Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ποιες χώρες παραμένουν αποκλεισμένες από τον κόσμο

Κοροναϊός: Ποιες χώρες παραμένουν αποκλεισμένες από τον κόσμο

Κίνα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία (μεταξύ άλλων) κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους για να προστατευθούν από κάθε πιθανή παραλλαγή του κορωνοϊού

Δύο ακριβώς χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 και έπειτα από αλλεπάλληλα περιοριστικά των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών μέτρα που κατά καιρούς εφάρμοσαν, οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον προοδευτικά ανοίξει τα σύνορά τους, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και έπειτα από τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού. Κάποιες λίγες στον αριθμό, ωστόσο, τα κρατούν ακόμα ερμητικά κλειστά. Ή έχουν περιοριστεί να ανακοινώσουν το πολύ αργό και επιφυλακτικό άνοιγμά τους κατά τη διάρκεια του 2022.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα το Μαρόκο άνοιξε πάλι τα αεροδρόμιά του που είχε κλείσει πριν από περισσότερο από δύο μήνες λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση της χώρας ανταποκρίθηκε στο επιτακτικό αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και των Μαροκινών της διασποράς. Αύριο, Πέμπτη, είναι η σειρά της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να ανοίξει τις πύλες της χώρας για τους εμβολιασμένους τουρίστες έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που τις κράτησε κλειστές – από την αρχή της πανδημικής κρίσης ουσιαστικά.

Όπως όλα δείχνουν, ο αρχικός τρόμος που κατέλαβε ολόκληρη την υφήλιο με την εμφάνιση της Όμικρον έχει αρχίσει να υποχωρεί. Κάποιες χώρες όμως (ορισμένες εξ αυτών από τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες και πλέον πολυπληθείς του πλανήτη) εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της Covid-19.

Η Σοφί Αμσιλί του «Figaro» συνόψισε και κωδικοποίησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τις διεθνείς μετακινήσεις στον παγκοσμιοποιημένο από κάθε άποψη πλανήτη – που ωστόσο μοιάζει με αφορμή την πανδημία να εισέρχεται σε μια φάση… απο-παγκοσμιοποίησης.

Η γαλλίδα ρεπόρτερ διευκρινίζει ότι η λίστα που έφτιαξε δεν περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες που έχουν κλειστά τα σύνορά τους, σημειώνοντας ότι για λόγους υγειονομικούς είναι πρακτικά αδύνατο να επισκεφθεί κανείς τη Μιανμάρ, για παράδειγμα.

Κίνα

Λίκνο της πανδημίας, η Κίνα είναι η τελευταία χώρα στον πλανήτη που ακολουθεί μια άτεγκτη πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid. Τα σύνορά της παραμένουν κλειστά από το Μάρτιο του 2020 και οι ξένοι επισκέπτες πρέπει να εμφανίσουν στις αρχές μια επιστολή-πρόσκληση από κάποιο κινεζικό θεσμό ή αξιωματούχο προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Αφού πρώτα παραμείνουν βέβαια σε απομόνωση δύο έως τριών εβδομάδων σε ειδικά «αποστειρωμένα» ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ταξιδιώτες από πλευράς εμβολιασμών.

Οι διεθνείς πτήσεις έχουν περιοριστεί στο 2% του αριθμού που βρίσκονταν προ-πανδημικά και τον Ιανουάριο παρατηρήθηκαν πολλές επιπλέον ακυρώσεις εξαιτίας της εμφάνισης της Όμικρον. Η διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας της Κίνας εκτιμά ότι οι αεροπορικές συνδέσεις της χώρας με το εξωτερικό δεν πρόκειται να αποκατασταθούν πλήρως πριν από την περίοδο 2023-2025.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία κρατά επίσης τα σύνορά της ερμητικά κλειστά από την αρχή της πανδημίας. Ένα διστακτικό άνοιγμα που επιχείρησε τον περασμένο Νοέμβριο δεν είχε διάρκεια. Η εμφάνιση της Όμικρον ήταν αρκετή για να πείσει το Τόκιο να απομονώσει και πάλι πλήρως τη νησιωτική χώρα από τον έξω κόσμο.

Τουρίστες, φοιτητές και επαγγελματίες απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα. Και αν για τις τουριστικές επιχειρήσεις η κατάσταση ελέγχεται από τις παρεμβάσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης (πρόκειται για μια χώρα με πολύ αναπτυγμένο κράτος πρόνοιας και μεγάλη προστασία των εργαζομένων εξάλλου), οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άλλες επιχειρήσεις της χώρας, όπως και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ανυπέρβλητες.

