Politico: Η Κομισιόν θα διατηρήσει χαλαρούς τους κανόνες για το δημόσιο χρέος το 2023
Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μεγάλη ανακούφιση για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου - όπως η Ελλάδα - που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει τους χαλαρούς κανόνες για το δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, όταν υποτίθεται ότι θα επανέλθει σε ισχύ το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, μετά την εκπνοή της «ρήτρας διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση της ιστοσελίδας Politico.
«Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει στους 27 τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια δημοσιονομικών τους σχεδίων», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι «οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επαναφέρουν τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να προκαλέσουν λιτότητα ή να υπονομεύσουν τον αγώνα για το κλίμα».
Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μεγάλη ανακούφιση για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου – όπως η δική μας – που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη.
«Το νέο μήνυμα της Επιτροπής, με λίγα λόγια, είναι ότι θα είναι επιεικής – υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους», γράφει το Politico.
«Η Κομισιόν δεν βλέπει κανένα λόγο να επιβάλει πλήρως τους κανόνες για το χρέος του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα», αναφέρεται στο έγγραφο. «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συνθήκης».
Ο ευρωπαίος επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, την περασμένη Τρίτη, ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι ένας καλός λόγος για να χαλαρώσει ο κανόνας του χρέους, πριν να αλλάξει. «Είδαμε τα αποτελέσματα της γρήγορης αυστηροποίησης των μέτρων λιτότητας, πολύ ξεκάθαρα, στον απόηχο της τελευταίας κρίσης, πριν από μια δεκαετία», είπε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι οι κανόνες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, για να διασφαλιστεί ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα μειωθούν με πιο σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να πνίγεται η ανάπτυξη».
«Η διασφάλιση μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε το έγγραφο 11 σελίδων, σύμφωνα με το Politico.
Ωστόσο, η Επιτροπή θα είναι πιο αυστηρή όσον αφορά την επιβολή του ανώτατου ορίου του 3% του μπλοκ στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν τα δημόσια ταμεία μπορούν να αποδείξουν πως σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
- Οι φωτογραφίες που καθόρισαν το έτος 2024 μέσα από τα μάτια των NYT
- Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»
- Ανδρουλάκης: Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους εποχικούς πυροσβέστες
- Τοποθέτηση ΚΕΔΕ για τροπολογία σχεδίου νόμου που αφορά μεταβατικές διατάξεις για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
- Εκτροπή Βελόπουλου στη Βουλή: «Θα έπαιρνα τον νόμο στα χέρια μου»
- Τουρκία: «Δεν συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός στη Συρία – Γλωσσική παραδρομή η δήλωση που έγινε»