Αϊλίν Γκου: Το μετέωρο άλμα της «πριγκίπισσας του χιονιού»
Δεινή σκιέρ, η νεαρή Αμερικανο-κινέζα διεκδικεί τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Όμως η επιλογή της να εκπροσωπήσει την Κίνα την έχει βάλει στη «μέγγενη» των σινο-αμερικανικών γεωπολιτικών αντιθέσεων
Στα 18 της, έχει ήδη πολλές διεθνείς διακρίσεις στο αγαπημένο της άθλημα, το ελεύθερο σκι.
Τώρα, στο Ολυμπιακό ντεμπούτο της στους Αγώνες στο Πεκίνο κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο, στοχεύει σε άλλα δύο και ήδη θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της κορυφαίας, όσο και αμφιλεγόμενης αθλητικής διοργάνωσης στην κινεζική πρωτεύουσα.
Όμως η περίπτωση της Αϊλίν Γκου προκαλεί… αναταράξεις.
Αίτια; Η απόφασή της να εκπροσωπήσει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες την Κίνα, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ.
Κόρη ενός Αμερικανού και μιας Κινέζας μετανάστριας πρώτης γενιάς, που ζουν στο Σαν Φρανσίσκο, η Αϊλίν έμαθε απ’ όταν ήταν μόλις 3 ετών να κάνει σκι στις πλαγιές της λίμνης Τάχο.
Γρήγορα έγινε δεινή σκιέρ και από το 2018 άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες με την ομάδα των ΗΠΑ, κερδίζοντας τον έναν τίτλο μετά τον άλλο.
Από την επόμενη χρονιά, ωστόσο, άλλαξε γνώμη και ενημέρωσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι ότι εφεξής θα αγωνιζόνταν με τα χρώματα της γενέτειρας της μητέρας της και δεύτερης πατρίδας της: της Κίνας.
Σήμερα, το πρόσωπό της βρίσκεται παντού σε αφίσες στο Πεκίνο και σε διαφημιστικά βίντεο για την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Κινέζοι τη λατρεύουν.
Στους χορηγούς της συγκαταλέγονται κολοσσοί, όπως η Bank of China, η China Mobile και η JD.com, μια εταιρεία λιανικής.
Τα εγχώρια ΜΜΕ την έχουν στέψει «πριγκίπισσα του χιονιού».
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, τα επικριτικά σχόλια για την Αϊλίν πέφτουν «βροχή».
Πολλοί την κατηγορούν ότι γίνεται «πιόνι» στο παιχνίδι προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με επίκεντρο τους Ολυμπιακούς και φόντο το διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Το δίκτυο Fox News την αποκαλεί «το αχάριστο παιδί της Αμερικής».
Εν μέσω των σινο-αμερικανών γεωπολιτικών εντάσεων, η συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έχουν φέρει τη δυτικοτραφή έφηβη προ ισχυρών πιέσεων και, κατά μία έννοια, υπαρξιακών διλημμάτων.
Τι είναι τελικά, τη ρωτούν ΜΜΕ: Αμερικανίδα ή Κινέζα;
Έχει απαρνηθεί την διπλή -εν προκειμένω την αμερικανική- υπηκοότητα, όπως επιτάσσει το Πεκίνο;
Ποια είναι η θέση και ο ρόλος της, εν μέσω της κλιμακούμενης αντιπαλότητας των δύο κρατών και απέναντι στη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα;
Και πως σκοπεύει να πορευτεί στο μέλλον;
Μεταξύ δύο ηπείρων και δυο κόσμων
«Αυτή ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση για μένα», είχε γράψει πριν από δυόμισι χρόνια η νεαρή αθλήτρια σε ανάρτηση στο Instagram, εξηγώντας την επιλογή της.
«Είμαι περήφανη για την κληρονομιά μου και εξίσου περήφανη για την αμερικανική ανατροφή μου. Το να εμπνεύσω εκατομμύρια νέους ανθρώπους στη γενέτειρα της μητέρας μου κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου είναι μια μοναδική ευκαιρία», ανέφερε.
«Μέσω του σκι, ελπίζω να φέρω κοντά τους ανθρώπους, να προωθήσω την αλληλοκατανόηση, να δημιουργήσω γέφυρες επικοινωνίας και να σφυρηλατήσω φιλίες μεταξύ των εθνών».
Παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, επανέλαβε λίγο πολύ το ίδιο, σε νέα ανάρτησή της. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Κινέζους σκιέρ», έγραψε, «με τον ίδιο τρόπο που με ενέπνευσαν τα δικά μου αμερικανικά πρότυπα».
