Βρετανία: Το «Σχέδιο Καμίλα»
Πώς ο Κάρολος και το παλάτι του Μπάκιγχαμ έστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση για να εξωραΐσουν το προφίλ της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, μετατρέποντάς την από μισητό πρόσωπο στο βρετανικό κοινό σε μέλλουσα «Βασιλική Σύζυγο»
«Ποτέ δεν ξέρεις», ήταν το 2011 η άμεση απάντηση της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς – ήδη πια τότε σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου και Δούκισσα της Κορνουάλης- στην αθώα ερώτηση ενός οκτάχρονου κοριτσιού από το Γουΐλτσιρ εάν πίστευε ότι θα γινόταν κάποτε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα δούμε. Θα μπορούσε…», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση έναν χρόνο νωρίτερα, το 2010, ο σύζυγός της και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όπου η γηραιά βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει αισίως πια το πλατινένιο ιωβηλαίο.
Ήταν επ’ αφορμής αυτής της ιστορικής συμπλήρωσης 70 χρόνων βασιλείας της, την περασμένη Κυριακή, που η 95χρονη και μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης αποφάσισε να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς σε έναν παρηκμασμένο -και εκ των έσω πια βαλλόμενο- θεσμό στον 21ο αιώνα, εκφράζοντας την επιθυμία η δεύτερη σύζυγος του πρωτότοκου γιού και διαδόχου της να χριστεί «Βασιλική Σύζυγος», όταν με το… καλό ο Κάρολος θα κληρονομήσει τα σκήπτρα.
Μπορεί να ακούγεται για εμάς παράταιρο και ίσως τραβηγμένο, όμως το θέμα «στοίχειωνε» τους διαδρόμους του Μπάκιγχαμ και τη βρετανική κοινή γνώμη εδώ και δεκαετίες.
Όχι μόνο από το 2005, οπότε ο Κάρολος παντρεύτηκε την «αιώνια αγαπημένη του» και μια από τις πιο μισητές γυναίκες στη Βρετανία, ως το εσαεί τρίτο πρόσωπο στον «συνωστισμένο» πρώτο γάμο του με την Νταϊάνα, όπως τον είχε χαρακτηρίσει γλαφυρά η αδικοχαμένη και εξαιρετικά λαοφιλής πριγκίπισσα, στην «εκρηκτική» συνέντευξη στο BBC το 1995.
Το θέμα είχε τεθεί θεωρητικά από το 1971, όταν ο Κάρολος και η Καμίλα πρωτογνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν, αλλά οι επιταγές του παλατιού όρισαν τότε διαφορετική τροπή στις ενήλικες ζωές τους.
Μέχρι που τα σχεδόν ταυτόχρονα «γαλαζοαίματα» διαζύγιά τους, τα πάμπολλα σκάνδαλα με την επί δεκαετίες εξωσυζυγική σχέση τους και, τελικά, ο θάνατος της Νταϊάνα, άνοιξε το δρόμο στους δυο για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, καθιστώντας λίγο-πολύ την Καμίλα την «κακιά μάγισσα του παραμυθιού».
Εικόνα που εξ αρχής ο Κάρολος και μετέπειτα το παλάτι του Μπάκιγχαμ, υπό την εμμονή και τις πιέσεις του, έχουν πασχίσει να αλλάξουν.
Επικοινωνιακό «λίφτινγκ»
Το ζητούμενο δεν ήταν εάν η αριστοκρατικών καταβολών Καμίλα θα χριζόταν «Βασιλικής Συζύγου», όπως θα μπορούσε νομικά ούτως ή άλλως να συμβεί μετά την ενθρόνιση του Καρόλου, παρά τις ένθεν κακείθεν διαρροές ότι η ίδια δεν ήθελε τον τίτλο.
Το θέμα ήταν ανέκαθεν η νομιμοποίησή της ως κατόχου του στα μάτια των Βρετανών, οι οποίοι είδαν μέσα από το ουδόλως κωμειδύλλιο του «ερωτικού τριγώνου» Καρόλου-Νταϊάνας-Καμίλα να ξεφτίζει μπροστά στα μάτια τους ο αναχρονιστικός θεσμός της μοναρχίας.
Για χρόνια «η Καμίλα ήταν η κακιά μάγισσα, η αιτία καταστροφής του γάμου [Καρόλου-Νταϊάνας], αυτή που η κοινή γνώμη απεχθανόταν διεθνώς», παρατηρεί η Ίνγκριντ Σιούαρντ, βασιλική αναλύτρια και βιογράφος του εκλιπόντος πρίγκιπα Φιλίππου.
Στην αρχή «η βασίλισσα ήθελε πολύ να της πει [στην Καμίλα] “αντίο”, αλλά εκείνος [ο Κάρολος] το αρνήθηκε», υποστηρίζει η βασιλική βιογράφος Πένι Τζούνορ. «Σε αυτήν την περίπτωση, ο άνθρωπος που έχει ταυτιστεί με τον βασιλικό καθήκον, δεν υπάκουσε στη μητέρα του», σχολίασε στη Mirror.