Οι Ιάπωνες πολίτες ή οι διαθέτοντες άδεια μόνιμης παραμονής στη χώρα μπορούν να επιστρέψουν αφού μείνουν από μία έως δύο εβδομάδες εγκλεισμένοι σε καραντίνα. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του Τόκιο φαίνεται πως πείστηκε για τη μικρή θνητότητα της Όμικρον και σχεδιάζει από την εβδομάδα που διανύουμε μια μικρή χαλάρωση των μέτρων.

Νέα Ζηλανδία

Αφού εγκατέλειψε από τον περασμένο Οκτώβριο την πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid, η κυβέρνηση του Ουέλινγκτον άρχισε να αίρει σταδιακά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, που συγκαταλέγονταν στα πιο αυστηρά παγκοσμίως. Ανακοίνωσε, τότε, η κυβέρνηση και την πρόθεσή της να ανοίξει και πάλι τα σύνορα της χώρας. Αλλά… «πολύ προοδευτικά».

Σήμερα οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και κάποιοι (ελάχιστοι) ξένοι ταξιδιώτες που έχουν ειδική άδεια εισόδου στη χώρα, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, αφού βεβαίως παραμείνουν κι αυτοί σε αυστηρή πολυήμερη καραντίνα για να βεβαιωθεί ότι δεν μεταφέρουν και δεν θα μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Μόνο 800 δωμάτια ξενοδοχείων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν επιστρατευθεί και μετατραπεί σε δωμάτια-καραντίνας εξάλλου.

Προ ολίγων ημερών δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα από μια Νεοζηλανδή δημοσιογράφο που αναγκάστηκε να γεννήσει στο Αφγανιστάν επειδή τής απαγορευόταν να επιστρέψει στη χώρα της – και αν επέστρεφε κινδύνευε να γεννήσει στο ξενοδοχείο της καραντίνας. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού η κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντερν, που παρεμπιπτόντως είναι κι αυτή μητέρα νηπίου, επέτρεψε τη δυνατότητα να περνά κανείς τον χρόνο της καραντίνας σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι σε ξενοδοχείο.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 27 Φεβρουαρίου για τους Νεοζηλανδούς που θα αφικνούνται από τη γειτονική Αυστραλία και δύο εβδομάδες αργότερα θα ισχύσει και για όσους επαναπατρίζονται από τις υπόλοιπες χώρες. Η ρύθμιση σταδιακά θα ισχύσει για κάθε αλλοδαπό κάτοχο άδειας παραμονής στη Νέα Ζηλανδία, αρχικά για τους ξένους φοιτητές, μετά για τους Αυστραλούς πολίτες και στη συνέχεια για τους επιστρέφοντες από άλλες χώρες (τριπλά και τετραπλά εμβολιασμένοι, εξυπακούεται).

Αυστραλία

Ανάλογη μέριμνα συγκράτησης του κορωνοϊού εκτός συνόρων εφαρμόζει και η Αυστραλία, η οποία επίσης εγκατέλειψε την πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid το περασμένο φθινόπωρο. Στα τέλη του 2021 τα αυστραλέζικα σύνορα άνοιξαν επιλεκτικά για τους Αυστραλούς πολίτες και τους μονίμους κατοίκους της χώρας, για τα μέλη των οικογενειών τους και για ορισμένους (αυστηρά επιλεγμένους) επισκέπτες από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι οι ξένοι τουρίστες θα επιτραπεί να εισέρχονται στη χώρα «αρκετά πριν από το Πάσχα» – μια γιορτή ορόσημο για τον εγχώριο τουριστικό κλάδο. Η κυβέρνηση της Καμπέρα ομολόγησε ότι περιμένει να δει την εξέλιξη που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον προτού καθορίσει την συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος των συνόρων για τους ξένους. Λέγεται ότι ο σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς δεν σχεδιάζει να περάσει τις διακοπές του Πάσχα στην Αυστραλία.

InView

«Θα διαφυλάξουμε την ελευθερία» - Το πρώτο μήνυμα της Μελάνια μετά τη νίκη Τραμπ

Η Μελάνια Τραμπ απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της ενώ δεν παρακολούθησε κανένα από τα δύο προεδρικά ντιμπέιτ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024