Κάπως έτσι λοιπόν η Αϊλιν Γκου -που έχει κρατήσει το επίθετο της μητέρας της, μιας και τη μεγάλωσε μόνη- προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, πατώντας ταυτόχρνα σε δύο «βάρκες».
Κάτι που αποτυπώνεται και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -δυτικά, αλλά και κινεζικά-, όπου έχει μεγάλη επιρροή και πλήθος ακολούθων.
Και ως κορυφαία αθλήτρια, αλλά και ως μοντέλο, με πάμπολλα πρωτοσέλιδα σε περιοδικά και συμμετοχή σε διαφημιστικές καμπάνιες κολοσσών στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Δημιουργεί περιεχόμενο στα αγγλικά και στα μανδαρίνικα.
Δημοσιεύει φωτογραφίες από την ζωή της στη Σαγκάη και στην Καλιφόρνια -σε μια έμμεση απάντηση στις φήμες ότι έχει αναγκαστεί από τις κινεζικές αρχές να απαρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητά της.
Σε λίγους μήνες, πάντως, η Αϊλίν αναμένεται να αρχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Ξεχωριστή, αλλά όχι η μόνη
Εικάζεται ότι η Αϊλιν πιθανόν να έχει συμπεριληφθεί στους αναθεωρημένους από το 2020 κανονισμούς του κινεζικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που δίνουν τη δυνατότητα διατήρησης της διπλής υπηκοότητας και του δικαιώματος μόνιμης διαμονής σε αλλοδαπούς που έχουν διαπρέψει στον αθλητισμό, στην επιστήμη, στον πολιτισμό και σε άλλους επιλέξιμους τομείς.
Η νεαρή «χρυσή» σκιέρ δεν είναι εξάλλου η μοναδική ξένη αθλήτρια που διαγωνίζεται σε αυτούς τους Ολυμπιακούς με τα χρώματα της Κίνας.
Για την 19χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Σου Γι πάντως -που επίσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια- η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με την ομάδα της Κίνας ήταν ήδη μια πολύ πικρή εμπειρία.
Οι τρεις πτώσεις της κράτησαν το Πεκίνο εκτός βάθρου.
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αναρτήσεις «έσταζαν φαρμάκι», με απαξιωτικά σχόλια, αλλά και με μηνύματα μίσους για τη Σου.
Πολλοί την κατηγόρησαν ότι δεν μιλά καλά μανδαρίνικα. Ότι δεν είναι αυθεντική Κινέζα. Ότι με τη συμμετοχή της στην εθνική ομάδα στέρησε τη δυνατότητα να διαγωνιστεί κάποια άλλη αθλήτρια, που είναι γέννημα-θρέμμα της Κίνας.
Στον αντίποδα, μετά και την κατάκτηση του πρώτου χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου της, η Αϊλίν αποθεώνεται ως ένα από τα νέα πρόσωπα μιας ισχυρής Κίνας, που προσελκύει τα μεγαλύτερα ταλέντα από το εξωτερικό και επικρατεί στην παγκόσμια σκηνή.
«Στους χρήστες του Διαδικτύου της Κίνας αρέσει πράγματι πολύ η Αϊλίν Γκου, όμως η κριτική ορισμένων για την Σου Γι ήταν αγενής και είναι αδικαιολόγητη», έγραψε στο Weibo ο Χου Σιτζίν, πρώην αρχισυντάκτης της κρατικής ταμπλόιντ Global Times.
Οι πολίτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με περιπτώσεις σαν και αυτές, συνέστησε. «Αυτή η αντίστροφη μετανάστευση, που τώρα βασίζεται στον αθλητισμό, είναι ένα νέο σημείο των καιρών».
Ακόμη και για την Γκου, ωστόσο, οι ισορροπίες παραμένουν ρευστές. Πολλοί τώρα αναρωτιούνται εάν θα συνεχιστεί η λατρεία στο πρόσωπό της, σε περίπτωση που η «πριγκίπισσα του χιονιού» δεν καταφέρει να κερδίσει και τα τρία χρυσά μετάλλια, που έχει λίγο-πολύ υποσχεθεί.
- Φρανσουά Μπαϊρού: Σπάει τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας – Τι δείχνει δημοσκόπηση για τον νέο πρωθυπουργό
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ: Όλες οι εκδηλώσεις
- Στην Καλαμάτα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ
- Στο μικροσκόπιο της ΔΙΜΕΑ 18 εταιρείες – Αναβρασμός μετά τα βαριά πρόστιμα σε οκτώ πολυεθνικές
- Mπουρκίνα Φάσο: Ελεύθεροι τέσσερις Γάλλοι κρατούμενοι
- Παναθηναϊκός: Οι πιθανότεροι αντίπαλοι στα νοκ άουτ και το 43% που μπορεί να τον στείλει στην… Τσέλσι (pics)