Καναδάς: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε ένα τέλος στις παράνομες διαδηλώσεις», δήλωσε ο Τριντό
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών στον Καναδά, προκαλώντας τεράστια προβλήματα ακόμη και στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε την Τετάρτη, τη 13η ημέρα του κινήματος διαμαρτυρίας κατά των υγειονομικών μέτρων στη χώρα, ότι οι «αποκλεισμοί είναι απαράδεκτοι και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καναδική οικονομία».
«Οι παράνομες διαδηλώσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τα καταστήματά μας, τις μονάδες παραγωγής μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών, ενώ η πρωτεύουσα Οτάβα και ορισμένοι βασικοί εμπορικοί δρόμοι έχουν παραλύσει εδώ και μέρες. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό», τόνισε ο Τριντό.
Η κινητοποίηση, που αρχικά ονομάστηκε «κομβόι ελευθερίας» και είχε ως στόχο τη διαμαρτυρία για την απόφαση να υποχρεωθούν οι φορτηγατζήδες να εμβολιαστούν, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξελίχθηκε σε μια γενική διαμαρτυρία κατά των υγειονομικών μέτρων στο σύνολό τους και κατά της κυβέρνησης.
Εδώ και τρεις ημέρες, διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και τη γέφυρα Ambassador, η οποία συνδέει την πόλη Ουίνδσορ του Καναδά με το Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτή η γέφυρα είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και για τα αμερικανικά νοσοκομεία που απασχολούν πολλές Καναδές νοσοκόμες: σχεδόν 40.000 άνθρωποι τη διασχίζουν καθημερινά και από αυτήν διακινούνται αγαθά αξίας 323 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο αποκλεισμός θέτει σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού, την αυτοκινητοβιομηχανία, επειδή αυτή η γέφυρα είναι ένα βασικό κανάλι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι η ομάδα του προέδρου Μπάιντεν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις καναδικές και αμερικανικές συνοριακές αρχές.
«Η διακοπή της κυκλοφορίας βασικών αγαθών και υπηρεσιών πάνω στη γέφυρα Ambassador έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία και τους Καναδούς εργαζόμενους», δήλωσε ο Μπιλ Μπλερ, υπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.
Την Τετάρτη, σχεδόν 5.000 εργάτες εργοστασίων της περιοχής στάλθηκαν στα σπίτια τους λόγω «εγκληματικών ενεργειών» διαδηλωτών, διευκρίνισε.
Διαβάστε επίσης: Σε απόγνωση από τον θόρυβο οι κάτοικοι της Οτάβας
Οι διαδηλωτές «παραβαίνουν το νόμο», πρόσθεσε ο ομόλογός του για τη Δημόσια Ασφάλεια, Μάρκο Μεντισίνο, αναφέροντας ότι τα εργοστάσια μπορεί να πρέπει να κλείσουν.
«Πολύ ανήσυχος» για τις οικονομικές συνέπειες στην περιοχή, ο Ντρου Ντίλκενς, δήμαρχος του Ουίνδσορ, μιας πόλης 200.000 κατοίκων, ζήτησε ενισχύσεις για να τερματιστούν οι διαδηλώσεις.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, διαδηλωτές απέκλεισαν ξανά το συνοριακό πέρασμα Κουτς, στην Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά, καθώς και γύρω από το κοινοβούλιο του Γουίνιπεγκ στη Μανιτόμπα, στα κεντρικά της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κώστας Σημίτης: Όταν εκλέχθηκε διάδοχος του Ανδρέα – Το δείπνο των «4» και στο βάθος ο Γιώργος Παπανδρέου
- Ρωσία: Αναστολή πτήσεων σε τρία ρωσικά αεροδρόμια
- Χρήστος Μάστορας: Το απίστευτο ποσό που θα εισπράξει για τον ρόλο του στην ταινία «Υπάρχω»
- Η συγκλονιστική συνέντευξη του Ακούνια πριν τον θάνατό του: «Πονάει, είναι σκληρό»
- Κώστας Σημίτης: Συλλυπητήρια Νίκου Ανδρουλάκης στη Δάφνη Σημίτη
- Λάρισα: Ψάχνουν για έβδομη ημέρα τον 39χρονο – Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στις έρευνες