρώματος, εύρημα που επιβεβαίωσε τις υποψίες.

«Μείναμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι ένα και μόνο μόριο μπορεί να έχει τόσο δραστική επίδραση στις συμπεριφορικές αποφάσεις» λέει η Τζινγκ Γουάνγκ, καθηγήτρια Νευροβιολογίας και τελευταία συγγραφέας της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η Dh31 είναι σηματοδοτικό μόριο που αλλάζει τις προτεραιότητες για δύο αντικρουόμενες συμπεριφορές» αναφέρει.

To γονίδιο της Dh31 υπάρχει και στον άνθρωπο, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν εμπλέκεται στην κινητοποίηση για την αναζήτηση ερωτικών συντρόφων.

Ωστόσο ο μηχανισμός που περιγράφει η μελέτη είναι παρόμοιος με τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη ορμόνη ορεξίνη, η οποία εμπλέκεται στη μετάβαση από τον ύπνο στην εγρήγορση και ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής.

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο