Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λευχαιμία: Νέα δυνητική θεραπεία από Κινέζους επιστήμονες

Λευχαιμία: Νέα δυνητική θεραπεία από Κινέζους επιστήμονες

Η έγχυση νανοσωματιδίων που φέρουν ένα συγκεκριμένο γονιδιακό τμήμα, θα μπορούσε να «καθαρίσει» αποτελεσματικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα του αίματος σε ένα ζωικό μοντέλο, αναφέρει η μελέτη.

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην θεραπεία της λευχαιμίας, έκαναν Κινέζοι επιστήμονες αναπτύσσοντας μια νέα δυνητική θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση, που σκοτώνει κάθε χρόνο, περίπου 300.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό «Science Translational Medicine», έδειξε ότι η έγχυση νανοσωματιδίων που φέρουν ένα συγκεκριμένο γονιδιακό τμήμα, θα μπορούσε να «καθαρίσει» αποτελεσματικά αυτά τα καρκινικά κύτταρα του αίματος σε ένα ζωικό μοντέλο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ένας μη φυσιολογικός μεταβολισμός της κυτταρικής ενέργειας συνδέεται με τη λευχαιμία, αλλά δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία και οι συνέπειες.

Αλλαγές στον μεταβολισμό

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinua, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Jinan στην επαρχία Guangdong της νότιας Κίνας, ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές στο μεταβολισμό ώθησαν τα φυσιολογικά βλαστικά κύτταρα που παράγουν αίμα, να μετατραπούν σε κύτταρα που προκαλούν τη λευχαιμία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια της έκφρασης ενός microRNA που ονομάζεται miR-31-5p άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα χρησιμοποιούν την ενέργεια, παράγοντας έναν μεταβολίτη που ονομάζεται φουμαρικό οξύ και ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη της λευχαιμίας.

Τα microRNA είναι μια κατηγορία μικρών μονόκλωνων μη κωδικών RNA που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα φάρμακο που αποτελείται από νανοσωματίδια τα οποία ενθυλακώνουν αυτό το κομμάτι του microRNA. Το φάρμακο ανέστειλε την εξέλιξη της νόσου της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας σε ποντίκι στο οποίο οι επιστήμονες είχαν μεταμοσχεύσει ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα, χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Yan Daoguang, καθηγητής μοριακής βιολογίας όγκων στο Πανεπιστήμιο Jinan που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η μελέτη βοήθησε στην επέκταση της κατανόησης των μηχανισμών προέλευσης των καρκινικών κυττάρων του αίματος και πρότεινε μια νέα επιλογή για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024