Έκτοτε, γράφουν βρετανικά ΜΜΕ, υπήρξε ένας 17ετής σχεδιασμός μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και στις δημόσιες «ευλογίες» της Ελισάβετ στη μέλλουσα «Βασιλική Σύζυγο».
Οι πιέσεις του Καρόλου προς αυτήν την κατεύθυνση λέγεται ότι ήταν ασφυκτικές και οι κινήσεις, ως εκ τούτου, μεθοδικές.
Έτσι, η πειθήνια Καμίλα βρέθηκε στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ στο αδαμάντινο ιωβηλαίο της, το 2012. Άρχισε να δίνει μαζί της το παρόν στην έναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ της απένειμε πλείστα όσα παράσημα και ύψιστες διακρίσεις, σε αναγνώριση της προσωπικής της υπηρεσίας στο βρετανικό στέμμα.
Ανέλαβε ευρύ φιλανθρωπικό έργο -από την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, έως τη στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας- απολαμβάνοντας ευρεία κάλυψη από τα βρετανικά ΜΜΕ.
Σύντομα, δε, άρχισαν να κάνουν και έμμεσες συγκρίσεις με αείμνηστη Νταϊάνα, τονίζοντας πόσο ευδιάθετη και φιλική ήταν η Καμίλα απέναντί τους.
Δημοσιεύματα αναδείκνυαν με κάθε αφορμή τις θετικές πτυχές της. Την καλή επίδρασή της στον Κάρολο και πόσο αταλάντευτα στέκεται στο πλευρό του, σε επίσημες και μη εμφανίσεις.
Τη μεγάλη αποδοχή της στις τάξεις διανοούμενων και διασήμων στη Βρετανία.
Μέχρι και το φιλοζωικό προφίλ της.
Δείχνοντας πιο πρόσφατα την ανθρώπινη πλευρά της, η Καμίλα μίλησε δημόσια για το πόσο της έλειψαν τα εγγόνια της, εν μέσω καραντίνας λόγω της Covid-19.
Κάπως έτσι άρχισε πια να λειαίνει το προφίλ της. Μέχρι που περσινή δημοσκόπηση έδειξε, σύμφωνα με την Telegraph, ότι η δημοτικότητά της έφτασε σε υψηλό δεκαετίας.
Ήταν το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης εκστρατείας προς επίτευξη ενός στόχου που, σύμφωνα με την Daily Mail, είχε προαποφασιστεί από το 2017-2018 μεταξύ του Καρόλου και της Καμίλα, με τον διάδοχο να έχει αλλάξει ακόμη και τους όρκους στέψης του για να συμπεριλάβει τη φράση «βασίλισσα Καμίλα».
Όπως μάλιστα αναφέρει επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές» η βρετανική ταμπλόιντ, το ζεύγος ήταν έτοιμο να το ανακοινώσει επίσημα από 2019, στην 50η επέτειο αφότου ο Κάρολος πήρε τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ουαλίας.
Ωστόσο, τα σχέδια μπήκαν τότε στον «πάγο», καθώς η Ελισάβετ δεν είχε δημόσια συναινέσει.
Και εγένετο… «Βασιλική Σύζυγος»
Τι άλλαξε λοιπόν τώρα;
Φαίνεται ότι έχει να κάνει με το γήρας και το άγχος της Ελισάβετ για ομαλή διαδοχή στο θρόνο, σε έναν θεσμό σε κρίση.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βασίλισσα δεν αποφεύγει πια να μιλήσει για το μέλλον», εξηγεί ένας ανώτερος αξιωματούχος του Μπάκιγχαμ στη Daily Mail.
Η τελική απόφαση για τον νέο τίτλο της Καμίλα, αναφέρεται, ελήφθη σε κλειστό κύκλο στο Μπάκιγχαμ, μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα της Ουαλλίας και στενών συνεργατών τους.
Ο Κάρολος ενημέρωσε στη συνέχεια για τις εξελίξεις τους δύο γιούς του, ανακοινώνοντάς τους πρακτικά ένα τετελεσμένο γεγονός.
Σύμφωνα με διαρροές, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ -επόμενος στη διαδοχή- δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση. Η στάση του «επαναστάτη» Χάρι περιγράφεται ως αινιγματική.
«Υπάρχει βέβαια το σταθερό “στρατόπεδο” της Νταϊάνα, που δεν θα το δεχτεί ποτέ», σχολίασε αξιωματούχος του παλατιού, εκτιμώντας πάντως ότι τα μέλη του φθίνουν σε αριθμό και σε ισχύ.
Όπως και να έχει, η Καμίλα αρχίσει πλέον τις δημόσιες εμφανίσεις της ως μέλλουσα «Βασιλική Σύζυγος», με τις «ευλογίες» της Ελισάβετ.
Ζητούμενο παραμένει εάν θα έχει και αυτές των Βρετανών, που εν έτει 2022 -εν μέσω τρίτου χρόνου πανδημίας, καλπάζοντος πληθωρισμού και κυβερνητικής αστάθειας- βιώνουν στο… ταπεινό «πετσί» τους πολύ πιο σημαντικά, επείγοντα και ουσιώδη προβλήματα από τη διαδοχολογία στο Μπάκιγχαμ και το στριφνό πρωτόκολλο των ανακτόρων.
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά