Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να νικήσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές «οδηγούς»
Από ποιους κινδυνεύει να... χάσει την δόξα του
Κι’ όμως υπάρχει τελικά κάτι που απειλεί τους παγκόσμιους οδηγούς της Φόρμουλα.
Η οδήγηση αγωνιστικών αυτοκινήτων «Φόρμουλα 1» απαιτεί τρομερές ικανότητες και οι πρωταθλητές, όπως ο Λιούις Χάμιλτον και ο Μαξ Φερστάπεν, δοξάζονται παγκοσμίως.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι μηχανές μπόρεσαν να τα καταφέρουν καλύτερα από τους ανθρώπους, τουλάχιστον στον εικονικό κόσμο. Ερευνητές της εταιρείας Sony ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το GT Sophy, το οποίο έχει καλύτερες οδηγητικές επιδόσεις και από τους ανθρώπους-παγκόσμιους πρωταθλητές στο βιντεοπαιχνίδι αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτων Gran Turismo του PlayStation.
Το «έξυπνο» σύστημά είναι σε θέση να νικήσει τους τέσσερις καλύτερους στον κόσμο
Το σύστημα, άλλο ένα επίτευγμα-ορόσημο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης κόντρα στους ανθρώπους, μετά από τις προηγούμενες νίκες των έξυπνων μηχανών στο σκάκι, το πόκερ και τα επιτραπέζια παιγνίδια, διαθέτει εντυπωσιακές ικανότητες οδήγησης, ελέγχου του αυτοκινήτου και τακτικής, που ξεπερνούν εκείνες και των πιο έμπειρων παικτών.
Οι ερευνητές της Sony AI από τα ερευνητικά κέντρα της ιαπωνικής εταιρείας σε Νέα Υόρκη, Τόκιο και Ζυρίχη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», διοργάνωσαν σχετικό διαγωνισμό και έδειξαν ότι το «έξυπνο» σύστημά τους είναι σε θέση να νικήσει τους τέσσερις καλύτερους στον κόσμο «οδηγούς» του Gran Turismo, αναπτύσσοντας ταχύτητες άνω των 300 χιλιομέτρων την ώρα.
Έχει πάντως και ελαττώματα…
Τα βιντεοπαιγνίδια αγώνων ταχύτητας απαιτούν πολύπλοκες αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως το προσπέρασμα ή το μπλοκάρισμα των αντίπαλων οδηγών, τα απότομα φρεναρίσματα και οι αστραπιαίες επιταχύνσεις κ.ά. Το GT Sophy, ένα νευρωνικό δίκτυο που διαθέτει αλγόριθμους βαθιάς και ενισχυτικής μάθησης, εκπαιδεύτηκε κατάλληλα και έχει μάθει π.χ. πώς να βρίσκει εναλλακτικά «μονοπάτια» όταν μπλοκάρεται από ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ ξέρει πώς να αποφύγει να δεχτεί ποινές για την οδηγητική συμπεριφορά του.
Από την άλλη πλευρά, έχει μερικά «ελαττώματα», όπως ότι δεν έχει μάθει ακόμη πως μερικές φορές είναι καλύτερα ένας οδηγός να ακολουθεί ένα άλλο όχημα παρά να πασχίζει συνεχώς να προσπεράσει.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα μπορούν να κάνουν τους εικονικούς αγώνες αυτοκινήτων πιο ευχάριστους και πιο ρεαλιστικούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους «οδηγούς» να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να ανακαλύψουν νέες τεχνικές οδήγησης. Επίσης, μπορούν να υπάρξουν εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο, όπως στη ρομποτική, τα ιπτάμενα drones και τα οχήματα με αυτόνομη οδήγηση.
Και αν δεν έχετε καταλάβει κάποιοι για τι πραγματικά ταχύτητες μιλάμε, ιδού ένα απίστευτο βίντεο με τον τελευταίο γύρο από το Grand Prix του Άμπου Ντάμπι από τα κόκπιτ των Φερστάπεν – Χάμιλτον:
The two onboard views of that extraordinary final lap #AbuDhabiGP 🇦🇪 #F1 pic.twitter.com/1FiDGddxjC
— Formula 1 (@F1) December 16, 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις