Πανδημία: Η ΕΕ πιέζει να απαγορευτούν οι αγορές άγριων ζώων
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για διεθνή συνθήκη πρόληψης πανδημιών.
Η ΕΕ καταβάλλει διπλωματικές πιέσεις για την υπογραφή διεθνούς συνθήκης πρόληψης πανδημιών, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγόρευση των αγορών άγριων ζώων καθώς και κίνητρα για την αναφορά νέων ιών, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.
Διαπραγματευτές από έξι χώρες που εκπροσωπούν όλες τις ηπείρους θα συναντηθούν για πρώτη φορά την Τετάρτη για να συζητήσουν το θέμα της διεθνούς συνθήκης, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλά σε μέσα ενημέρωσης.
Στόχος είναι η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μέχρι τον Αύγουστο.
Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν συνομιλίες για διεθνή συνθήκη που θα εστιάζεται στην πρόληψη πανδημιών, ωστόσο οι ΗΠΑ, η Ινδία και άλλες χώρες διαφώνησαν με την πρόταση της ΕΕ για συμφωνία με δεσμευτική ισχύ.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η πανδημία Covid-19 ξεκίνησε όταν ο κοροναϊός SARS-CoV-2 μεταπήδησε κάποιο ζώο στον άνθρωπο, πιθανώς στην αγορά της κινεζικής πόλης Ουχάν, όπου διατίθεντο προς πώληση άγρια ζώα.
Ο ΟΗΕ αρχικά συνεχάρη το Πεκίνο για την ταχεία ενημέρωση σχετικά με την εμφάνιση του ιού, ωστόσο οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την προέλευσή του.
Μεταξύ άλλων, η ΕΕ θα ήθελε να προβλέπεται στη συνθήκη η σταδιακή απαγόρευση της πώλησης άγριων ζώων, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η στενή επαφή των ανθρώπων με άγρια είδη εγκυμονεί κινδύνους νέων ζωονόσων.
Ακόμα, οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητο να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου να ενημερώνουν άμεσα τη διεθνή κοινότητα οι χώρες που εντοπίζουν νέους ιούς.
Πέρυσι, πολλές χώρες απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική όταν η χώρα σήμανε συναγερμό για την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον στο έδαφός της. Η αντίδραση αυτή δημιούργησε την ανησυχία ότι πολλές χώρες θα απέφευγαν να αναφέρουν νέες επιδημίες.
Με αντάλλαγμα εμβόλια
Τα κίνητρα που προτείνει η ΕΕ είναι η εγγυημένη πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια που αναπτύσσονται για νέους ιούς, εφόδια που οι φτωχές χώρες πασχίζουν να αποκτήσουν στη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας.
Οι χώρες που εντοπίζουν και αναφέρουν νέους ιούς θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν άμεση στήριξη, για παράδειγμα με την αποστολή ιατρικών εφοδίων από κάποιο παγκόσμιο απόθεμα.
Στις συνομιλίες της Τετάρτης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Αιγύπτου και της Ταϊλάνδης.
Διαβάστε επίσης: Ιοί, κυνήγι και δάση σε επιτήρηση για αποτροπή νέων πανδημιών
Η ΕΕ, η οποία εκπροσωπείται από την Ολλανδία, θα ήθελε να δώσει στη συμφωνία νομικά δεσμευτική ισχύ, δείχνει έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Η Βραζιλία, η οποία εκπροσωπεί τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, έχει ταχθεί κατά της δεσμευτικότητας.
Εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συμφωνία, η συνθήκη για την πρόληψη πανδημιών θα μπορούσε να υπογραφεί τον Μάιο του 2024.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες για τροποποίηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από τον ΠΟΥ το 2005 με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν αυστηροποίηση των κανονισμών προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και να εξασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση του ΠΟΥ στα επίκεντρα νέων επιδημιών, δήλωσαν δύο πηγές που παρακολουθούν τις συνομιλίες.
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε
- Το γκολ του Γερεμέγεφ που έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό (vid)