Επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης – Τι προκύπτει από την εξέταση του γονιδίου Sirt6
Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι οι δραστηριότητες αυτού του γονιδίου, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά ζώα, είναι σημαντικές για τις κυτταρικές λειτουργίες και ασθένειες, για την επιδιόρθωση του DNA και συνδέονται στενά με τη μακροζωία
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Ένα βήμα ακόμη για να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων η επιστημονική έρευνα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακαλύφθηκε, μία σπάνια παραλλαγή του γονιδίου έχει παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν ζήσει από 100 ετών και άνω και, βάσει αυτής, η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται, υποστηρίζουν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.
Ένας από τους στόχους των επιστημόνων που ασχολούνται με τη γήρανση ήταν να μελετήσουν το γονίδιο Sirt6. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι οι δραστηριότητες αυτού του γονιδίου, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά ζώα, είναι σημαντικές για τις κυτταρικές λειτουργίες και ασθένειες, για την επιδιόρθωση του DNA και συνδέονται στενά με τη μακροζωία.
Σε μια νέα μελέτη, η Vera Gorbunova από το Πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να βρουν μηχανισμούς με τους οποίους επηρεάζει τη μακροζωία, επειδή αυτή η κατανόηση είναι το κλειδί για την τελική ανάπτυξη ουσιών που θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στη γήρανση.
Έρευνα για τη μοριακή λειτουργία και το ρόλο του Sirt6 στη γήρανση και τη μακροζωία στις μύγες Drosophila έδειξε ότι η αυξημένη δραστηριότητα του Sirt6 σε πειραματικές συνθήκες επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής σε κατώτερους πολυκύτταρους απλούς οργανισμούς, καθώς και σε πολλούς ανώτερους οργανισμούς.
Έχει επίσης βρεθεί ότι ένας βασικός μηχανισμός με τον οποίο η αυξημένη έκφραση του Sirt6 προκαλεί παράταση της διάρκειας ζωής, είναι η καταστολή της μεταγραφικής δραστηριότητας του dMyc, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με το σχηματισμό πολυάριθμων όγκων στον άνθρωπο.
Ο κύριος στόχος της νέας μελέτης, γράφουν οι ερευνητές, ήταν να κατανοήσουν καλύτερα τους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους το Sirt6 παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Οι ερευνητές γράφουν ότι αρκετά μικρά μόρια του ενεργοποιητή γονιδίου Sirt6 έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ανοίγει την πιθανότητα η χρήση τους να ενισχύσει τη δραστηριότητα αυτού του ενζύμου και αυτές οι ενώσεις να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.
Το Sirt6 δεν είναι το μόνο γονίδιο που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA. Η ερευνήτρια Vera Gorbunova πιστεύει ότι από θεραπευτική άποψη είναι πιο ενδιαφέρων από άλλους, επειδή η επιδιόρθωση του DNA φαίνεται να είναι δική του κύρια λειτουργία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις