Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λικ Μοντανιέ: Ο νομπελίστας που ανακάλυψε το AIDS πίστευε ότι ο Covid κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Ουχάν

Λικ Μοντανιέ: Ο νομπελίστας που ανακάλυψε το AIDS πίστευε ότι ο Covid κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της Ουχάν

Την Πέμπτη έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Γάλλος ιολόγος, η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του οποίου ήταν τόσο διάσημη, όσο και η επιστημονική του επάρκεια

«Ο κοροναϊός δεν προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Αυτό είναι ένας πολύ ωραίος μύθος. Ο κοροναϊός προήλθε από το βιοεργαστήριο της Γουχάν. Είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων».

Με αυτούς τους αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς, ο διάσημος Γάλλος ιολόγος, Λικ Μοντανιέ, που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, τιμημένος το 2008 με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού HIV, πυροδότησε το 2020, εν μέσω πανδημίας, μια εκρηκτική διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα και έγινε… viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, στις 16 Απριλίου του 2020, στο γαλλικό κανάλι CNEWS, ο νομπελίστας καθηγητής που ανακάλυψε τον ιό HIV, άφησε το ακροατήριο άφωνο. Και αυτό, γιατί δήλωσε ορθά-κοφτά ότι «δεν είμαι ο πρώτος που το λέει αυτό: Μια ομάδα Ινδών ερευνητών δημοσίευσε επίσης μια εργασία, στην οποία αποδεικνύεται ότι το πλήρες γονιδίωμα του κοροναϊού έχει ακολουθίες ενός άλλου ιού, του γνωστού HIV, δηλαδή του AIDS».

Με δυο λόγια, διατύπωσε την άποψη ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν προήλθε από μόλυνση που συνέβη στην αγορά Χιουανάν της Γουχάν, αλλά πως είναι το εργαστηριακό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας παρασκευής εμβολίου κατά του ιού του AIDS.

«Το γονιδίωμα του κοροναϊού είναι πολύ ύποπτο – και αυτά τα χαρακτηριστικά του δεν θα μπορούσαν να προκύψουν φυσικά», απεφάνθη ο Μοντανιέ, ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Έρευνας και Πρόληψης για το AIDS.

Την αρχική έκπληξη του κοινού διαδέχτηκε η ανησυχία, όταν τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι «υπήρξε χειραγώγηση του θέματος που αφορά στον συγκεκριμένο ιό, δεδομένου ότι το εργαστήριο της Γουχάν ασχολείται με τέτοιου είδους έρευνες σχετικά με την οικογένεια των κορωνοειδών ιώσεων από τις αρχές του 2000».

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα λόγια του έπεισαν πολλούς ότι ο ιός «ξέφυγε» από τα εργαστήρια.

Ο Μοντανιέ, μάλιστα, κλείνοντας την εκπομπή ψύχραιμος, αλλά ουδόλως καθησυχαστικός, ανακοίνωσε ότι «η φύση δεν δέχεται μοριακούς χειρισμούς, θα εξαλείψει αυτές τις αφύσικες αλλαγές. Αλλά ακόμη και αν δεν γίνει τίποτα, τα πράγματα κάποτε θα βελτιωθούν, δυστυχώς όμως μετά από πολλούς θανάτους».

Η διαμάχη για τον HIV

Γεννημένος πριν από 89 χρόνια στο Σαμπρί, στην κοιλάδα του Λίγηρα, ο μικρός Λικ-Αντουάν μεγάλωσε ως μοναχοπαίδι της οικογένειας ενός λογιστή και μιας νοικοκυράς.

Δύο γεγονότα σημάδεψαν τα παιδικά του χρόνια: ο τραυματισμός του από διερχόμενο αυτοκίνητο, που τον έριξε σε ηλικία 5 ετών δύο μέρες σε κώμα, αφήνοντάς του εμφανώς ανεξίτηλες ουλές, καθώς και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στο χωριό του, πρώτα από τους ναζί και μετά από τους συμμάχους.

Αυτό όμως που σφράγισε τη ζωή και τη σταδιοδρομία του ήταν ένα μικροσκόπιο που του δώρισε σε κάποια παιδικά γενέθλια ο πατέρας του.

Σπούδασε Ιατρική στο κοντινό Πουατιέ και κατόπιν στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ ως ερευνητής επιστήμονας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στο ίδιο Ινστιτούτο δημιούργησε μια ομάδα, η οποία τελικά εντόπισε τον ρετροϊό, που έγινε γνωστός ως HIV.

Εκείνα τα χρόνια, πάντως, υπήρξε μεγάλη διαμάχη με τον διακεκριμένο Αμερικανό επιστήμονα, Ρόμπερτ Γκάλο, για το ποιος απομόνωσε για πρώτη φορά τον ιό.

Το 1987, η αμερικανική και η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησαν να μοιραστούν αμοιβαία την αναγνώριση της ανακάλυψης. Βαθμιαία, όμως, η επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε ότι ο Μοντανιέ και οι συνεργάτες του εντόπισαν για πρώτη φορά τον ιό.

Στις 6 Οκτωβρίου 2008, πήρε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής – μαζί με ακόμη τρεις επιστήμονες – για την από 25ετίας ανακάλυψη του ιού HIV, ως αιτίας του AIDS.

Ήταν παντρεμένος από το 1961 με τη Δωροθέα Άκερμαν, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Είχε περιγράψει τον εαυτό του ως επιθετικό ερευνητή, που περνά πολύ χρόνο στο εργαστήριο και σε ταξίδια για επιστημονικές συναντήσεις. Του άρεσαν το κολύμπι και η κλασική μουσική, λάτρευε να παίζει πιάνο, ειδικά σονάτες του Μότσαρτ, στις οποίες ήταν βιρτουόζος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετοί Γάλλοι επιστήμονες έσπευσαν να αντικρούσουν άμεσα τις παρατηρήσεις του τότε, ενώ διάφορα ΜΜΕ άφησαν υπονοούμενα ότι είτε ο νομπελίστας είχε παρασυρθεί καλόπιστα από αναξιόπιστες πήγες, είτε πως είχε αρχίσει στην ηλικία του να τα… ψιλοχάνει.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024