Ανοίγουν πόλεμο στα «τρολ» του Διαδικτύου
Η Βρετανία σχεδιάζει νόμο που θα στέλνει έως και πέντε χρόνια φυλακή όσους χρήστες του Ίντερνετ παρενοχλούν και επιτίθενται σε άλλους, σε μια προσέγγιση που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για πολλές άλλες χώρες
Ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζει η Βρετανία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι διαδικτυακές επιθέσεις και παρενοχλήσεις. Βάσει αυτού, τα «τρολ» του Διαδικτύου που παρενοχλούν και επιτίθενται σε άλλους χρήστες του Ιντερνετ θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών, σε μια προσέγγιση που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για πολλές άλλες χώρες.
Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να οδηγήσει παραβάτες να φυλακίζονται επειδή απείλησαν να σκοτώσουν βουλευτές ή διασημότητες. Οσοι διαδίδουν σκόπιμα επικίνδυνη παραπληροφόρηση σχετικά με ψεύτικες θεραπείες για την Covid θα μπορούσαν επίσης σύντομα να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης.
Σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την αστυνομία για απαγγελία κατηγοριών σε άτομα που στέλνουν απειλές για φόνο, βιασμό ή σωματική βία σε άλλους στο Διαδίκτυο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την αποστολή αναρτήσεων ή μηνυμάτων που ενέχουν απειλή για σοβαρό τραυματισμό του παραλήπτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει πλέον την απάτη, τα εγκλήματα μίσους, τη διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης και την εκδικητική πορνογραφία ως παράνομο περιεχόμενο, η απομάκρυνση του οποίου θα αποτελεί «προτεραιότητα». Η διάδοση παραπληροφόρησης για την Covid-19 θα εντάσσεται επίσης στο έγκλημα της αποστολής ψευδούς επικοινωνίας. Μέχρι σήμερα οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζονταν να αφαιρέσουν επιβλαβές περιεχόμενο μόνο αφού αυτό είχε επισημανθεί από τους χρήστες. Βάσει του νέου νόμου πλέον εταιρείες όπως το Facebook, το Twitter και το TikTok θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις εάν δεν ενεργήσουν γρήγορα για να αφαιρέσουν το επιβλαβές περιεχόμενο.
Η υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες θα «ρίξουν όλο το βάρος του νόμου εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως όπλο για να καταστρέψουν τις ζωές των ανθρώπων». Πρόσθεσε πως στόχος του νόμου είναι «να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για τη διαδικτυακή χρήση, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ελευθερία του λόγου». Εξήγησε ότι «το νομοσχέδιά μας θα προστατεύει τα παιδιά από τη διαδικτυακή κακοποίηση και τις βλάβες και τους πιο ευάλωτους από την πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλής χώρος για να κρύβονται οι τρομοκράτες στο Διαδίκτυο. Ολο το βάρος του Νόμου», κατέληξε, «θα πέσει σε εκείνους που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως όπλο για να καταστρέψουν τις ζωές των ανθρώπων πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».
Τρία νέα ποινικά αδικήματα, που προτείνει η Νομική Επιτροπή, θα προστεθούν στο νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να καταστεί ο νόμος κατάλληλος για την εποχή του Διαδικτύου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα νέα αδικήματα καλύπτουν επικοινωνίες που γίνονται για να εκτοξεύσουν απειλή για σοβαρή βλάβη, μηνύματα που αποστέλλονται με απειλή βλάβης χωρίς εύλογη δικαιολογία και εκείνα που αποστέλλονται και παρότι είναι προφανώς ψευδή έχουν σκοπό να προκαλέσουν συναισθηματική, ψυχολογική ή σωματική βλάβη.
Ο Ντάμιαν Κόλινς, πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής για το νομοσχέδιο σχετικά με την Ασφάλεια του Διαδικτύου, που ήλεγξε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι χαιρετίζει τις αλλαγές: «Η επιτροπή συνέστησε στην κυβέρνηση να βασιστεί σε υφιστάμενα αδικήματα σε άλλους τομείς, αναφέροντας στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο ακριβώς ποια αδικήματα θα πρέπει να τεθούν στο στόχαστρο στις πλατφόρμες». Και συνέχισε:
«Χαίρομαι που αυτό είναι το σχέδιο, με ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής το εκδικητικό πορνό, την απάτη, το έγκλημα μίσους, την ενθάρρυνση και την υποβοήθηση της αυτοκτονίας και τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης». Τόνισε ότι ο νέος νόμος θα διευκολύνει τις αστυνομικές αρχές να απαγγέλλουν κατηγορίες σε άτομα που εκτοξεύουν απειλές για δολοφονία, βιασμό ή άλλες βίαιες πράξεις σε διαδικτυακούς χρήστες, αλλά θα επιτρέψει επίσης να βελτιωθεί η προστασία ατόμων που είναι δημόσια πρόσωπα, όπως βουλευτές, ποδοσφαιριστές ή διασημότητες τα οποία «λαμβάνουν εξαιρετικά βίαια μηνύματα με απειλές για την ασφάλειά τους».
Παρόμοιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των διαδικτυακών απειλών γίνονται και στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση κατέθεσε το λεγόμενο «αντι-τρολ νομοσχέδιο», όμως δέχεται επικρίσεις ότι πρέπει να υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ Ντέιβιντ Ρολφ σχολίασε ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο ασχολείται κυρίως με τη δυσφήμηση. «Τα τρολ δεν χρειάζεται να λειτουργούν δυσφημιστικά, έχουν πολλούς τρόπους. Είναι απαραίτητο να διευρυνθούν οι προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου, ώστε να περιλαμβάνει και όλα αυτά τα εγκλήματα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να πληθαίνουν στον διαδικτυακό χώρο».
Η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον έδωσε το προτεινόμενο νομοσχέδιο στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι θα βοηθήσει τα θύματα των τρολ, παρέχοντας κίνητρα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να διαμορφώσουν διαδικασίες για τη διαχείριση καταγγελιών, βάσει των οποίων θα αποκαλύπτονται οι ταυτότητες ανώνυμων σχολιαστών. «Εχουμε στόχο να περιορίσουμε σημαντικά τις επιθέσεις ή τον εκφοβισμό σε γυναίκες και ανηλίκους, διαδικτυακά» δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός. «Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος να δρουν ανώνυμα χρήστες, εξαπολύοντας επιθέσεις και παρενοχλήσεις στο Ιντερνετ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις